Akaa Areenaan on rakennettava kokonaan uudet katsomot, joiden maksajasta riidellään käräjillä – Suojalevytyksen lisäksi ongelmia ovat käytettävyys, toiminta ja kestävyys

Akaa Areenan avajaisia vietettiin perjantaina 13.5.2022. Tuolloin pääkatsomo oli kokonaisuudessaan käytössä. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Akaan kaupunki on varannut tämän vuoden budjettiin 850 000 euroa Akaa Areenaa eli Viialaan vuonna 2022 valmistunutta liikuntahallia varten. Rahojen käyttökohde ovat riidanalaiset ratkaisut ja uusi katsomo.

Kaupunki ei ole ollut tyytyväinen ison salin maksimissaan 1500 hengen teleskooppikatsomoihin, joiden painoa lattian matto ei kestä vaurioitumatta ja joiden alle on tämän takia joka kerta levitettävä erikseen suojalevyt.

Lue myös: Akaa Areenan vastaanottotarkastus on pidetty – Kaupunki ei ottanut rakennusta vastaan

Lue lisää: Kaupunki ei ole hyväksynyt Akaa Areenan katsomoa – Rakennusurakoitsijaa on huomautettu ongelmista jo suunnitelmavaiheessa kesällä 2021

Helmikuussa 2023 kaupunginhallitus käsitteli Akaa Areenan pääurakoitsijan Jatke Pirkanmaan sovintoesitystä katsomoasiassa ja päätti, että kaupunki ei hyväksy esitystä.

Kaupungin mielestä Jatkeen urakassa toimittama katsomoratkaisu ei ollut tarjouspyynnön mukainen. Katsomoratkaisu on kaupungin mielestä aiheuttanut merkittävää toiminnallista haittaa sekä huomattavia välillisiä kustannuksia.

Kaupunki päätti samalla myös pidättää oikeuden vaatia Jatkeelta vahingonkorvausta kaikesta kaupungille aiheutuneesta vahingosta mukaan lukien jo aiheutuneet ylimääräiset kustannukset. Lisäksi kaupunki pidättäytyi maksamasta kahta Jatkeen toimittamaa maksuerää, joiden kokonaissumma on 753 672,65 euroa.

Lue myös: Akaa Areenan rakentaneen Jatkeen edustaja kommentoi absurdina pitämäänsä katsomovääntöä: ”Tuntuu, että ainoa asia, joka tässä hiertää, on suojalevyjen käyttöön kuluva aika”

Akaan kaupungin mielestä Jatke Pirkanmaan urakassa toimittama katsomoratkaisu ei ollut tarjouspyynnön mukainen. Suomen ja Unkarin välisessä lentopallomaaottelussa 28. toukokuuta 2022 osa sivukatsomoista oli siirretty kentän päätyihin. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Katsomon käsittely muuttui salaiseksi

Akaan Seutu haastatteli helmikuussa 2023 Jatke Pirkanmaa Oy:n ja Jatke Länsi-Suomi Oy:n toimitusjohtajaa Jukka Hannusta Akaan tilanteesta. Hannus totesi heidän olevan erittäin pahoillaan siitä, että kaupungin kanssa käyty Akaa Areenan katsomorakenteisiin liittyvä keskustelu ei ollut johtanut toivottuun lopputulokseen.

– Olemme etsineet ja ehdottaneet sovintoratkaisuja ja haluamme edelleen löytää kaikkia osapuolia tyydyttävän ratkaisun asiaan. Valitettavasti emme voi kommentoida keskeneräistä asiaa tämän enempää, Hannus totesi.

Sittemmin liikuntahallin katsomoratkaisu on mainittu Akaan kaupungin esityslistoilla useaan kertaan mutta aina salassa pidettävänä pykälänä. Viimeksi asiaa käsiteltiin tiistain 16. tammikuuta kaupunginhallituksessa. Esityslistassa pykälällä on vielä nimi, mutta pöytäkirjasta pykälä puuttuu kokonaan.

Lauantaina 20. tammikuuta Akaa Futsalin ottelua seurasi ennätysyleisö. Futsalissa katsomoita ei kentän suuruuden takia voida avata läheskään kokonaan. Kuva: Mikko Peltoniemi

Tässä kuussa tekniseen lautakuntaan

Akaan teknisen johtajan Jarmo Airaksisen mukaan Akaa Areenan uusien katsomoiden rakentaminen oli jo kertaalleen kaupunginhallituksen käsittelyssä viime keväänä, mutta asia palautettiin valmisteluun.

– Nyt on tarkoitus, että asia vietäisiin tammikuun teknisessä lautakunnassa uudelleen käsittelyyn ja sitten kaupunginhallitukseen, mutta siihen liittyy osaltaan riidanalainen prosessi Jatkeen kanssa, Airaksinen kertoo.

Hänen mukaansa areenan kummankin puolen katsomot täytyy uusia joka tapauksessa.

– Ainoa ongelma ei ole lattian kestävyys ja suojalevyjen tarve vaan myös katsomoiden käytettävyys, toiminta ja kestävyys. Onko sitten maksaja ja toteuttaja loppujen lopuksi kuka, se on eri oikeusasteiden ratkaisuvallan alla.

Lue myös: Akaa Areenan salaiset pykälät läpäisivät rakennustoimikunnan ja teknisen lautakunnan – Kaupunginhallitus käsittelee riidanalaista katsomoa ja rakennusurakan tarjouskilpailua tänään

Airaksisen mukaan käräjäoikeuden päätös Akaan kaupungin ja Jatkeen riita-asiassa syntynee vasta loppukesästä.

– Oikeuden päätös ei tule siinä aikataulussa, että sen odottaminen olisi mahdollista. Kaupunginjohtajan kanssa on sovittu, että esitämme katsomon uusimista ensi kesänä.

Katsomoiden rakentamistyöt voidaan aloittaa aikaisintaan Viialan yhtenäiskoulun kevätjuhlan jälkeen kesäkuun alkupuolella.

– Ehkä liigakausien alkuun mennessä olisi valmista, mutta toivottavasti aikaisemmin. Riippuu päätöksenteon vaiheista, Airaksinen sanoo.

Viime syksynä Akaa Futsal pelasi ensimmäisen harjoitusottelunsa Akaa Areenassa 19. elokuuta ja liigaottelun 27. syyskuuta. Akaa-Volleyn ensimmäinen kotiottelu oli 9. lokakuuta.

Paikkamäärä on vähintään sama

Jarmo Airaksisen mukaan Akaa Areenan katsomot ovat jatkossakin teleskooppikatsomoita ja niiden paikkamäärä on yhteensä vähintään 1500 kuten nytkin.

– Tarjouspyynnössä esitetään tietyt vaatimukset yksilöidyistä paikoista ja niiden numeroinnista ja muista spekseistä.

Airaksinen ei kommentoi sitä, miksi Akaa Areenaan on rakennettu katsomo, joka nyt pitää uusia.

– Virheet ja ongelmat ovat aika hyvin oikeuden asiakirjoissa kuvattu, kun ne tulevat aikanaan julkiseksi.

Jarmo Airaksisen mukaan Akaa Areenan nykyisten katsomoiden ongelmia ovat käytettävyys, toiminta ja kestävyys. Kuva: Oona Eskeli.