Ei tullut Kekkosta eikä eläinlääkäriä, tuli Tuusan Anne – Kokenut kiinteistönvälittäjä laajensi toimintaansa tilasuunnittelun puolelle

Anne Tuusa ennustaa, että parin vuoden päästä niin Tampereen talousalueella kuin Akaassakin nähdään jonkinasteinen asuntopula. Kuva Pekka Mustonen.

Kun Viialassa 1960-luvun lopulla syntynyt Anne Tuusa oli pikkuinen tyttö, hänellä oli tasan kaksi vaihtoehtoa tulevaisuuden ammatiksi. Eniten Anne halusi Kekkoseksi, sillä fanitti presidenttiä ihan täysillä. Ihailu meni niin pitkälle, että Anne parturoi isosiskon Barbie-nukenkin kaljuksi. Nukke näytti paremmalta Kekkosena. Toinen vaihtoehto Annelle oli eläinlääkärin ammatti.

No, hänestä ei tullut kumpaakaan, vaan tuli kiinteistönvälittäjä, joka tekee myös kiinteistöarviointeja ja tilasuunnittelua.

Oma toimisto Valtatiellä

Anne Tuusa muistetaan kiinteistönvälitys- ja isännöintitoimistosta jo 1990-luvun alusta. Hän siirtyi silloin silloisesta Toijalan Osuuspankista OP-Kiinteistökeskukseen isännöitsijäksi.

– Tein siinä yhteydessä tarvittaessa myös kiinteistönvälitystä vuoteen 1997 saakka. Sitten opiskelin lisää ja olin myös IT-alalla. Sen jälkeen olin mieheni perheyrityksessä töissä.

Kun vuonna 2006 vapautui paikka OP-Kiinteistökeskuksessa Toijalassa, Tuusa valittiin sinne toimitusjohtajaksi. Nyt hän on ollut reilu kaksi vuotta yrittäjänä omassa yrityksessään Pirkanmaan Asuntoykkösessä.

– Yrittäjän elämä on tosi vaihtelevaa. Itsellä se koostuu 70-prosenttisesti kiinteistönvälityksestä. Loput on tällä hetkellä kiinteistöarviointeja ja kiinteistöjen suunnittelutehtäviä, Tuusa kertoo.

Anne Tuusa oli mukana 100-vuotiaan hirsitalon muuttamisessa käytännölliseksi metsästysmajaksi. – Toin oman kädenjälkeni suunnitteluun tilankäytössä ja materiaalivalinnoissa hyödyntäen myös omaa metsästystaustaani, hän kertoo. Kuva Anne Tuusa.

Koukuttavan monipuolinen työ

Anne Tuusa myöntää rakastavansa työtään, jonka monipuolisuus jaksaa koukuttaa vuodesta toiseen. Viimeisimpänä työnkuvaan ovat ilmestyneet rakentamisen suunnittelupalvelut.

– Teen yksilöllistä suunnittelua tarvittaessa sisustusta myöten yhteistyössä yhteistyöyrityksen kanssa. Kyse voi olla uudisrakennuksesta tai saneerauskohteesta. Suunnittelussa otetaan huomioon olemassa olevat rakentamismääräykset ja rakennuspaikan ominaisuudet, Tuusa kertoo.

Seitsenottelija Maria Huntingtonin ja hänen miehensä Lempäälään hiljattain valmistunut hulppea omakotitalo on yksi kohteista, joiden suunnittelussa Anne Tuusa on ollut mukana.

– Tein heille tilasuunnittelun yhteistyössä toisen yrityksen kanssa. Yksilöllinen suunnittelu on tärkeää etenkin silloin, jos on haastava kaava eikä valmiista talomalleista löydy sopivaa taloa. Silloin lähdetään yhdessä asiakkaan kanssa liikkeelle ihan perusteista, Tuusa kertoo.

Perusteisiin kuuluu muun muassa sen miettiminen, mitä huoneita tarvitaan että arki toimii, mitä perheessä harrastetaan ja tehdäänkö etätöitä, olisiko käyttöä leffahuoneelle jos se saataisiinkin mahtumaan rakennuksen neliöihin ja mitä kaikki tulee maksamaan ja mitä tontille saa rakentaa?

Tuusa on myös yleisauktorisoitu AKA- ja KHK-arvioitsija.

– Kirjallista arviota tarvitaan esimerkiksi pankkiin vakuusarvon määrittämistä varten, tai perunkirjoitus- ja oikeustilanteissa tai verottajaa varten. Vaativammissa kohteissa tai yrityskauppojen yhteydessä omaisuuden arvon määrittämisessä vaaditaan Keskuskauppakamarin auktorisoiman AKA tai KHK-arvioitsijan käyttämistä, hän kertoo.

Tässä toinen näkymä vanhasta isosta hirsitalosta, josta muotoutui suunnittelun jälkeen metsästysmaja ison joukon käyttöön. Kuva Anne Tuusa.

Kaksioista pian pulaa

Anne Tuusa ennustaa, että parin vuoden päästä niin Tampereen talousalueella kuin Akaassakin nähdään jonkinasteinen asuntopula.

–  Kysyntää tulee olemaan etenkin kerrostalokaksioista ja -kolmioista. Sellainen 55 neliön kaksio on monelle oikein sopiva. Myös rivitaloille tulee kysyntää. Samoin alle 10 vuotta vanhat omakotitalot, joissa on vähintään kolme makuuhuonetta, tulevat olemaan nuorten perheiden mieleen.

Hän itse asuu Toijalassa 30 vuotta vanhassa omakotitalossa ja on siihen tyytyväinen niin kuin ylipäätään Akaaseen.

– Täällä on yhteisöllinen meininki ja helppo luoda verkostoja. Vaikka nuorena opiskelin ulkomaankauppaa ja luulin lähteväni ulkomaille töihinkin joksikin aikaa, täällä sitä ollaan. Täällä on 97-vuotias äitini ja sisarukset lähellä. He kaikki ovat minulle tosi läheisiä. Äitini asuu hoivakodissa ja yksi asia on hänelle tärkeää. Silloin kun on eduskunnan kyselytunti, ei saa soittaa, Anne Tuusa nauraa.