Kuusi voi elää jopa 400 vuotta

Kuusi kasvaa koko maassa lukuun ottamatta pohjoisia tunturialueita. Kuva: Reijo Onnela

Kuusi on havupuistamme korkein ja jouluna korein. Puu voi tulla jopa 400-vuotiaaksi, ja kun se kaatuu, moninainen luonnon elämä siinä jatkuu.

Kuusi on monikäyttöinen, tärkeä rakennuspuu ja polttopuuna paljon käytetty. Aikanaan siitä on veistetty jopa kanteleet ja kellot lehmien kaulaan.

Kuusi kasvaa koko maassa lukuun ottamatta ihan pohjoisia tunturialueita. Pohjoisten kuusipuiden muoto on kapeampi ja hyvä niin, jotta ne kestävät lumikuormaa paremmin.

Kuusen on kerrottu olevan myös hoitava, pihkasta on tehty yskänlääkettä ja liimaakin. On sanottu, että pihka tappaisi bakteerit haavasta ja estäisi tulehdusreaktioita. Pihkassa on uskottu olevan haavan paranemista edistäviä osia.

Kun tuo joulukuusen tupahan, jotain muutakin saattaa tuoda sisälle kuoren rakosissa. Mahdollisesti talvehtivia hyönteisiä ja hämähäkkejä sekä munia ja toukkia, jotka ovat lepovaiheessa sinne asettuneet. Kuivassa huoneilmassa ne tosin kuolevat nopeasti, eikä niistä ole vaaraa ihmiselle. Usein ne ovat myös niin pieniä, ettei niitä paljaalla silmällä edes havaitse.

Reijo Onnela

Kuusi on havupuistamme korkein. Kuva: Reijo Onnela