Koiran jalka murtui öisen kinkunpaiston yhteydessä – Suolitukoksia, kännejä ja kärventyneitä viiksikarvoja: Eläinlääkäri Hanna-Leena Terhonen kertoo lemmikkejä jouluna uhkaavista vaaroista

21.12.2023 06:00

Eläinlääkäri Hanna-Leena Terhonen arvelee, että puolanvinttikoira Marek ei niin välitä jouluruuista. – Hän on vähän nirso. Ehkä kinkunsiivu saattaisi mennä pitkin hampain, Terhonen kertoo. Kuva: Tarja Antola

Joulukinkku saa myös monella koiralla veden kielelle. Akaalaisen Ortopetin eläinlääkäri HannaLeena Terhonen kertoo, että myös lemmikit voivat jouluna altistua ylensyönnille, josta yleisimmin seuraa oksentamista ja ripulointia.

– Jotkut koirat ovat ryöstäneet kokonaisen kinkun ja vedelleet sen naamariinsa. Tällaista ylensyöntiä tapahtuu. Siihen auttaa paastottaminen ja juottaminen, koska kinkku on aika suolaista, Terhonen neuvoo.

Terhosen mukaan kinkkuliemi aiheuttaa koiralle varman ripulin. Myöskään kinkun luita eläinlääkäri ei suosittele annettavaksi koiralle, koska kova luu voi lohkaista hampaan tai jäädä kiinni alaleukaan.

Kinkun pahimmat vaarat liittyvät kinkkuverkkoon, jonka koira voi napata vaikka roskiksesta.

– Kinkkuverkko ei kulkeudu suoliston läpi, ja se on ärsyttävän joustavaa materiaalia, joka voi tehdä pahojakin suolitukoksia. Verkkoja on jouduttu leikkaamaan pois, Terhonen kertoo.

Eläinlääkäri arvioi, että suolitukoksen leikkaaminen maksaa 1500 eurosta yli 3000 euroon riippuen siitä, tehdäänkö operaatio arkena vai pyhäpäivänä yöaikaan.

– Jos suoli ehtii kuoleentua, täytyy siitä ottaa pala pois, ja suolta joudutaan ompelemaan kiinni. Silloin myös riskit ovat paljon isommat.

Suklaa aiheuttaa myrkytysoireita

Jouluherkuista suklaa on tunnetusti koirien kiellettyjen aineiden listalla. Suklaan sisältämä teobromiini aiheuttaa koirille myrkytysoireita kuten oksentelua, tärinää ja jopa kooman. Hanna-Leena Terhonen kertoo, että mitä tummempi suklaa, sitä enemmän se sisältää teobromiinia.

– Koiranomistajat ovat hyvin tietoisia, että suklaa ei ole koiralle hyväksi, mutta siitä huolimatta suklaata pidetään pöydillä koiran ulottuvilla, ja sitten säikähdetään.

Terhosen mukaan netistä löytyvillä laskureilla voi laskea, minkä suuruinen annos on minkäkin kokoiselle koiralle vaarallinen.

– Jos on syönyt suklaata Fazerin Sinisen verran, on eri asia, onko koira kaksikiloinen vai 50-kiloinen. 50-kiloiselle ei välttämättä tule kuin vatsanpuruja, mutta kaksikiloinen on jo hengenvaarassa. Jos koira on syönyt kaksi maitosuklaanappia, ei ehkä kannata lähteä pillit soiden mihinkään.

Myrkytysoireet alkavat tavallisesti 1–4 tunnin kuluessa suklaan syömisestä.

– Jos suklaan syönti havaitaan ennen oireita, voi koiraa yrittää oksettaa, mutta turvallisinta se on tehdä eläinlääkärissä, jossa on siihen hyvät lääkkeet ja jossa oloa voidaan tarvittaessa avittaa nesteyttämällä. Myös lääkehiiltä voi antaa, Terhonen kertoo.

Myös viinirypäleet ja rusinat ovat koirille myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa munuaisvaurion.

Lahjanaruilla on kissojen mielestä kiva leikkiä. Naruissa on myös vaaransa. Kuva: Tarja Antola

Parsinneula kissan vatsassa

Hanna-Leena Terhosen mukaan kissoilla suurimmat joulunajan vaarat liittyvät lahjanaruihin, kynttilöihin ja joulukoristeisiin.

– Kissat syövät pakettinaruja ja kuusenkoristeita, tiputtelevat lasipalloja ja astuvat niiden sirpaleisiin, kaatavat joulukuusen ja kärventävät itsensä kynttilöissä. Siinä on mennyt häntä ja viiksikarva, jos toinenkin, Terhonen luettelee.

Kissan vatsaan päätynyt lahjanaru voi aiheuttaa hankalan suolitukoksen.

– Naru vetää suolen sellaiselle rypylle, että suoli voidaan joutua avaamaan monesta kohtaa, jotta naru saadaan pois. Pahimmassa tapauksessa se voi leikata läpi suolesta, Terhonen kertoo.

Eläinlääkäri ei pidä lahjapakettien sijoittamista kuusen alle kissataloudessa hyvänä ideana, tai sitten lahjat on hyvä paketoida ilman naruja.

– Kissat rakastavat kaikkia naruja. Useammin kuin kerran kissan vatsasta on poistettu kokonainen parsinneula lankoineen.

Myös joulutähdet ja hyasintit kannattaa pitää pois lemmikkien ulottuvilta. Joulutähti on kissalle myrkyllinen, kuten myös hyasintin sipuli.

Kissakotiin Terhonen suosittelee led-kynttilöitä. Sen lisäksi että kissa voi saada elävästä kynttilästä hitaasti paranevan palohaavan, se voi aiheuttaa tulipalon.

– Jos kissan häntä humahtaa liekkeihin ja se lähtee juoksemaan ympäri kämppää, käy kehnosti. Sama koskee koiraa.

Jouluvalmisteluissa voi sattua kaikenlaista. Terhonen kertoo tapauksesta, jossa pienen koiran jalka murtui öisen kinkunpaiston yhteydessä.

– Henkilö oli mennyt ottamaan kinkkua pois uunista pimeässä, koska ei halunnut herättää muuta perhettä. Silloin perheen pieni koira oli tullut jalkoihin, ja henkilö oli astunut sen jalan päälle, Terhonen kertoo.

Koira humaltuu kuin ihminen

Koirille maistuvat myös makeat alkoholijuomat.

– Jotkut ryöstävät viinipullot ja Baileys-pullot ja ovat sen jälkeen kännissä kuin ankat. Koiria houkuttelee makeus, ei alkoholi. Koira humaltuu kuin ihminen, se hoipertelee, tulee krapulaan ja oksentelee. Myös koira voi joutua vatsahuuhteluun ja tiputukseen, Terhonen kertoo.

Lopputulos on sama myös silloin, kun koira pääsee syömään reilusti taikinaa, joka alkaa käydä vatsassa.

Vinkkejä joulukuusen turvaksi

Hanna-Leena Terhosen omassa kodissa jännitetään tänä jouluna sitä, miten nuori somalikissa Watson saadaan pidettyä erossa joulukuusesta.

– Tiedän, että se tulee asumaan siellä. Vinkkejä otetaan vastaan, miten joulukuusi turvataan, Terhonen sanoo.

Uutena lemmikkinä kotiin muuttanut vanhempi löytökissa Nelson sekä jo pidempään kodissa asunut löytökissa Mima ovat Terhosen mukaan hieman rauhallisempia tapauksia.