Uuteen vuoteen – Minne ollaan menossa?

Vuosi päättyy tällä kertaa sopivasti sunnuntaihin ja uuteen vuoteen lähdetään maanantaiaamuna. Maanantai on tyypillisesti päivä, jona on totuttu lähtemään uuteen alkuun. Työviikko alkaa tavallisesti silloin, moni aloittaa elämänmuutoksen uuden viikon alkaessa ja vaikka maanantaina ei mitään erityistä aloittaisikaan, on vanha viikko joka tapauksessa päättynyt sunnuntaihin.

Tällä kertaa maanantai siis käynnistää jotakin hieman suurempaa, vuoden 2024. Onko tällaisella symbolisella uudella alulla sitten jotain merkitystä? Elämässä asiat eivät ala ja pääty sen mukaan, että kalenterissa käännetään uusi sivu tai hankitaan jopa kokonaan uusi kalenteri. Kuntien toiminnoissa päivämäärä on usein tärkeä, erilaisia toimintoja alkaa ja loppuu ja muuttuu vuoden vaihtuessa. Moni kansalaisen elämään vaikuttava päätös ja laki astuu voimaan. Yksilön henkilökohtaisen elämän kannalta vuoden vaihtumisella toiseen ei kuitenkaan ole suurta käytännön merkitystä.

Merkityksettömästä asiasta ei kuitenkaan ole kyse. Jokaiselle meistä tekee hyvää pysähtyä joskus miettimään omaa elämää ja sen suuntaa. Vuoden loppuminen ja uuden alkaminen antaa tähän hyvän mahdollisuuden. Vaikka mikään konkreettinen ei omassa elämässä vuoden alkaessa muuttuisikaan, voi vaikka vuoden ensimmäisen tai viimeisen päivän käyttää sen miettimiseen, mikä omassa elämässä on hyvää ja minkä olisi syytä muuttua.

Tämä pohdiskelu käy sen tärkeämmäksi, mitä enemmän ikää karttuu. Iän karttuessa tapahtuu kaksi asiaa. Vuodet alkavat kulua nopeammin, ja aikaa tehdä omaa elämää muovaavia päätöksiä on samanaikaisesti yhä vähemmän. Yhdistelmä on huono, jos elämän antaa vaan mennä täysin omalla painollaan ja tyytyy katselemaan, mitä tapahtuu. Vaikka muutama sanontakin naureskelee ihmisen halulle määrätä omasta kohtalostaan, kannattaa sentään yrittää ohjata omaa purttaan ennemmin kuin antaa sen mennä menojaan.

Vuoden viimeisessä painetussa Akaan Seudussa sivulla kuusi kerrotaan Akaan kaupungin nuorisopalveluiden osana toimivasta Ohjaamosta, eli alle 30-vuotiaille suunnatusta palvelupisteestä, josta nuori saa maksuttomasti apua työhön ja koulutukseen sekä moniin muihin arjen asioihin. Ohjaamo pyrkii auttamaan heitä, joilla voi olla tarvetta oman elämänsä ohjaamisessa. Ohjaamon toiminta on myös yksi niistä asioista, joihin mahdolliset muutokset voisivat iskeä juuri vuoden vaihtuessa, joskaan ei vielä tämän vuoden vaihtuessa. Ohjaamon rahoitus on tällä hetkellä varmistunut vuoden 2024 loppuun. Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämä Kannustin-mallin rahoitus edellyttää, että kunta osoittaa olemassa olevasta, sopivan koulutuksen omaavasta henkilöstöstä resursseja Ohjaamon koordinointiin. Toivottavasti tällaiset resurssit jatkossakin voidaan toimintaan osoittaa.

Mistä Akaan Seutu voisi ensi vuonna uutisoida? Alkuvuodesta päästään kertomaan uuden Lidl-myymälän avajaisista. Päätöstä Postin logistiikkakeskuksen sijoittumisesta on lupailtu julkaistavaksi jo pitkään, toivottavasti päätös on Akaan kannalta myönteinen, alkuvuoteen osuva uutispommi. Jos logistiikkakeskus päätetään Akaaseen rakentaa, riittää päätöksen myönteisistä vaikutuksista uutisoitavaa pitkin vuotta. Uutisvuosi 2024 päättynee tuttuun tapaan seuraavan vuoden talousarviota käsitteleviin juttuihin. Tulevalle vuodelle voisi esittää toiveen, että ne uutiset eivät tule koskemaan leikkauksia ja supistuksia.