9600 euroa kuussa tienaava kaupunginjohtaja Antti Peltola kertoo, mikä on hänelle palkkaa tärkeämpi asia

Kaupunginjohtaja Antti Peltola saa palkkaa noin 9600 euroa kuussa. Lisäksi hänellä on luontaisetupuhelin. Peltola kuvattiin Toijalan yhtenäiskoulun sijaintivaihtoehtojen tutustumiskierroksella Lastumäessä kesäkuussa. Kuva: Oona Eskeli.

Akaan kaupunginjohtajan Antti Peltolan ansiotulot olivat viime vuonna 110 617,54 euroa ja pääomatulot 13 156,80 euroa. Veroja hän maksoi 52 231,76 euroa.

Peltola saa kaupunginjohtajan työstä pakkaa 9639,34 euroa kuukaudessa, minkä lisäksi hänellä on luontaisetupuhelin, jonka arvo on 20 euroa kuukaudessa.

Työaikalaki ei koske kaupunginjohtajaa, hänellä ei ole työaikaa eikä hänelle makseta ylityökorvauksia.

Peltolan mukaan työn sisältö on palkkaa tärkeämpi tekijä motivaation ja sitoutumisen kannalta.

– Tärkeämpi on se, että työ on mielekästä, tarkoituksenmukaista, kiinnostavaa ja haastavaa, mutta toki tehdystä työstä on hyvä maksaa asianmukainen korvaus, mutta missään nimessä se ei ole tärkein tekijä, Peltola sanoo.

Peltolan viiden vuoden määräaikainen pesti kaupunginjohtajana päättyy maaliskuun lopussa. Sen jälkeen hän jatkaa tehtävässä vakinaisena ilman määräaikaa. Valtuusto oli Peltolan valinnasta lokakuussa yksimielinen. Valinta oli odotettu, sillä Akaan valtuustoryhmät pyysivät jo keväällä Peltolaa hakemaan virkaa.

Kaupunginjohtajan virkaan tuli yhteensä kuusi hakemusta. Peltola ei usko, että tehtävästä nyt maksetulla palkalla oli vaikutusta hakijamäärään.

– En usko, koska hakuprosessissa hakijat voivat kuitenkin esittää omat palkkatoiveensa.

Harrastukset ja perhe-elämä tuovat vastapainoa

Kaupunginjohtajan palkasta sovitaan johtajasopimuksen yhteydessä. Peltolan ensimmäisessä johtajasopimuksessa keväällä 2019 kokonaispalkaksi sovittiin 9 000 euroa kuukaudessa, joka sisälsi luontaispuhelinedun. Henkilöstöjohtaja BriittaLiisa Sinivuoren mukaan palkkaa ei ole viiden vuoden aikana korotettu muutoin kuin sopimuksien yleiskorotuksia vastaavasti. Harkinnanvaraisia korotuksia ei ole tehty.

Peltolan mukaan kaupunginjohtajan viran muuttuessa 1.4.2024 alkaen vakinaiseksi myös johtajasopimus tehdään uudelleen.

– Kyllä palkastakin varmaan neuvotellaan, Peltola toteaa.

Peltola ei laske kaupunginjohtajan tehtäviin käyttämiään työtunteja.

– Onhan tämä aika kokonaisvaltaista työtä, ja periaatteessa aina ollaan töissä. Työt alkavat aamuvarhain, ja päivät ovat pitkiä. Kuten tiedetään, iltakokoukset alkavat yleensä viiden kuuden aikaan.

Kaupunginjohtaja irrottautuu työasioista perheen ja harrastusten parissa.

– Vaikka työ on palkitsevaa ja innostavaa, onhan se selvä, että työlle on hyvä olla myös vastapainoa, Peltola sanoo.

Harrastuksia ovat saunominen sekä monipuolinen liikunta kuten mailapelit ja lenkkeily. Peltolan perheeseen kuuluu yrittäjänä toimiva psykologipuoliso sekä kaksi lasta, 11-vuotias Aleksanteri ja 13-vuotias Saskia.

Lue myös:

Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola sai viime vuonna yli 120 000 euron tulot – Katso täältä koko johtoryhmän ansiot

Valtuusto valitsi Antti Peltolan (vas.) Akaan kaupunginjohtajaksi tammikuussa 2019. Kakkoseksi jäänyt Riku Siren onnittelee Peltolaa valinnan ratkettua. Kuva: Juha Kosonen