Akaan kaupungin liikuntapaikkojen hinnoittelu muuttuu. Vuosimaksuista siirrytään tuntihinnoitteluun, jossa tuntihinta määräytyy tilan ja käyttäjäryhmän mukaan.
Käyttäjäryhmiä on kolme. Ensimmäisessä ryhmässä vuorot ovat maksuttomia. Siihen kuuluvat akaalaisten urheiluseurojen ja yhdistysten vuorot, joiden käyttäjät ovat alle 18-vuotiaita tai yli 65-vuotiaita. Maksuttomuus edellyttää, että käyttäjistä 80 prosenttia kuuluu ikäryhmään. Myös erityisryhmien vuorot ovat maksuttomia.
Maksulliseen kakkosryhmään kuuluvat akaalaisten urheiluseurojen ja yhdistysten vuorot, joiden käyttäjät ovat 18–64-vuotiaita.
Korkeinta tuntihintaa tiloista maksaa kolmas ryhmä, johon kuuluvat yritykset, yksityiset henkilöt ja ulkopaikkakuntalaiset urheiluseurat ja yhdistykset sekä muut toimijat.
Hinnoitteluperiaatteista voidaan poiketa sivistysjohtajan päätöksellä, jos maksu katsotaan asiakkaalle kohtuuttomaksi.
Seurat toivoivat siirtymäaikaa
Hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi uuden maksukäytännön yksimielisesti joulukuun kokouksessaan. Uudistus tuli voimaan tämän vuoden alussa. Poikkeuksena ovat vuosiperustaiseen harrastepaikkamaksun piiriin kuuluvat seurat ja yhdistykset, jotka siirtyvät tunti- ja tilaperustaiseen hinnoitteluun kevään jälkeen.
– Seuroilta tuli toive, että hinnoittelu ei muuttuisi heti vuoden alussa. Nyt seurat ehtivät saada kautensa purkkiin, ja niillä on aikaa valmistautua muutokseen, Akaan kaupungin liikuntasihteeri Maria Pulkkinen kertoo.
Vanha käytäntö epäselvä
Liikuntapaikkojen maksuperusteiden uudistaminen on ollut vireillä vuosia. Muutostarvetta ovat vauhdittaneet Akaa Areenan valmistuminen, yleinen kustannusten nousu ja kaupungin taloustilanne.
Pulkkinen kertoo, että vanha vuosimaksuperustainen harrastepaikkamaksu herätti kritiikkiä, koska sen määräytymisperusteet koettiin epämääräisiksi ja epäoikeudenmukaisiksi.
– Vanhassa hinnastossa oli maksuportaita seuroille ja yhdistyksille, joilla on paljon tai runsaasti käyttötunteja. Missään ei kuitenkaan avattu, paljonko on paljon tai paljonko on runsaasti, Pulkkinen kertoo.
Viime toukokuussa liikuntasihteerinä aloittanut Pulkkinen arvelee, että järjestelmän uudistamista on hidastanut sen työläys, resurssipula ja tilahallintajärjestelmän puuttuminen.
– Silloin könttänä laskuttaminen on ollut helpompaa, Pulkkinen toteaa.
Keväällä 2022 sivistyslautakunta perusti maksutyöryhmän uudistamaan hinnoittelua, mutta sen työ jäi kesken, kun liikunta-asiat siirtyivät vuoden 2023 alusta uuden hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunnan alaisuuteen. Uusi maksutyöryhmä aloitti työnsä viime keväänä.
Pulkkinen kertoo, että työryhmä keräsi palautetta seuroilta ja selvitti muiden kuntien maksuperiaatteita. Se ei löytänyt muualta Akaan vuosimaksukäytäntöä, mutta tilojen tuntihinnoittelu ja maksuportaat olivat yleisesti käytössä.
Maksut kohdistuvat aikuisten toimintaan
Pulkkisen mukaan uudistuksen myötä maksut nousevat akaalaisseuroilla, joilla on paljon aikuisten toimintaa.
– Mutta aikaisemmat vuosimaksut olisivat olleet jo vuosia uudistamisen tarpeessa, eivätkä ne olleet tätä päivää. Uudet hinnat ovat vielä edullisia, mutta osalla seuroista hinnat kyllä nousevat runsaastikin, Pulkkinen arvioi.
Pulkkisen mukaan aikuisten vuoroja on paljon koulujen saleissa, joiden tuntihinta on neljästä kuuteen euroa.
– Esimerkiksi Arvo Ylpön koulun salivuoro on viisi euroa tunnilta. Jos seura varaa kevätkaudelle kymmenen tunnin vuoroa, on maksu 50 euroa.
Korkeimmat tuntihinnat ovat Akaa Areenassa, jossa aikuisten vuoro isossa salissa maksaa seuralle 21 euroa tunnilta ja pienessä salissa 14 euroa tunnilta. Toijalan monitoimihallilla koko salin tuntihinta on 15 euroa. Halleista on mahdollisuus varata myös osa salista.
Liikuntasihteeri arvioi, että hinnoittelu voi tehostaa tilojen käyttöä.
– Osassa tiloissa on saattanut olla tyhjäkäyttöä, kun halvalla hinnalla on varattu koko sali, vaikka tarvetta ei välttämättä ole ollut niin isolle tilalle.
Kaksi vastinetta lautakunnalle
Hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunta sai ennen päätöksentekoa vastineet Toijalan Pallo -49:ltä ja Toijalan Valppaalta, jotka molemmat esittivät maksujen kohtuullistamista sekä maksujen voimaantulon porrastamista pidemmälle ajalle.
Toijalan Pallon mukaan jalkapallossa ja futsalissa miesten edustusjoukkueille maksuista kertyy vuositasolla noin 3500–4000 euroa lisäkustannuksia ja summa joudutaan keräämään 20–25 pelaajalta. Vastineen mukaan myös matkakustannukset ovat nousseet huomattavasti ja tukijoiden saaminen on entistä haastavampaa. Seurassa pelätään, että maksukorotukset vaikuttavat pelaajamääriin.
Toijalan Valppaan puheenjohtaja Saija Roininen kertoo Akaan Seudulle, että seuran kaupungille maksama vuosimaksu on aiemmin ollut 730 euroa ja päätöksen myötä maksut nykyisten vuorojen mukaan nousevat 4986 euroon vuodessa. Valppaassa maksu koskee sulkapalloilijoita ja lentopalloilijoita, joita on noin 70.
– Meidän täytyy tehdä harrastepaikkamaksu sulkapallolle ja lentopallolle ja jakaa summa pelaajien kesken. Jäsenmaksua emme voi korottaa, koska meillä on noin 150 kannattajajäsentä, jotka maksavat 15 euron jäsenmaksun osallistumatta urheilutoimintaan, Roininen kertoo.