Suomen noin 500 lentopallotuomarista kolme on akaalaisia – ”Enemmänkin tekisin, jos olisi aikaa”

Miisa Turunen oli viimeksi tuomaritehtävissä loppiaisviikolla, kun Lempo-Volley ja Akaa-Volley ottivat yhteen Lempäälän Hakkarissa. Kuva Harri Mattila.

Suomen Lentopalloliiton kotisivuilta löytyy lähes 500 lentopallotuomarin yhteystiedot. Heistä kolmen osoitetiedoissa lukee kotipaikan kohdalla Akaa. Kokenein heistä on Janne Mäntylä. Toista kautta tuomaritehtävissä ovat Miisa Turunen ja Jarmo Kuusisto.

Akaassa, Lempäälässä ja Hämeenlinnassa pelannut Miisa Turunen on nyt siirtynyt kentän rajoille.

– Halusin pitää rakkaan lentopallon mukana elämässäni ja tuomarointi kiinnosti. Motivaatiota lisäsi tieto Suomen jatkuvasta tuomaripulasta, Miisa kertoo.

Lähihoitajaksi opiskeleva 17-vuotias Miisa ei ole asettanut itselleen tavoitteita tällä uudella uralla.

– Harrastuksena olen tätä ajatellut. En ole suunnitellut pidemmälle.

Opiskelujen ohessa ikäihmisten parissa töitä tekevä Miisa kannustaa muitakin nuoria lähtemään mukaan tuomaritehtäviin.

– Olen jäsenenä Pirkanmaan Lentopallotuomareiden yhdistyksessä. Meillä on kaikenlaista mukavaa oheistoimintaa.

Entä haittaako nuorta tuomaria yleisön, pelaajien tai valmentajien joskus kipakatkin kommentit tuomioista?

– Olen jo immuuni arvostelulle. Saattaa ottelussa joskus tulla virhekin, mutta yksittäinen piste ei yleensä vaikuta ottelun lopputulokseen. Peli ratkaistaan kuitenkin siellä kentällä. Hankalampia tuomittavia ovat luonnollisesti nopeat tilanteet ja etenkin torjunnan sormikosketukset.

Jarmo Kuusisto oli valmennettaviensa kanssa mukana Lempo-Volleyn ja Akaa-Volleyn välisessä ottelussa. D-tytöt pitivät huolen pelipalloista. Kuva Harri Mattila.

Aikahaasteet rajoittavat Kuusiston tuomarointia

Miisan tavoin kolmostason tuomarikoulutuksen läpikäynyt Jarmo Kuusisto hakee lentopallosta sisältöä vapaa-aikaansa.

– En ole itse pelannut lainkaan virallisissa sarjoissa. Höntsylentistä aina silloin tällöin. Hieno laji kuitenkin kiinnostaa ja tuomaritehtävistä saa uudenlaisia kokemuksia värittämään arkea, perustelee työkseen rekkaa ajava Jarmo harrastustaan.

Lentopallo vie suuren osan miehen vapaa-ajasta. Oma tytär pelaa Lempo-Volleyn D-tytöissä ja Jarmo on joukkueen valmennusvastuussa.

– Enemmänkin tekisin, jos olisi aikaa. Nyt ei oikein ehdi tuomarihommiin kuin kerran tai pari kuussa. Meille tulee liitosta määräykset otteluista, mihin pitäisi mennä. Voimme kuitenkin laittaa eston niille päiville, jotka eivät kalenteriin sovi. Minun allakassani estoja on runsaasti, hymyilee Jarmo.

Jarmoa ei jää harmittamaan, vaikka päätuomari tekee tilanteista joskus erilaisen tuomion kuin hän.

– Päätuomari katsoo peliä ihan eri vinkkelistä, kun on siellä verkon yläpuolella. Sieltä näkee pallon ja pelaajien liikkeet eri kulmasta.

Janne Mäntylä oli A-Volleyn järjestämästä Viking Line Cup -turnauksesta pelaajan roolissa. Kuva Harri Mattila.

Mäntylä tuomitsee yli 300 ottelun kokemuksella

Kohta 15 vuotta tuomarina toimineella Janne Mäntylällä on ikää vasta 29 vuotta.

– Höntsylentis ja etenkin kesäisin beachkentät kiinnostavat. Lentopallon saloihin tutustuin A-Volleyssa ja Lempäälän Jyryssä, mutta enää en ole tosissaan pelannut vuosiin, paljastaa nyt liigatuomarin titteliä kantava akaalainen.

Jannen tie vei tuomarihommiin halu ymmärtää syvällisesti pelin luonne. Kun juniorisarjoissa pelaajat hoitavat otteluiden tuomitsemisen, Janne oli aina vapaaehtoinen omasta joukkueestaan. Kolmannen luokan koulutus tuli suoritettua vuonna 2010 ja nyt on menossa jo kahdeksas kausi liigatuomarina.

– Kyllä edelleen kiinnostaa oppiminen ja jopa kansainväliset tehtävät. Tällä hetkellä Suomessa on tietääkseni vain neljä tai viisi kansainvälisiin tehtäviin koulutettua tuomaria.

Lentopallotuomarit saavat työstään myös palkkaa.

– Onhan se kiva lisä ansioihin, mutta ei tätä hommaa varmaan kukaan rahan takia tee. Palkkiot ovat kohtuulliset, mutta kun pelejä ei ole joka päivälle, niin päivätöissä on käytävä, kertoo HUS-yhtymässä erikoissuunnittelijana toimiva Janne.

Tuomaritoiminnasta kiinnostuneiden kannattaa vierailla Suomen Lentopalloliiton kotisivuilla, jossa palvelut-otsikon alla on tietoa siitä, miten toimintaan pääse mukaan ja miten edetä uralla.

Lentopallon säännöt ovat joskus epäselviä asiaan vihkiytymättömälle. Heille kaikille löytyy mielenkiintoista tietoa osoitteessa www.lentopallotuomarit.fi. Siellä on videoklippejä lajin haasteellisista tilanteista.