Pysähdy hetkeksi: Katso, kuninkaasi tulee

Profile Image of Lukijalta

Anne Vrcelj.

Eräällä aamulenkillä pysähdyin seuraamaan ”karvalapseni” touhuja. Havaitsin puiden välistä auringonsäteet, jotka alkoivat lämmittää kasvojani. Mieleni valtasi ilo – kevät taitaa tehdä tuloaan. Aamulenkki jatkui hymyillen.

Seurasin juhlallisia ja perinteitä noudattavia Suomen presidentin virkaanastujaisia 1.3.2024. Kommentaattorit kertoivat tapahtumaa netistä seuraaville kansalaisille, mitä milloinkin tapahtui. Päähenkilöt saapuivat tapahtumapaikalle tyylikkäiden autojensa kyydissä. Presidenttien ja juhlavieraiden kunnioitusta herättävä rauhallisuus ja kohtelias esiintyminen tekivät päivästä arvokkaan. Väistyvä presidentti mainitsi puheessaan, että hän oli kiitollinen saamastaan erityisestä kosketuksesta Suomen kansan kanssa. Valta vaihtui virkaan astuvalle presidentille tämän antaessa eduskunnan edessä juhlallisen vakuutuksen.

Palmusunnuntaisin muistellaan parintuhannen vuoden takaisia virkaanastujaisia, joita kommentoidaan evankeliumeissa. Jeesus saapui silloin viimeisen kerran Jerusalemiin ennen kuolemaansa ristillä. Hän ei ollut aiemmin halunnut, että ihmiset saisivat julkisesti
tietää, kuka hän on. Nyt hän kuitenkin osoitti olevansa kauan odotettu Messias. Jeesus haetutti ajoneuvokseen aasinvarsan, koska Herra tarvitsi sitä lainaksi. Jeesus käytti itsestään ensimmäisen kerran nimeä ”Herra”, joten hän tahtoi kertoa kaikille olevansa oman valtakuntansa kuningas. Hän saapuisi kaupunkiin aasinvarsalla ratsastaen, kuten Kirjoituksissa oli kerrottu satoja vuosia aiemmin. Opetuslapset ylistivät Jumalaa heidän lähestyessään Jerusalemia, ja kaupungin väkeä alkoi tulla Jeesusta vastaan, koska he
olivat kuulleet Jeesuksen tekemistä ihmeistä. Pian nämä kaksi joukkoa muodostivat iloitsevan ja riemuitsevan ihmismassan, josta kajahtelivat Daavidin Pojalle osoitetut ilohuudot. Jeesuksen eteen levitettiin vaatteita ja palmunoksia, mikä oli tapa osoittaa
alamaisuutta ja uskollisuutta saapuvalle kuninkaalle. Hänelle huudettiin Hoosiannaa, sillä tämän Messiaan odotettiin pelastavan kansansa heidän vihollisiltaan.

Kuitenkin muutamaa päivää myöhemmin kansan huudot sisältäisivät jotain aivan muuta –vaatimuksen ristiinnaulitsemisesta. Opetuslastenkin oli vaikea aluksi ymmärtää, että Jeesus oli se kärsivä palvelija, joka tulisi kuolemaan omiensa puolesta.

Juuri silloin kuitenkin Jumalaa vastustava valta, jonka alamaisiksi ihmiskunta joutui ensimmäisen ihmisparin langetessa Eedenissä, kärsi tappion alkuperäisen hallitsijan hyväksi. Valta vaihtui, kun Jeesus kärsi, kuoli ristillä rakastamansa ihmiskunnan syntien
vuoksi ja nousi kuolleista kolmantena päivänä. Lopullinen vallanvaihto tulee tapahtumaan, kun Ihmisen Poika palaa maan päälle suuressa voimassaan ja kirkkaudessaan.

Meitä kehotetaan Raamatussa valvomaan ja seuraamaan vertauskuvan mukaisesti viikunapuun oksan lehteen puhkeamista, sillä silloin kevät tekee tuloaan. Valvotaan siis vielä vähän, sillä voimme jatkaa matkaa odottaen lopullista vallanvaihtoa luottavaisesti hymyillen. Hoosianna!

 

Anne Vrcelj

Kirjoittaja on Toijalan adventtiseurakunnan seurakuntatyöntekijä.

Pysähdy hetkeksi on Akaan Seudun kolumnisarja, jonka kirjoittajat edustavat Akaassa toimivia seurakuntia.