Valkeakosken ammattiopiston Tutustumispäivässä koulutusalat tekivät itseään tunnetuiksi toiminnan kautta

Liiketoiminnan ensimmäisen vuoden opiskelija Ella Ala-Nikkilä merkonomien messupisteellä. Kuva Mette Rantanen.

Valkeakosken ammattiopisto (VAAO) on järjestänyt kampuksellaan vuosittain 9.-luokkalaisille suunnattuja Tutustumispäiviä. Perinteiseen Tutustumispäivään on sisältynyt yläkoulujen oppilaiden vierailu toivotulla koulutusalalla aamusta iltapäivään tutustuen kyseisen alan oppimisympäristöihin ja opetushenkilöstöön.

Tutustumisesta helpompaa ja hauskempaa

Syksyllä 2023 VAAO otti käyttöön uuden tapahtumarakenteen, jonka tarkoituksena oli tehdä koulutusaloille tutustumisesta entistä helpompaa ja hauskempaa. Lukuvuonna 2023–2024 VAAO järjestää kampuksellaan kolmeen otteeseen perinteisen Tutustumispäivän sekä tutustumismessujen hybriditapahtuman.

Ysiluokkalaiset maalaamassa Pintakäsittelyn alan opiskelijoiden messupisteellä. Kuva Mette Rantanen.

Tutustumismessuja VAAO pilotoi jo syksyn 2023 aikana Lempäälän Kanavan koululla. Tuolloin Kanavan koulun liikuntasali täyttyi 12 eri messupisteestä, joissa jokaisessa esiteltiin VAAOn eri koulutusaloja.

Tutustumispäivien suosio on aina ollut VAAOlla suurta, ja tälläkin kertaa ammattiopistolle saapui marraskuisena tiistaina yli 200 yläkoululaista innokkaina vierailemaan eri koulutusaloilla. Aamupäivän koulutusalavierailujen jälkeen oli aika siirtyä yhteiseen messutapahtumaan, joka järjestettiin oppilaitoksen liikuntasalissa.

Salissa oli näillä messuilla esillä kaikki Valkeakosken ammattiopiston koulutusalat ja messuesittelijöinä toimivat koulutusalojen omat opiskelijat. Opiskelijoiden tehtävänä oli ollut suunnitella ja toteuttaa toiminnallinen messupiste aktiviteetteineen, jotka parhaiten kuvaavat oman koulutusalan työtehtäviä.

– Ajatuksena oli, että kaikkiin koulutusaloihin tutustuminen tehdään messuvieraille mahdollisimman helpoksi toiminnan kautta. Halusimme, että jokaiselle löytyy tekemistä ja mahdollisuus tutustua useamman koulutusalan toimintaan yhden päivän aikana. Tämä toivottavasti toimisi apuna ysiluokkalaisille sitten yhteishaussa, kertoo projektin järjestäjänä toiminut Julia Halonen.

Messujen aikana salissa nähtiin paljon innokkaita ysiluokkalaisia testaamassa ammattitaitoaan eri pisteillä. Pisteillä kokeiltiin Anne-nuken elvyttämistä, seinän maalaamista, sorvausta, jarrupalan vaihtoa, lettikampausten tekoa sekä paljon muuta.

VAAOn opiskelijat edustivat oppilaitostaan ja esittelivät omaa koulutusalaansa työvaatteet päällä.

– Oli niin mahtavaa seurata, kuinka innokkaasti ysit suorittivat aktiviteetteja messupisteillä ja isommat opiskelijat ohjasivat suoritusta vieressä niin ammattitaitoisesti. Varmasti useimmilla 9.-luokkalaisilla heräsi mielenkiintoa erilaisille aloille kouluttautumisesta, projektin vastuuopettaja Sari Grönroos kommentoi tapahtumaa.

Pintakäsittelyn alan opiskelijat Aida Nieminen ja Rasmus Lahti esittelemässä pintakäsittelyn alan messupistettä ja ysien maalauksia. Kuva Mette Rantanen.

Osalle messuesittelijöistä kokemus oli ensimmäinen kerta päästä kertomaan alastaan ja opiskelustaan vieraille.

– Aamulla jännitin päivän alkua, että miten messut menee. Kouluun tultua näin paljon tuttuja tutustumassa. Kun tutustumismessut alkoivat niin minua ei enää jännittänyt, vaan olin innoissani. Kaikki meni tosi hyvin. Tutustujia kävi paljon meidän merkonomien messupisteellä, ja he tykkäsivät pisteestämme tosi paljon. Oli ihanaa olla tapahtumassa mukana, kertoo Ella Ala-Nikkilä, liiketoiminnan alan ensimmäisen vuoden opiskelija ja merkonomien messupisteen esittelijä.

Kuten Kanavan koulullakin, tutustumismessut järjestettiin osana liiketoiminnan opiskelijoiden projektitoiminnan opintojaksoa. Järjestävänä ryhmänä oli liiketoiminnan alan toisen vuoden opiskelijat. Tapahtuma on oppimiskokemus opiskelijoille.

– Messujärjestäjänä voin sanoa, että toteutus oli mahtava. Omat fiilikset messuista on aika huipulla ja sai myös nähdä kuinka paljon ysejä kävi tutustumassa eri aloilla, järjestävän ryhmän opiskelija Mette Rantanen kommentoi kokemustaan.

Hiusten letitystä hiusalan opiskelijoiden messupisteellä. Kuva Mette Rantanen.

Seuraava tutustumispäivä 12. joulukuuta

VAAOn toisen vuoden jatkuvan haun merkonomiopiskelija ja projektin koordinaattoriharjoittelijana toiminut Aija Sillanpää kuvailee, että messut ovat oivallinen tapa tutustuttaa 9.-luokkalaisia mahdolliseen seuraavan asteen koulutukseen. Hän on itse kokeillut eri aloja ja etsinyt pitkään omaa alaa.

– Tutustumismessut tuntuivat heti todella hyvältä mahdollisuudelta 9.-luokkalaisille ja toivon, että9.-luokkalaiset osaavat hyödyntää messujen tarjontaa tulevaisuuttaan suunnitellessa. Toivon myös, että tällaisia olisi ollut myös silloin, kun itse olin yläkoulussa, hän sanoo.

VAAOn opinto-ohjaaja Miika Riekkinen kiertää syksyn aikana Valkeakosken, Lempäälän, Akaan, Vesilahden, Pälkäneen, Kangasalan ja Urjalan 9.-luokkalaisten luona ja esittelee VAAOn eri koulutusvaihtoehtoja. Mikäli oppilailla herää kiinnostus johonkin tiettyyn alaan, niin heillä on vielä mahdollisuus tulla tutustumispäiviin VAAOlle, jolloin ammattialojen opettajat ja opiskelijat kertovat lisää opiskelusta. Seuraavat tutustumispäivät ovat 12.12.2023 sekä 16.1.2024. Toisen asteen yhteishaku on 20.2.-19.3.2023.

Julia Halonen

Valkeakosken ammattiopisto

Taitovalmentaja, Liiketoiminnan ala

Miika Riekkinen

Valkeakosken ammattiopisto

Opinto-ohjaaja, haku- ja ohjauspalvelut