Työvuoro Akaan paloasemalla kestää joulunakin 24 tuntia – Apuun lähdetään minuutissa päivästä riippumatta

23.12.2023 12:00

Aluepalomestari Tommy Koivula tuli ennen joulua käymään Akaan paloasemalla ja kävi samaan kuvaan pelastaja Tuomas Markkulan, paloesimies Sami Selinin ja pelastaja Daniel Huhdan kanssa. Kuva: Pekka Mustonen

Lumihiutaleita tipahtelee jouluaattona Akaan paloaseman pihaan. Sisältä kuuluu, kuinka leppoisat joululaulut siivittävät palomiesten jouluaterian syöntiä samalla, kun esimies jakaa lahjoja.

No, ei sinne päinkään. Hän, joka luulee, että jouluaaton työvuoro Akaan paloasemalla Hirsikankaalla olisi jotenkin rennompi kuin arkena, on kurvannut pulkallaan metsän puolelle. Jouluaatto on nimittäin ihan samanlainen työpäivä kuin muutkin. Rutiinitehtävien tekemisen keskeyttävät vain hälytykset, joihin lähdetään normaaliin tapaan minuutin sisällä hälytyksen saapumisesta.

Mutta mitä kaikkea mahtuu yhteen työvuoroon? Kävimme Akaan paloasemalla kysymässä jouluaaton tunnelmia ennakkoon siltä jaokselta, jolle jouluaatto osuu tänä vuonna.

Kahdeksan miestä ringissä

Palomiehen, tai uudemmalla nimellään pelastajan, työvuoro on aina 24 tunnin mittainen. Se alkaa aamukahdeksalta ja päättyy seuraavana aamuna samaan aikaan. Sen jälkeen on kolme vapaata, joiden jälkeen koittaa taas uusi 24 tunnin työvuoro. Akaan paloasemalla tässä työrytmissä kulkee neljä eri jaosta eli kahdeksan hengen ryhmää.

– Kun meidän jaoksen työvuoro alkaa jouluaattona aamulla, pidämme aamuapeliksi kutsutun aloituksen. Minä esimiehenä katson, montako on paikalla ja hankin sijaiset, jos tarvitaan lisää miehiä, kertoo paloesimies Sami Selin.

Jokaisessa työvuorossa tarvitaan paloesimies ja kolme palomiestä paloautoon ja ensihoitaja ja palomieskuljettaja ambulanssiin. Lisäksi vahvuuteen kuuluu Urjalan hybridiyksikkö, jossa on palomies ja ensihoitaja.

Pelastaja Tuomas Markkula sanoo, että omasta työporukasta tulee vuosien mittaan kuin toinen perhe, koska töissä ollaan aina kokonainen vuorokausi yhteen putkeen. Kuva: Pekka Mustonen

Joulukuusi tuo poikkeuksen

Jaoksen esimies on jo ennakkoon käynyt edellisen vuoron esimiehen kanssa läpi, onko edeltävässä vuorossa sattunut jotakin erikoista. Sitten katsotaan, että paloauto ja jokaisen henkilökohtaiset varusteet ovat siinä kunnossa kuin pitääkin.

– Jos yöllä on ollut tulipalo, edellinen vuoro ei ole välttämättä ehtinyt laittaa kaikkea kuntoon, Sami Selin sanoo.

Tämän jälkeen jouluaatto poikkeaa hieman normaalista päivästä. Tässä vaiheessa nimittäin katsotaan, onko lahjoituksena saadulla joulukuusella varmasti vettä.

Mitä Pirkanmaalla tapahtuu?

Kello 8.30 pidetään Pirkanmaan pelastuslaitoksen yhteinen verkkopalaveri, jossa töissä olevat yksiköt ilmoittavat miehistövahvuutensa. Lisäksi käydään läpi, onko erityisiä myrsky- tai kelivaroituksia. Myös se, onko Pirkanmaalla juuri sinä päivänä isoja tapahtumia, raportoidaan.

Tämän jälkeen jaos hörppää nopeat aamukahvit ja käy viikko-ohjelman mukaisten työtehtävien kimppuun. Näitä ovat päivästä ja jaoksesta riippuen esimerkiksi kaluston huolto, autojen huolto, letkuhuolto, nestevarastosta kuten polttoaineista huolehtiminen tai hallin pesu.

Joskus rutiinitehtävien sijaan pidetään harjoitus, jonka teoria käydään aamulla läpi. Itse harjoitus toteutetaan iltapäivällä.

– Olemme myös vähän riippuvaisia siitä, mitä lähipaloasemilla tapahtuu. Jos Valkeakosken paloasema pitää sukellusharjoituksen, me paikkaamme sitä aluetta. Jouluaattona tuskin kukaan pitää mitään harjoituksia, paloesimies Sami Selin kertoo.

Niinä päivinä, kun Akaan paloasema pitää oman harjoituksen, se ilmoittaa siitä tilannekeskukseen. Jos kesken harjoituksen tulisi hälytys ja miehistöllä olisi vaikkapa myrkkypuvut päällä, lähtö ei pystyisi tapahtumaan minuutissa. Paikalle lähtisi tuolloin ensiksi jokin muu yksikkö.

Pelastaja Daniel Huhta on ollut alalla kaksi vuotta. Hän pitää nykyisen ammattinsa työvuororytmiä parempana kuin aikaisemmassa työssään, jossa töitä tehtiin aamuseitsemästä kello 15.30:een. Kuva: Pekka Mustonen

Ruoka tehdään itse

Aamupäivällä joku työvuorolaisista käy kaupassa ostamassa ruokatarvikkeet lounasta varten. Kaikki syövät aina samaa asemalla tehtyä ruokaa. Kauppakuitin summa jaetaan pääluvun mukaan.

– Nykyaikainen palomies syö terveellisesti, valmista pitsaa meillä näkyy harvoin. Yleensä meidän listalla on tavallista kotiruokaa niin kuin kanakeittoa, jauhelihakastiketta tai makaronilaatikkoa, Sami Selin kuvailee.

Tuleva jouluaatto on siitä erilainen, että Pirkanmaan hyvinvointialue on luvannut tarjota jouluaterian. Kukaan ei vielä tiedä, millainen se on.

Yöllä nukutaan koiranunta

Miehistö suorittaa työvuoron aikana kahden tunnin liikunnan, joka kuuluu työkuntoa ylläpitäviin tehtäviin. Moni kuntoilee paloaseman omalla kuntosalilla, mutta joku saattaa myös lähteä juoksemaan paloaseman välittömään läheisyyteen eli käytännössä asemaa ympäri.

Päiväohjelmaan kirjattujen työtehtävien jälkeen työvuoro asettuu illan hälytysvalmiuteen kello 19:stä alkaen. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että saa vaikka lepäillä sängyllä tai käydä saunassa, mutta jokaisen on oltava valmis lähtemään minuutin sisällä suorittamaan hälytystehtävää. Tämä koskee myös yötä.

Palomies nukkuu käytännössä koiranunta. Jokainen yöllä tullut hälytys nostaa sykkeen hetkessä korkealle, varsinkin, jos kyseessä on palohälytys.

Muista numero 116 117

Millaiselta sitten näyttää joulunajan hälytystilasto? Paloesimies Sami Selin toteaa, että tyypillistä jouluaattoa ei ole olemassakaan. Kaikkea tapahtuu, mutta joulunaikaan liikenteeseen liittyvät tehtävät korostuvat. Moottoritie on vilkas, ja paljon riippuu liikennesäästä, millaiseksi kiireet kasvavat.

Myös ihmisten yksinäisyys näkyy jonkin verran ensihoidon tehtävissä. Yksinäisellä ei ole puhekaveria. ja ihminen voi yksin ollessaan olla erityisen huolissaan vaikkapa omasta terveydestään, kun ympärillä on hiljaista.

– Monesti tällaisessa kiireettömässä huolenaiheessa kannattaisi ensiksi soittaa numeroon 116 117, jossa on yleinen terveysneuvonta. Siellä osataan neuvoa eteenpäin. Läheskään aina näissä tilanteissa ei ole tarvetta soittaa ensimmäiseksi 112:een.

Yhden jouluneuvon paloesimies Sami Selin haluaa vielä antaa joulunviettäjille:

– Omat jouluvaloviritykset tai aidot kynttilät, niiden kanssa on oltava tarkkana. Suosittelemme led-valoja kaikille!