Viialan teatterista tuttu Arto Mantela muutti takaisin lapsuudenkotiinsa – Turistit ihmettelivät rusinoita ja manteleita viskissä

Arto Mantela muutti Viialaan lokakuussa. Nyt on edessä ensimmäinen paluumuuttajan joulu lapsuudenkodissa. Kuva: Arto Mantelan kotialbumi

Viialan teatterin pitkäaikainen vetäjä ja ohjaaja sekä opettaja ja kesäkuukausien matkaopas Arto Mantela on ehtinyt tehdä elämässään paljon. Päätoimiensa ohella hän on kouluttautunut myös lääkintävahtimestariksi, valokuvaajaksi ja viinikouluttajaksi.

Yksi on kuitenkin aikaansaavalle miehelle selvää. Joulunaika rauhoitetaan vapaaksi kaikesta työstä ja harrastuksista. Tämä joulu on erityinen, sillä Arto Mantela muutti takaisin Viialaan asuttuaan Kangasalla kymmenkunta vuotta. Paluumuutto tapahtui lokakuussa.

– Isäni Eino muutti kesällä palvelutaloon ja toivoi, että kotitaloa ei myytäisi. Päätimme sitten muuttaa siihen asumaan, Arto Mantela kertoo.

Nyt hän, puoliso ja pariskunnan kaksi koiraa asuvat Mantelan lapsuudenkotia Viialassa. Vanha omakotitalo kulkee jo kolmannessa polvessa, sillä jo hänen isovanhempansa asuivat siinä.

– On ollut todella mukavaa palata Viialaan. Vaikka pidin myös Kangasalla asumisesta, on Viiala kuitenkin lapsuuden ja nuoruuden maisemaa, jossa on hyvä elää, hän sanoo.

Arto Mantela kannattaa perinteistä joulua, ja se tulee näkymään joulun kattauksessa. Kuva: Arto Mantelan kotialbumi

Koirakaksikko estää kuusen

Aktiivinen ja ahkera teatterimies sanoo olevansa jouluihminen, mutta sen rennossa merkityksessä.

– Lapsuudesta ja nuoruudesta jäivät mieleen sukujoulut. Matkaopasvuosilta muistan puolestaan mukavat työjoulut ulkomailla. Nyt haluan sellaisen perinteisen, mutta rauhallisen joulun, jossa ei ole mitään pakollista.

Pidän Italiasta, ja sen verran italialainen meidänkin joulu on, että tarkoitus on nähdä paljon sukulaisia ja tuttuja.

Arto Mantela sanoo, että kotiin ei ehkä tuoda tänä vuonna kuusta, vaikka se mahtuisi hyvin isoon omakotitaloon. Syynä ovat vauhdikkaat viisivuotiaat tiibetinspanielit, jotka hyväksyivät kyllä Kangasalla pienen tekokuusen, mutta aidosta kuusesta ei ole niinkään varmuutta.

– Jouluruokia syödään, mutta ei niitäkään läpi joulun, vaan myös muuta on tarjolla.

Ulkomailla vietettyjen työjoulujen aikaan televisiosta tullut animaatioelokuva Snowman oli aina tärkeää katsoa, mutta nyt silläkään ei ole enää niin suurta merkitystä.

– Joululahjoistakaan emme enää niin välitä. Kyllä se lepääminen näissä juhlapyhissä on se tärkein juttu.

Kaksi vilkasta viisivuotiasta tiibetinspanielia takaa sen, että jouluna ei nähdä aitoa joulukuusta, vaikka tilaa olisi. Kuva: Arto Mantelan kotialbumi

Joulupukki syrjäytti noidan

Arto Mantela on ollut opettajana Pirkanmaalla jo parikymmentä vuotta. Matkaoppaan työt hän aloitti puolestaan yli 30 vuotta sitten. Nyt hän on ryhtynyt tekemään niitä uudestaan kesätöinä. Kun vakituiset matkaoppaat lomailevat, Mantela sijaistaa heitä kesällä muutaman kuukauden.

– Olen tehnyt paljon lomituksia viime vuosina etenkin Italiassa, joka on yksi lempikohteitani.

Hän sanoo, että ainakaan toistaiseksi italialaisesta joulusta ei ole tullut paljon vaikutteita omaan suomalaiseen jouluun.

– Italialaista keittiötä on ainakin 20:tä eri tyylistä. Jouluna Pohjois-Italiassa syödään mausteista sianlihaa ja Etelä-Italiassa puolestaan lammasta. Suolattu potka ei ole siellä missään jouluruoka, vaan pikemminkin uudenvuoden ruoka.

Mantela kertoo, että aikaisemmin lahjatkin Italiassa jakoi uudenvuoden noita, mutta nyt myös Italiassa on otettu joulupukkiperinne käyttöön.

Glögistä väärinkäsitys Egyptissä

Arto Mantelalle on jäänyt matkaopasvuosilta monta hauskaa joulumuistoa. Yksi niistä liittyy jouluun Keniassa Mombasassa. Paikalliset halusivat, että suomalaiset tuntisivat olonsa kotoisaksi. Palmujen alle levitettiin hassunnäköisiä vanumattoja, ja koristeina oli keramiikkaporoja.

– Olin myös aikoinaan oppaana tiimissä, joka avasi Egyptissä uutuuskohteen Sharm el-Sheikhin. Paikalliset olivat hyvin kiinnostuneita uudesta kansalaisuudesta asiakkaina. He kyselivät ennen joulua meiltä oppailta, mitä suomalaiset syövät ja juovat jouluna.

Oppaat päättivät olla kertomatta kinkusta ja laatikoista, vaan vinkkasivat sen sijaan glögistä.

– Selitimme, että se on maustettua juomaa, johon laitetaan rusinoita ja manteli. No, päästiin jouluaattoon, ja suomalaiset asiakkaamme ihmettelivät outoa ”paikallista tapaa” laittaa kaikkiin drinkkeihin, viskiin, konjakkiin ja viiniin rusinoita ja yhden mantelin.

Arto Mantela toteaa, että muutto takaisin lapsuudenmaisemiin on ollut mukavaa. On nostalgista asuttaa vanhaa taloa kolmannessa polvessa. Kuva: Arto Mantelan kotialbumi