Rakennusalan yritykset ovat kokeneet epävarman ajan tilauskirjoissaan – ”Taloyhtiöpuolella on aika kuollutta”

Mikko Vehmaa remontoi parhaillaan kylpyhuonetta ja saunaa viialalaiseen omakotitaloon. Tällä hetkellä omalla rahalla remontteja teetävät asiakkaat ovat aktiivisia, lainarahalla teettävät eivät niinkään, Vehmaa kertoo. Kuva: Jarno Keskinen.

Kysyimme kahdelta huoneisto- ja kylpyhuoneremontteja tekevältä akaalaiselta rakennusalan yritykseltä, miten ne ovat kärsineet koronasta, tarvikkeiden kallistumisesta ja yleisestä epävarmuudesta.

Mikko Vehmaan yritys Remonttiakaa M. Vehmaa tekee muun muassa saneerauksia, erilaisia korjauksia, kylpyhuoneita, korjaamista ja peruskorjausta. Yrittäjän mukaan tilausrintamalla on nyt rauhallista. Nykyinen taloustilanne nousseine korkoineen on vaikuttanut remonttien kysyntään.

– Taloustilanne ja pelottava ilmapiiri yleensäkin. Materiaalien hinnat sekä yritysten kiinteät kulut ovat nousseet melkoisesti. Siihen on varmasti vaikuttanut moni tekijä, kuten korona ja korot ja sota ja negatiivinen uutisointi ja niiden tuoma mahdollisuus nostaa hintoja.

Remonttitarve ei ole kadonnut, mutta siihen ryhtymistä epäröidään entistä enemmän, Vehmaa näkee.

Lainarahalla tehdyt remontit katosivat

Mikko Vehmaa kertoo lainarahalla remonttia teettävien asiakkaiden tekemien tarjouspyyntöjen loppuneen jo vuosi sitten.

– Omalla rahalla teettävät ja sellaiset asiakkaat, joilla on jokin varmempi tulo, kyselevät edelleen vähän.

Vehmaa uskoo kysynnän piristyvän vasta, kun moni nyt epävarmuutta luova asia on ratkennut. Korkojen ja materiaalien hintojen pitäisi laskea ja sotakin saisi päättyä.

– Uutisoinninkin pitäisi tasaantua positiivisemmaksi, nyt uutisissa on jatkuvasti konkursseja ja lomautuksia ja irtisanomisia.

Vehmaa kertoo jo korona-aikana tapahtuneen hintojen nousun vaikuttavan vieläkin.

– Monen tuotteen hinta on tuplaantunut. Saatavuus on myös heikentynyt. Monet tuotteet pitää tilata etukäteen ja tuleeko niitä sittenkään, vaikka luvataan. Pitäisi tietää jokainen työvaihe kolmekin viikkoa etukäteen tai ottaa tavaraa paljon, vaikka ei tiedä miten paljon menee, Vehmaa listaa haasteita.

Remonttitarve ei ole kadonnut, mutta siihen ryhtymistä epäröidään entistä enemmän, Mikko Vehmaa näkee. Kuva: Jarno Keskinen.

Työpaikat kysyttyjä

Vehmaa on lomauttanut työntekijänsä ja tekee nyt töitä yksin. Työhakemuksia hän saa tällä hetkellä parhaimmillaan kolme viikossa.

– Väki hakee rakennusalan töitä, koska rakennusala on suurin lomauttaja tällä hetkellä, Vehmaa toteaa.

Ari Aaltonen uskoo, että sodan loppumisella olisi silti hänenkin yritykseensä piristävä vaikutus. Hän arvelee, että se voisi piristää taloyhtiöpuolta. Kuva: Jarno Keskinen.

Taloyhtiöt hiljenivät

Akaan Asuntosaneeraus Oy:n yrittäjä Ari Aaltonen kertoo yrityksensä erikoistuneen pesuhuone- ja saunaremontteihin, vaikka perusremonttejakin tehdään lattiasta kattoon sisällä ja ulkona. Kosteiden tilojen tekijään maailmantilanne ei ole juuri iskenyt.

– 14 vuoden kokemuksella sanoisin, että ainahan talvikuukaudet on hiljaisempia. Nyt on saatu kotitalouksilta oikeastaan aika hyvinkin hommia talvelle. Ihan samoissa luvuissa mennään kuin aiempinakin talvina, Aaltonen kertoo.

Aaltosen mukaan aina ennen vuodenvaihdetta näyttää hiljaiselta, mutta loppuvuodesta alkaa tulla tilauksia.

– Ja kohta ollaankin jo keväässä. Kyllä hinnat välillä nousivat ja pakkohan se oli totta kai asiakkaiden maksamaan hintaan pistää tarvikkeiden hinnat. Nousu keskittyi kuitenkin puutavaraan kuten paneeleihin. Meille tärkeät kuten laatat, vedeneristeet ja laastit pysyivät melkein vanhoissa hinnoissa, Aaltonen kertoo ja arvelee materiaalien hintojen nousun haitanneen enemmän uudisrakentamispuolta.

Aaltonen uskoo, että sodan loppumisella olisi silti hänenkin yritykseensä piristävä vaikutus. Hän arvelee, että se voisi piristää taloyhtiöpuolta.

– Nyt huomaa, että taloyhtiöiden teettämien, pienempien töiden suhteen on aika kuollutta. Vesikatot, julkisivut ynnä muut pankin rahoitusta vaativat työt niissä hoidetaan, mutta muutaman tuhannen euron urakoita ne eivät nyt teetä. Varmaan vartovat, että miksi tilanne menee. Taloyhtiöiden ulkona tehtävät työt tehdään valtaosin kesäaikaan muutenkin, eli ne eivät juurikaan vaikuta talven hommiin, Aaltonen sanoo.