Paras joululahja

Akaan valtuusto päätti 13. joulukuuta säästötoimista, joilla vältetään kaupungin henkilöstön lomautus ensi vuonna. Kyseessä oli ennenaikainen joululahja kaupungin työntekijöille. Tilastokeskuksen tiistaina 19. joulukuuta julkaiseman tiedotteen mukaan kaikkien tulokymmenysten reaalitulot alenivat vuonna 2022 korkean inflaation takia. Väestön pienituloisimman kymmenesosan tulojen keskiarvo laski reaalisesti 4,1 prosenttia ja suurituloisimman kymmenesosan 5,9 prosenttia. Keskimäärin reaalitulot laskivat viime vuonna 3,8 prosenttia.

Vaikka kaupungin palkkalistoille mahtuu myös hyvätuloisia, valtaosa kaupungille töitä tekevistä sijoittuu jonnekin muualle kuin palkansaajien suurituloisimpien joukkoon. Kun pieni- tai keskituloisen reaalitulot jo valmiiksi ovat merkittävästi laskeneet, tuntuisi lomautuspäätös entistä raskaammalta. Samoin lomautusuhan poistuminen toivottavasti tuntuu mukavalta joululahjalta.

Nyt kun todella moneen akaalaiseen kotiin saatiin tällainen ehkä koko joulun paras lahja, toivottavasti se myös muistetaan vielä jouluaattona muutaman yön päästä. Vaikka oma joulu muuten jättäisi toivomisen varaa, yritetään muistaa, että heikomminkin voisi olla.

Kun joulu on vietetty ja raketit katseltu, ollaan vuodessa 2024. Siinä, jonka talousarvioon liittyen tehtiin kymmeniä muutoksia, jotta lomautukset voitiin perua. Koko kaupunki ja kaikki kaupunkilaiset joutuvat silloin toteuttamaan 13. joulukuuta tehdyt päätökset. Säästöpäätökset tulevat näkymään monessa konkreettisessa asiassa. Säästöjen kanssa eläessä voi saada jaksamista siitä, että säästöpäätökset ovat välttämättömiä paremman tulevaisuuden turvaamiseksi. Ehkä voi miettiä sitäkin, olisiko kaikki se, mistä nyt säästetään, todella ollut tarpeen? Ainakaan yksityistalouden karsiessa menojaan ei yleensä säästetä ensimmäiseksi sellaisesta, mikä on välttämätöntä. Välttämättömästä säästämiseen tullaan vasta sitten, kun muut keinot on jo käytetty.

Pitääkö kaikista säästöistä aina erikseen päättää? Voisiko jokainen kaupunkilainen säästää kaupungin rahoja omalla toiminnallaan? Akaan Seutu on kirjoittanut vuosien varrella paljon juttuja esimerkiksi ilkivallasta. Niissä jutuissa, joissa on käsitelty myös ilkivallan aiheuttamia kustannuksia, on huomattu, että ilkivallan kustannukset nousevat helposti kymmeniin tuhansiin euroihin. Voisiko aivan konkreettista ja merkittävää säästöä saada aikaiseksi esimerkiksi huolehtimalla yhteisestä omaisuudesta paremmin ja pyrkimällä varmistamaan, että muutkaan eivät sitä tarpeettomasti tuhoa?

Useat akaalaiset tulevat osallistumaan kaupungin taloustalkoisiin myös erilaisten maksujen kohoamisen muodossa. Muun muassa tilojen käyttömaksut nousevat ensi vuonna. Akaalaisten menot siis saattavat kasvaa, vaikka säästöliekillä mennäänkin. Talous on kaiken kaikkiaan tehnyt meille kurjan tempun. Vaikka olisimme miten itse yrittäneet pitää vastuullisen talouslinjan, olemme joutuneet aikaan, jossa kulut nousevat ja reaalitulot laskevat meistä riippumattomista syistä.

Jospa mietittäisiin sitä sitten vuonna 2024? Jouluun on muutama päivä aikaa ja joulu on hyvä esimerkki juhlasta, jossa parhaat asiat todella ovat ilmaisia. Jouluna voi lahjojen sijaan nauttia läheisistä, rauhoittumisesta ja tänä vuonna myös muutamasta ylimääräisestä vapaapäivästä. Kun aattokin on vasta sunnuntaina, ehtii jouluvalmisteluitakin ehkä tehdä hieman tavallista matalammalla stressitasolla.