Hyvää veropäivää – Kiitos kaikille osallistuneille

Keskiviikkona 8. marraskuuta vietetään niin sanottua veropäivää. Vuosittain toistuvana veropäivänä päästään taas ihmettelemään toisten tuloja. Samalla kannattaisi kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, paljonko muut maksoivat veroja. Vuodelta 2022 yhteisten asioiden hoitoon kerättiin tuloveroja 43,4 miljardia euroa ja yhteisöveroa kertyi ennätyksellisen paljon, Verohallinto tiedotti veropäivän alla tiistaina 7. marraskuuta.

Verohallinnon mukaan vuoden 2022 tuloverojen määrä oli tasan 1,0 miljardia euroa enemmän kuin vuonna 2021, prosenteissa kasvua oli 2,4 prosenttia. Henkilöiden tuloveroja eli ansio- ja pääomatuloveroja kerättiin viime vuodelta 35,4 miljardia euroa, joka oli noin 270 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2021, kasvua 0,9 prosenttia.

Ansiotuloverojen määrä kasvoi noin 920 miljoonalla yhteensä 31,6 miljardiin, kasvua oli 3,0 prosenttia. Vuoden 2022 ansiotuloverojen määrässä näkyy Verohallinnon mukaan vakaa työllisyystilanne ja vuonna 2022 palkkatuloa saaneita olikin kuukausittain lähes satatuhatta enemmän kuin vuonna 2021.

Tästä päästään siihen, minkä vuoksi veroja kerätään. Yhteisten asioiden hoitoon ja hyvinvoinnin lisäämiseksi. Erään sanonnan mukaan säälin saa ilmaiseksi, mutta kateus täytyy ansaita. Sanonnasta huolimatta hyvin tienanneet eivät ole ansainneet toisten kateutta. He ovat ansainneet kiitoksen. Akaan Seutu uutisoi tunnettujen tai muuten kiinnostavien henkilöiden tulo- ja verotietoja entisten vuosien malliin, mutta uutisoinnissa kerrotaan aina tulojen lisäksi myös se, millaisella summalla jutuissa esiintyvät henkilöt osallistuivat yhteisten asioiden hoitoon ja lisäsivät maamme hyvinvointia. Kiitos jokaiselle veronmaksajalle siitä.

Tulot ovat suomalaisille äärimmäisen yksityinen asia. Akaan Seutu tarjosi muutamille paikallisesti tunnetuille henkilöille mahdollisuutta osallistua veropäivän uutisointiin kertomalla omia näkemyksiään tuloistaan ja veroistaan. Harva suostui. Kiitos heille, jotka suostuivat. He ovat omalta osaltaan normalisoimassa keskustelua tuloista ja veroista sekä viemässä keskustelua ja huomiota oikeaan suuntaan, tuloista kohti veroja.

Verohallinto käytti tiedotteessaan ilmaisua ”yhteisten asioiden hoito”. Niihin yhteisiin asioihin kuuluu valtava määrä erilaisia asioita, mutta yksi merkittävimmistä lienee yhteiskuntarauhan ostaminen. Kun veroja kerätään, mahdollistetaan myös tulonsiirrot. Näillä tulonsiirroilla mahdollistetaan se, että ne ihmiset, jotka eivät juuri veropäivän uutisoinnissa näy, pysyvät yhteiskunnassamme mukana. Olipa syynä pienempiin tuloihin sitten vaikka sairaus, haastava työtilanne tai vaikka sitten ideologinen työttömyys, verojen keräämisellä mahdollistamme kaikkien pysymisen mukana yhteiskunnassamme. Kun hyvätuloista kirpaisee maksaa veroja, tuleeko hän ajatelleeksi, mitä sillä saa? Saa esimerkiksi yhteiskunnan, jossa kenenkään ei tarvitse varastaa ruokaa tai ryöstää rahaa siihen. Samalla hyvätuloisen ei tarvitse pystyttää aitoja eikä maksaa turvallisuudestaan.