Akaan valtuusto valitsi keskiviikkona 25. lokakuuta Antti Peltolan Akaan kaupunginjohtajaksi yksimielisesti. Valintapäätös oli kaupunginhallituksen niin ikään yksimielisen esityksen mukainen. Heti seuraavana päivänä kaupunginjohtaja kertoi Akaan Seudulle haasteista, joihin niin uusvanha kaupunginjohtaja kuin koko kaupunkikin pääsee vastaamaan.
Tuossa haastattelussa Peltola muun muassa muistutti, että Akaan suurimmat haasteet liittyvät talouteen ja rakennuksiin liittyvään korjausvelkaan. Akaan kuntatalous on tiukoilla, lisäksi hyvinvointialueilla on omat taloushaasteensa. Kaupunginjohtaja halusi vahvistaa verotulopohjaa eri keinoin sekä miettiä, miten samanaikaisesti hillittäisiin menojen kasvua. Siitäkin lukijat saivat muistutuksen, että Akaan kaupungin pitää pystyä jo ensi vuoden aikana toteuttamaan yhteensä lähes kuuden miljoonan euron sopeutustoimenpiteet.
Toimenpiteitä tuon kuuden miljoonan avohaavan umpeen kuromiseen on alkanut löytyä. Tämän viikon painetussa Akaan Seudussa sivulla viisi kerrotaan Toijalan Seudun Työttömien adressista, jolla yritetään estää kaupunkia lopettamasta Toijalan Kierrätyskeskuksen vuokran sekä sähkölaskujen maksaminen. Nämä toimenpiteet kuuluvat elinvoimalautakunnan esitykseen talousarvioksi vuodelle 2024. Toimenpiteet toteuttamalla kertyisi vuodessa parhaimmillaan 35 000 euron säästöt.
Sikäli lautakunnan löytämä säästökohde on hyvä, että kierrätyskeskuksen pyörittäminen ei ole kaupungin lakisääteistä toimintaa. Toinen hyvä puoli on siinä, että ehdotuksella saadaan jo jotakin aikaan. Kyse ei ole kymppien eikä satasienkaan haalimisesta säästöesitysten listaan. Tosin 30–35 000 euroa vastaa noin puolta prosenttia kuudesta miljoonasta, joten aivan maaliviivalle tai sen yli ei tälläkään säästöllä vielä päästä.
Kaikki muut näkökulmat, joista esitystä voisi katsoa, ovatkin sitten negatiivisia. Vaikka kyse ei ole lakisääteisestä palvelusta, on kyse silti monin tavoin tarpeellisesta palvelusta. Yksi niistä on kierrätyskeskuksen merkitys jätehuollolle. Kierrätys on käytännön jätehuoltotoimintaa parhaimmillaan. EU-tasolla on määritelty jätehuollolle hierarkia, jonka mukaan jätteen syntymisen ehkäisy ja uudelleenkäyttö ovat parhaita vaihtoehtoja. Kun vaikkapa Toijalan Kierrätyskeskuksen myymä tuoli päätyy uudelle tarvitsijalle, ei synny jätettä, jätteenkäsittelyyn ei kulu energiaa eikä tarvitse valmistaa uutta tuolia tarvitsijalle. Kaikki siis voittavat, paitsi jos asiaa katsoo kuuden miljoonan säästötavoitteen takaa.
Toinen merkittävä hyöty tulee kierrätyskeskuksen toimijoille. Toijalan Seudun Työttömien mukaan kierrätyskeskuksen sulkeminen veisi mennessään jopa 20 työpaikkaa. Heille kierrätyskeskuksen toiminnan suurin merkitys voi olla siellä työskentelyn tuomassa sosiaalisessa ulottuvuudessa.
Kolmas iso hyöty saattaakin olla kierrätyskeskuksen toiminnan kustannuksissa. Jos vuokrasta ja sähköistä syntyy korkeintaan 35 000 euron kulut vuodessa, kannattaisiko paikasta pitää kiinni? Paljonko kulut nousevat, jos päätöstä aletaan myöhemmin arvioida uudelleen ja kierrätyskeskus tuleekin perustettavaksi uudelleen jonnekin muualle?
Toijalan Kierrätyskeskus on ensimmäinen kohde pitkässä listassa. Monessa paikassa kiristellään vielä vyötä ja hampaita, ennen kuin kuuden miljoonan sopeutustoimet on viety läpi.