Tulopuoli kuntoon – Hetki ennen -odotustilasta nyt kun -todellisuuteen

Valtuusto kokoontuu keskiviikkona 13. joulukuuta päättämään Akaan kaupungin ensi vuoden talousarviosta. Kaupunginhallitus teki omassa käsittelyssään talousarvioon lähes 40 muutosesitystä. Näistä valtaosa koski erilaisia säästötoimenpiteitä.

Säästäminen on vain yksi puoli taloudenhallintaa. Toinen mahdollisuus on laittaa tulopuoli kuntoon. Lyhyen tähtäimen yritys tulopuolen kohentamiseksi nähtiin marraskuussa. Kaupunginjohtaja Antti Peltola esitti marraskuussa ensi vuoden tuloveroprosentiksi 10,30. Ensin kaupunginhallitus päätti esittää valtuustolle, että valtuusto vahvistaa vuodelle 2024 Akaan kaupungin tuloveroprosentiksi 9,90. Sitten valtuuston kokous päätti vahvistaa vuodelle 2024 Akaan kaupungin tuloveroprosentiksi 9,90.

Yleistä kiinteistöveroprosenttia taas yritettiin samassa kaupunginhallituksen kokouksessa marraskuun alussa nostaa kaupunginjohtajan esittämästä 1,10 prosentista 1,15 prosenttiin, mutta ehdotus hävisi äänestyksessä. Seuraavaksi valtuusto hyväksyi hallituksen ehdotuksen ilman keskustelua.

Yrityksiä tulopuolen vahvistamiseen on siis ollut, mutta niihin ei ole tartuttu. Koska verottaminen ei ole veronmaksajien keskuudessa kovinkaan suosittua, valtuutettujen ottama kanta asiaan on ymmärrettävä. Lisäksi verottaminen on toimenpide, joka ei välttämättä tuo pitkäaikaista kasvua vaan kaupungin tapauksessa saattaa työntää kasvuun tarvittavat voimat rajan toiselle puolelle.

Verottamisen sijaan tulisi hakea tuloa muualta. Kun valtuusto oli lokakuun lopulla valinnut Antti Peltolan jatkamaan kaupunginjohtajan tehtävässä, hän antoi Akaan Seudulle haastattelun, jossa listasi Akaan vahvuuksia. Peltola summasi asian niin, että Akaalla on kaikki palikat, mitkä elinvoimainen kaupunki pärjätäkseen tarvitsee. Niillä pitäisi myös saada tulopuoli nousuun, ei verotuksella.

Akaan suurimmaksi vahvuudeksi Peltola näki jälleen kerran kaupungin sijainnin. Akaa on hyvässä solmukohdassa ja meillä on kaksi valtatietä ja päärata. Kaupunginjohtajan mukaan meillä on myös monipuoliset mahdollisuudet asuntorakentamiseen. Löytyy tiivistä keskustaa, maaseutumaista rauhaa ja luonnostaan omat vahvuutensa omaavat taajamat, Peltola listasi. Hänen mukaansa listaan voi vielä lisätä vireät yritys- ja yhdistyskentän sekä Akaa Pointin, johon tulevaa kehitystä voi rakentaa.

Miksi näiden vahvuuksien hyödyntäminen sitten ei ole onnistunut? Onko Akaa jämähtänyt siihen hetki ennen -tilanteeseen, jossa kaikki on kohta, mutta mikään ei vielä? Jos halutaan asuntorakentamista ja yrityksiä, verot kannattaakin pitää ennemmin lasku- kuin nousu-uralla. Mutta onko aikaa odottaa?

Peltola mainitsi myös Akaa Pointin. Alueen, joka toistaiseksi seisoo tyhjänä, ja jonka markkinoinnista kaupunginhallitus haluaa leikata 20 000 euroa. Jos hallituksen esitys menee läpi valtuustossa, kaupungin markkinointiin ja mainontaan liittyviä määrärahoja vähennetään kyseisellä summalla ja priorisoidaan asiat, joihin rahaa käytetään, kaupunginjohtaja kertoo.

Toistaiseksi Akaa Pointista ei ole ollut kaupungille suuremmin hyötyä. Se elää vielä vahvemmin hetki ennen -tilannetta kuin kaupunki kokonaisuudessaan. Jos Posti päättää sijoittaa uuden logistiikkakeskuksensa sinne, se tulee vetämään mukanaan monta muutakin toimijaa. Tätä sijoituspäätöstä Posti on pantannut. Akaan kaupungin tulopuolen kannalta kyseessä voisi olla sen luokan muutos, joka muuttaa toimintaympäristön. Voima, joka saisi sekä Akaa Pointin että Akaan siirtymään hetki ennen -odotustilasta nyt kun -todellisuuteen.