Lentopalloilun sensaatio Akaa-Volley löi espanjalaiset lähes 1200 katsojan edessä – Projekti jatkuu Varsovaa vastaan 30. tammikuuta

Petteri Tyynismaa (15) teki Akaa-Volleyn pelaajista eniten pisteitä ja valittiin joukkueensa parhaaksi pelaajaksi. Kuva: Harri Mattila

Kaikki ylistävät Akaa-Volleyn menestystä CEV Challenge Cupissa. Turnauksen puolivälierät päättyivät Olli Kunnarin valmentaman joukkueen voittoon. Vieraspelin voiton lisäksi akaalaiset nujersivat torstaina espanjalaisen Pamesa Teruelin kotisalissa selkeästi.

Näin Akaa-Volley eteni jo neljän parhaan joukkoon. Edellisestä suomalaisen miesten lentopallojoukkueen vastaavasta saavutuksesta on kulunut jo lähes puoli vuosisataa.

Akaa Areenaan oli saapunut 1167 katsojaa todistamaan Akaa-Volleyn 3–1 (25–14, 22–25, 25–16, 25–18) voittoa.

– Tämä oli tärkeä voitto paitsi tietenkin urheilullisesti niin myös seuran talouden kannalta. Nyt näyttää siltä, että tämä eurotaival tulee päättymään poistiivisesti eikä kassaan tule viime kauden kaltaista reikää, hymyili Akaa-Volleyn puheenjohtaja Torsti Mahlanen ja kiitteli myös runsaan kotiyleisön panosta.

Pamesa Teruelin valmentaja neuvoi pelaajiaan suuntaamaan syöttönsä jollekin muulle kuin numerolle 14 eli Jere Heiskaselle. Heiskanen teki ässäsyötöllään kolmannen erän viimeisen pisteen ja ratkaisi näin Akaa-Volleyn pääsyn Challenge Cupin välieriin. Kuva: Markku Ruonala

Akaa Areenan tiivis tunnelma sai kiitosta

Torstai-illassa oli aistittavissa suuren urheilujuhlan tuntua, kun katsomo alkoi täyttyä hyvissä ajoin ennen ottelun alkua. Eikä paikalle saapuneiden tarvinnut pettyä näkemäänsä. Akaa-Volley oli ottelussa yhtä erää lukuun ottamatta selkeästi niskan päällä.

– Kakkoserässä Pamesa onnistui syötöllä rikkomaan meidän peliä juuri sen verran, mitä tulostaulu osoitti, pohti Kunnari ottelun jälkeen.

Tilastot vahvistavat valmentajan näkemyksen. Vieraat panostivat ottelun toisessa erässä nimenomaan syöttöön. Kun Pamesan ässäsarake näytti nollaa sekä Espanjassa pelattujen kolmen että Akaa Areenan ensimmäisen erän ajan, nyt suoria pisteitä tuli peräti neljä.

– Pyysin poikia syöttämään kovaa ja suuntaaman aloitukset muualle kuin numerolle 14, paljasti vieraiden argentiinalainen valmentaja Maximo Torcello.

Torcello painotti Akaa-Volleyn parhaana palkitun Petteri Tyynismaan merkitystä ottelun kulkuun.

– Olimme kohtuullisesti pelissä mukana, mutta Akaan numero 15:n syöttövuorolla kotijoukkue sai muutamaan otteeseen pisteputken, joka vei heidät tavoittamattomiin. Lisäksi meidän pelaajamme sortuivat liiaksi purnaamaan tuomioista ja kuluttivat energiaa vääriin asioihin.

Tyynismaa syöttikin akaalaisista eniten, yhteensä 16 kertaa. Niistä neljä toi joukkueelle suoran pisteen. Keskipelaajan saldo torstai-illassa oli suorastaan loistava 17/+14. Hakkuri Matéj Šmídlkin jäi Tyynismaan varjoon lukemin 15/+8.

Akaa-Volley onnistui kaikilla rintamilla. Etenkin ykköserän hyökkäysten onnistumisprosentti 71 on huikea. Tuollaisia lukemia todella tarvittaisiin Challenge Cupin välierissä, sillä vastustaja on miesten lentopallon maailman rankinglistan ykkösmaan Puolan liigassa tällä erää kolmantena oleva Projekt Warszaw.

Vastaan tulee maailman kärkipelaajia

Akaa-Volley on siis Challenge Cupin neljän parhaan joukossa, ja muut seurat ovat todella kovia. Projekt Varszawa tulee Puolasta, jossa lentopallo on maan ykköslaji. Galatasaray HDI Istanbul on perinteikäs seura Turkista ja Mint Mero Volley Monza on kovan lentopallomaan Italian parhaita joukkueita.

Akaa-Volley pelaa Projekt Warszawaa vastaan ensin kotiottelun tiistaina 30.1. Vierailu Varsovassa ajoittuu keskiviikolle 7.2.

– Aika makee juttu. Tiedossa on, että välierävastustaja on todella laadukas. Olemme altavastaajia, mutta pallo on pyöreä. Välierät alkavat kotiottelulla. Jos siinä onnistumme horjuttamaan maailmantähtiä, niin kaikki on mahdollista. Tästä pitää nyt nauttia, pohti Akaa-Volleyn kapteeni Panu Pitkänen.

Espanjalaiset hukkasivat liiaksi energiaa tuomioista purnaamiseen. Joukkue sai pelissä jopa yhden punaisen kortin, joka toi Akaa-Volleylle ilmaisen pisteen. Kuva: Harri Mattila
Ottelun neljännessä erässä vaihtopelaajat saivat vastuuta. Jere Tikkala ei ujostellut vaan takoi yhdessä syöttövuorossa peräti neljä ässää. Kuva: Harri Mattila
Pamesa Teruelin valmentaja Maximo Torcello ei selitellyt tappiota vaan tunnusti Akaa-Volleyn paremmuuden. Kuva: Harri Mattila