Virtaava veri ja kovat kohtalot värittävät Anttijussi Vikmanin avustajarooleja – Lahti 2001 -sarjassa akaalainen on Hiihtoliiton toimitusjohtaja Jari Piirainen

Metsäjätti-elokuvan kohtausta vaneritehtaan työntekijöiden ulosmarssista kuvattiin Viialan entisellä vaneritehtaalla 19.9.2019. Anttijussi Vikman on kuvassa keskellä, portissa olevan stop-merkin kohdalla. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Anttijussi Vikman oli näytellyt kaksi kesää Toijalan kesäteatterissa, kun hän kiinnostui siitä, miten elokuvat ja tv-sarjat syntyvät. Mies haki avustajaksi Metsäjätti-elokuvaan, jota vuonna 2019 kuvattiin muun muassa Viialassa ja Urjalassa.

– Ennen Metsäjättiä hain Aku Louhimiehen Tuntemattomaan Sotilaaseen, mutta en päässyt. Metsäjätissä olin pitkienkin päivien kuvauksissa, ja eniten lopullisessa elokuvassa näkyy se, kun kävelen allekirjoittamaan irtisanomissopimusta.

Kun osaa katsoa, Vikmanin näkee myös tehtaan työntekijöiden ulosmarssissa, samoin Urjalassa Rodeo Barin ulkopuolella kuvatussa kohtauksessa.

Metsäjätti kertoo pienen Törmälän kylän vaneritehtaan sulkemisesta, ja Viialasta löytyi kuvauspaikaksi suljettu vaneritehdas.

– Työryhmä oli tosi mielissään, kun myös avustajina oli ihmisiä, jotka olivat olleet Viialan vaneritehtaalla töissä. He tiesivät kertoa, mitä missäkin tehtiin.

Vikman kävi itse katsomassa Metsäjätin elokuvateatterissa, mutta kaverit ja tutut noteerasivat hänen esiintymiseensä erityisesti silloin, kun elokuva esitettiin televisiossa.

– Olin jossain pelissä tai leijonien kokouksessa, kun illalla alkoi puhelin päristä ja viestejä tulla ympäri Suomea. En itse tiennyt, että se tulee silloin.

Ohjaaja Ville Jankeri (vas.) ja elokuvan pääosaa näyttelevä Jussi Vatanen Metsäjätin kuvauksissa entisellä Viialan vaneritehtaalla. Kuva: Mikko Peltoniemi

Veri lensi Birgitan polulla

Metsäjätissä oli avustajia eri puolilta Suomea ja porukan kesken hyvä henki. Muilta avustajilta Vikman kuuli Facebookin Elokuva- ja tv-sarja-avustajat -ryhmästä.

– Ryhmässä pitää olla omalla kuvalla ja tehdä pieni esittely, jotta ryhmään pääsee. Liityin siihen ja katselin, mitä siellä on.

Ryhmän kautta Vikman haki avustajaksi tv-sarja Koskiseen ja sai kutsun koekuvauksiin pienyrittäjän rooliin, jossa oli muutama vuorosanakin.

– Se oli Koskisen ensimmäisiä jaksoja. Kun sieltä ei sitten kuulunut mitään, otin yhteyttä, ja minulle kerrottiin, että he valitsivat Riku Sottisen, joka on ohjaaja Riku Suokkaan ystäviä, stand up -koomikko ja Big Brother -ääni.

Seuraavaksi Vikman pohti hakemista avustajaksi Tampereen seudulla viime vuonna kuvattuun Svaltaan, joka on brittiläis-hollantilais-vetoinen Hollywood-tuotanto. Koomiseksi jännitys- tai kauhuelokuvaksi luokiteltu Svalta kertoo perheen lomasta saarella, jonne on päätynyt myös karkuteillä oleva sarjamurhaaja.

– Siihen en ensin hakenut, kun olin kuvauspäivinä matkoilla. Koronan takia jotkut kuvauspäivät kuitenkin siirtyvät, ja uusi aika sopi minulle. Hain sinne ja pääsin läpi.

Vikman osallistui Svaltan kuvauksiin yhden päivän ajan Lempäälän Sääksjärvellä Birgitan polulla.

– Kohtaus, jossa olin, oli teatterissa. Siellä tapahtuu joku rituaalimurha, jossa verta lentää jopa teatteriyleisön päälle, Vikman taustoittaa.

– Porukka jaettiin niin, että eturiviin menivät ne, joiden vaatteet saivat sotkeentua tekoverellä, joka lähtee pesussa pois. Taemmas menivät ne, jotka eivät halua. Sitten päästettiin letkulla veren tapaista, ja sitä kuvattiin monesta kulmasta. Yhtäänhän en tiedä, näynkö minä elokuvassa vai en.

Jari Piiraisena ruumishuoneella

Anttijussi Vikmanin tuorein kotikatsomoihin kantautunut esiintyminen tapahtui Lahti 2001 -sarjassa, joka on nähtävissä Ruutu+-palvelussa. Suomalaisen maastohiihdon doping-katastrofia käsittelevään sarjaan Vikman ei edes hakenut, mutta niinpä vain lopputekstit kertovat, että hän on Suomen Hiihtoliiton toimitusjohtaja Jari Piirainen.

– Filmiyhtiö, joka teki Koskista, teki myös Lahtea. Minulle tuli viesti, olisinko kiinnostunut pienestä roolista Jari Piiraisena. Ajattelin, että kyllä minua kiinnostaa, ja sitten mentiin Kangasalan Pikonlinnaan kuvauksiin.

Entisen sairaalan kellarin ruumishuoneessa Vikman oli mukana kohtauksessa, joka sijoittui vuoden 1997 Trondheimin MM-kisoihin.

– Siinä Jari Räsäseltä otettiin verta pois, koska hänen hemoglobiiniarvonsa olivat niin korkeat. Operaatiossa on mukana Räsänen, minä ja Pekka Vähäsöyrinki, jota esittää Panu Raipia. Se taustoitettiin niin, että Tobias Zilliacuksen näyttelemä Kari-Pekka Kyrö tulee sinne ensimmäistä kertaa vähän niin kuin opiskelemaan, miten juttua tehdään, Vikman kertoo.

Vikmanilla piti olla neljännen jakson alussa olevassa kohtauksessa viisi vuorosanaa, kun Kyrö tulee ovelle ja Piirainen tervehtii häntä ja katsoo Vähäsöyrinkiin ikään kuin kysyen lupaa Kyrön päästämiseksi sisään.

– Ohjaaja Lauri Nurkse sanoi minulle heti, että sulla tulee ”terve” niin tamperelaisittain, että muutetaan se muotoon moi. Sen jälkeen kohtausta muutettiin niin, että kun Vähäsöyrinki huutaa, onko se K-P, minä sanon joo.

Viidestä vuorosanasta jäivät siis jäljelle ”moi” ja ”joo”.

– Kun jakso tuli valmiina ulos, siitä oli leikattu ”moi” pois, ja minä sanon vain ”joo”, Vikman nauraa.

Anttijussi Vikman on mukana kahdessa Lahti 2001 -sarjan jaksossa. Kuva: Mikko Peltoniemi

Oikeussalissa hyvin näkyvyyttä

Sama verenlaskukohtaus nähdään toisesta kuvakulmasta sarjan kuudennen jakson alussa, mutta pidemmän aikaa ja useaan otteeseen Anttijussi Vikman näkyy samassa jaksossa, kun doping-asioita käsitellään oikeudessa. Kohtauksia kuvattiin Tampereen oikeustalolla.

– Kun olimme maskissa, Mikko Leppilampi tuli ja morjesti näyttelijäkollegoita. Kun hän oli minun kohdallani, hän moikkasi ja sanoi, että me on nähty jossain. Sanoin, että joo, meillä oli viime kesänä Osuuspankkiryhmän 120-vuotisjuhla, jossa sinä juonsit ja minä olin yleisössä. Se vaan naureskeli, mutta minut otettiin hyvin vastaan, vaikka kaikki tiesivät, että minä en ole ammattinäyttelijä.

Oikeudenkäynnissä Jari Piiraisen vieressä istuu valmentaja Antti Leppävuori, jota näyttelee Janne Kallioniemi.

– En tuntenut häntä ja kysyin, onko hän tehnyt kauan avustajahommia. Hän vastasi, että on vuodesta 2006 ollut Tampereen Työväenteatterissa kiinnitettynä näyttelijänä. Sanoin, että okei, Vikman kertoo.

Oikeustalon kuvaukset kestivät aamukahdeksasta iltakuuteen, ja päivällä avustajille sanottiin, että kakkoskerroksessa on kahvia ja leipää.

– Kun tuli kuvaustauko, olin menossa sinne, mutta Raipia tuli sanomaan, että Anttijussi, sä olet näyttelijä, tule tonne alakertaan, meille on siellä ruokaa. Kun olin roolissa, olin vähän enemmän kuin avustaja, mutta moni varmaan ihmetteli, että mikähän ukkeli toikin on. Muista näyttelijöistä osa oli tunnettuja ja osa ei, mutta he olivat hirmu avuliaita ja välittömiä.

Sarjan kuvauksissa ei Vikmanin mukaan liiemmin puitu Lahden MM-kisojen 23 vuoden takaisia tapahtumia ja niiden taustoja.

– Jotkut nuoremmat avustajat eivät tienneet ollenkaan, mistä on kyse, ja osa oli sitä mieltä, että mitä tätä vielä pengotaan.

Jotkut myös sanoivat, että on hyvä, kun kerrotaan aika avoimesti, mitä on tapahtunut.

– Kyllähän tämä kertoo, miten ihmisillä on pelattu menestyksen eteen: kuka laittaa urheilijan käyttämään, ja miksi on pakko käyttää?

Vikmanin mielestä taustalla olivat maine ja raha.

– Kyllähän Karpaasitkin elivät sillä menestyksellä. Nehän tekivät sillä elantonsa.

Anttijussi Vikman näyttelee Lahti 2001 -sarjassa Suomen Hiihtoliiton toimitusjohtajaa Jari Piiraista. Kuvaruudulla Vikmanin vieressä on Janne Kallioniemen näyttelemä Antti Leppävuori. Kuva: Mikko Peltoniemi

”En ole mikään notkein kaveri”

Tällä hetkellä Vikman odottaa kauhuleffa Svaltan valmistumista ja seurailee mahdollisia uusia avustajahommia.

– Jos tulee joku mielenkiintoinen projekti, voisin hakea, mutta kyllä tämä on osoittanut omat vajavaisuuteni replikoinnissa ja ilmeikkyydessä ja vaikkapa jossain lavaliikkumisessa. En ole mikään notkein kaveri, ja lauluääntä ja rytmitajua ei ole ollenkaan. Ei minusta olisi ammattinäyttelijäksi, ja jo sivurooli, missä olisi enemmänkin puhetta, voisi olla aika haasteellinen, Vikman tietää.

Hänen mukaansa avustajahommat vaativat joustoa joko työltä tai työnantajalta tai sitä, että ei ole työtä. Vikman työskentelee Osuuspankilla järjestelmäasiantuntijana ja tekee hommia enimmäkseen kotona.

– Minulla on 38 asiakkuuspankkia, joille hoidan käyttövaltuuksia ja työvälineitä ja puheratkaisuja. Pystyn hoitamaan työni pitkälti etänä ja itsenäisesti, ja pystyn järjestämään niin, että pääsen avustajaksi koko päiväksi.

Kun hän on kertonut Facebookissa avustajakeikoista ja harrastuksistaan, joku kysyi, onko mies kotona ollenkaan, kun on kaiket illat menossa.

– Sanoin, että olen kaiket päivät kotona, ja siksi täytyy lähteä illaksi harrastamaan.

Hyvä olo ei tule vain kuntosalista vaan myös esimerkiksi elokuvasalista, toteaa muun muassa urheilutapahtumissa, avannossa ja Lions-toiminnassa viihtyvä Anttijussi Vikman. Kuva: Mikko Peltoniemi