Luontoa läheltä: Ahven on suosittu talvikala ja kansalliskalamme

Ahvenen tunnistaa tummaraitaisista kyljistään sekä punertavista vatsapuolen evistä ja pyrstöstä. Kuva: Reijo Onnela

Ahven on yleisin kalamme ja se menestyy monenlaisissa vesistöissä. Ahven on helposti tunnistettava tummaraitaisista kyljistään sekä punertavista vatsapuolen evistä ja pyrstöstä. Selkäeviä on kaksi.

Ahven voi kasvaa jopa yli 50 sentin pituisiksi, ja suurimmat yksilöt saattavat saavuttaa lähes kolmen kilon painon.

Ahvenen ravintoa ovat pääasiassa erilaiset pienemmät kalat. Järvet ovat kuitenkin erilaisia ja ahvenen ravintokin muokkautuu sen mukaan.

Ahvenesta saa maukkaan kalakeiton, ja se on erinomaista ruokaa myös paistettuna ja savustettuna.

Talven ollessa käsillä on hyvä hetki lähteä jäälle. Pilkkiminen on yleiskalastusoikeus, johon ei tarvitse lupaa. Ota mukaan pilkkivarusteet, maistuvat eväät ja reipas ulkoilumieli.

 

Reijo Onnela

Ahven on yleinen pilkkisaalis. Kuva: Reijo Onnela