”Odottelen pelonsekaisesti, miten hankehakemuksen käy” – Akaan etsivän nuorisotyön nykyinen rahoitus päättyy helmikuun lopussa

Sari Laaki kertoi Sampolanrannassa maanantai-iltana yksiselitteisesti, miten etsivän nuorisotyön ja Starttipajan käy, jos valtionavustus jää tulematta. Kuva Jarno Keskinen.

Akaan nuorisopalvelut kutsui paikallisia ja hyvinvointialueen päättäjiä vierailuille Sampolanrantaan maanantai-iltana. Tarkoitus oli tutustuttaa päättäjät niin etsivän nuorisotyön, starttipajan, nuorisotyön kuin Ohjaamonkin arkeen ja nuoriin. Tapahtuma oli osa Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n tämän syksyn valtakunnallista Kutsu päättäjä kylään! -kampanjaa. Into ry on kannustanut kuntien nuorisopalveluita osallistumaan kampanjaan, koska etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan valtionavustuksia ollaan leikkaamassa vuonna 2024 ja tämä leikkaus tulee vaikuttamaan myös Akaan nuorisopalveluiden toimintaan, nuorisosihteeri Sari Laaki kertoo.

– Etsivän nuorisotyön ja työpajatoiminnan valtionavustuksien leikkaaminen on valtion budjettiesityksessä sisällä. Olemme saaneet viime vuosina valtionavustusta etsivään nuorisotyöhön 30 000 euroa per työntekijä eli yhteensä 60 000 euroa. Vaikka tuesta leikattaisiin vain osa ja saisimme esimerkiksi 20–25 000 euroa per työntekijä, olisi se silti aikamoinen reikä budjetissa, Laaki sanoo.

Laaki kertoo tehneensä ensi vuoden budjetin sillä toiveella, että tuen määrä olisi jatkossakin 30 000 euroa per työntekijä etsivän nuorisotyön osalta.

– Into ry:n infoissa saadun tiedon mukaan ilmeisesti leikkauksia tullaan tekemään harkinnanvaraisesti sen mukaan, millainen nuorten tilanne kunnassa on. Odottelen pelonsekaisesti, miten hankehakemuksen käy. Lähetämme sen 15. joulukuuta mennessä ja päätös tulee kevättalvella. Nykyinen rahoitus loppuu helmikuun lopussa, Laaki kertoo.

Nuorisotyöntekijä Jonna Riihimäki (vas.), nuorisosihteeri Sari Laaki ja etsivä nuorisotyöntekijä Suvi Luoma tutustuttivat päättäjiä etsivän nuorisotyön, starttipajan, nuorisotyön ja Ohjaamon arkeen. Kuva Jarno Keskinen.

Ennaltaehkäisevää työtä

Laaki totesi maanantain tilaisuudessa Sampolanrannassa selkeästi, miten Akaan etsivälle nuorisotyölle ja Starttipajalle käy, jos valtion tukea ei tulisikaan.

– Jos valtionavustusta ei tule, meillä ei ole starttia eikä meillä ole etsivää nuorisotyötä.

Laakin näkemyksen mukaan on yksiselitteisesti kaupungin velvollisuus varmistaa, että etsivää nuorisotyötä tehdään kaupungissa jatkossakin.

– Tämä on ennaltaehkäisevää työtä, jota tehdään kaupungin palkkalistoilla, Pirhalla ei ole tähän mitään osuutta. Molemmat etsivän nuorisotyön työntekijät on nyt saatu vakinaistettua, toinen teki työtä määräaikaisena vuodesta 2013 alkaen. Meillä on ollut tosi pitkämielisiä työntekijöitä ja toivon, että myös Starttipajan vetäjän vakinaistaminen saadaan nyt kuntoon, vaikka taloustilanne on mikä on, Laaki sanoo.

”Ihmeitähän me täällä teemme”

Laaki uskoo monen päättäjän saaneen maanantain tilaisuudessa lisää tietoa siitä, mitä nuorisopalveluissa tehdään ja millaisella budjetilla.

– Ihmeitähän me täällä teemme. Luottamushenkilöt eivät ehkä tunne meidän arkeamme.

Akaan kaupungin osuus koko etsivän nuorisotyön rahoituksesta valtionavun jälkeen on 49 100 euroa sisältäen muun muassa palkan sivukulut. Starttipajan osalta vastaava summa on 29 800 euroa.

Lue myös: Akaan etsivälle nuorisotyölle 60 000 euroa – Summalla katetaan kaksi henkilötyövuotta