De San Bernabé luotsaa Akaa Futsalia kohti kultaunelmaa – ”Sataman sauna on suosikkipaikkani”

De San Bernabé on tuonut Futsal-Liigaan espanjalaista näkemystä lajista. Kuva Tuukka Nyström.

Miesten Futsal-Liiga käynnistyy tämän viikon perjantaina. Silloin Akaa Futsal matkustaa Loimaalle, jossa se kohtaa kauden avauspelissään Alastaron Urheilijat vieraskentällä. Ottelusta käynnistyy samalla Akaa Futsalin espanjanlaisen päävalmentajan Alejandro De San Bernabé Clementen toinen kausi leijonapaitojen luotsina.

– Aika paljon helpompi on nyt lähteä uuteen kauteen. Viime vuoden aikana opin tuntemaan ihmiset ja paikat Akaassa, ja tietysti myös suomalaista kulttuuria sekä pelaajien mentaliteettia, espanjalainen kertoo.

Valmentajalle löytyi pelipaikka

Vuosi sitten Espanjasta Akaaseen muuttanut De San Bernabé johdatti joukkueensa viime keväänä Futsal-Liigan pronssimitaleille. Samalla Toijalassa asuva futsalvalmentaja ihastui viime kauden aikana Suomeen ja Akaaseen.

– Tykkään kaupungista. Akaassa kaikki on lähellä ja asuminen helppoa, mutta toisaalta täällä on myös todella helppoa lähteä käymään vaikkapa Tampereella tai Helsingissä. Toijalan Satama on ehdoton suosikkipaikkani, tykkään käydä siellä uimassa ja saunassa läpi vuoden, De San Bernabé kertoo.

De San Bernabé kehuu myös akaalaisia lenkkipolkuja metsässä, ja ylipäätään suomalainen luonto on tehnyt häneen ison vaikutuksen.

– Löysin myös itselleni mieluisan pelipaikan, kun liityin TP-49:n joukkueeseen pelaamaan Futsal-Ykköstä. Se on mukavaa vastapainoa valmentamiselle, De San Bernabé iloitsee.

Akaa Futsalin aiempi päävalmentaja Sergio Gargelli (oik.) valmentajaa tällä hetkellä Suomen futsalmaajoukkuetta. Gargelli vieraili useassa Akaa Futsalin kotiottelussa viime kaudella. Kuva Tuukka Nyström.

”Kasvan yhdessä seuran kanssa”

De San Bernabé on päävalmentajaksi kohtuullisen nuori, vain 34-vuotias. Sevillasta, Espanjan pääsarjaseura Real Betisin apuvalmentajan paikalta Akaaseen viime kaudeksi tullut valmentaja on mielissään siitä, että myös seura menee vuosi vuodelta eteenpäin.

– Meillä on kasassa hyvä joukkue, joka on taas pykälän verran sitoutuneempi ja kilpailullisempi kuin viime kaudella. Vaikka Suomessa futsal ei ole vielä täysin ammattilaislaji, pelaajien sitoutuminen ja seuran halu kehittyä kohti ammattilaisuutta on tietysti valmentajan mieleen. Se on tuonut myös itselleni vielä lisäenergiaa ja intoa syksyyn, De San Bernabé sanoo.

Kesän valmentaja vietti kotonaan Sevillassa. Pelkkää lomailua kesä ei kuitenkaan ollut, sillä De San Bernabé oli muun muassa mukana järjestämässä suurta futsalin junioriturnausta, ja tietysti samalla suunnitteli jo tulevaa kautta. Elokuun alussa edessä oli paluu Akaaseen. Valmennussopimus päättyy alkavan kauden jälkeen, mutta jatko sen jälkeenkään ei ole poissuljettua.

– Jatkaminen täällä on varmasti yksi hyvä vaihtoehto. Olen tosiaan vielä nuori valmentajana. Haluan oppia ja kehittyä valmentajana joka päivä, ja koen, että täällä se on mahdollista. Tarkoitus on kasvaa kohti päävalmentajuutta esimerkiksi Espanjan liigassa tai jonkun maan maajoukkueessa. Kansainvälinen kokemus Suomessa auttaa minua tällä matkalla, espanjalainen kokee.

Päävalmentaja johdattaa Akaa Futsalin kauteen yhtenä mestarisuosikeista. Kuva Tuukka Nyström.

Akaa Futsalin joukkueessa suuria muutoksia

Espanjalaisen luotsaama joukkue on muuttunut alkavalle kaudelle kohtalaisen paljon. Jussi Nummela, Ville Koskela, Mikko Heritty ja keväällä loppukaudeksi joukkueeseen liittynyt Jussi Nyström ovat nyt poissa. Lisäksi joukkue menetti kesän siirtomarkkinoilla maajoukkuepelaaja Iiro Vanhan Kroatian pääsarjaan. Akaa Areenan ovi on käynyt kuitenkin myös toiseen suuntaan, ja uudet vahvistukset ovat äärimmäisen mielenkiintoisia.

Suomenmestaruuden voittaneesta Kampuksen Dynamosta Akaaseen siirtyi peräti kolme pelaajaa: brasilialainen maalitykki Bob saapuu tosin Akaaseen vasta lokakuun alussa, joten hän on vielä kahdesta ensimmäisestä liigapelistä sivussa. KaDysta niin ikään tulleet veljekset Tero Intala sekä Jere Intala kuuluvat Suomen futsalmaajoukkueen runkopelaajiin. Lisäksi maajoukkueen portteja kolkutteleva Teemu Arponen liittyi joukkueeseen espoolaisesta GFT:stä. Nuorista pelaajista seura kiinnitti sopimuksilla kaksi vuonna 2006 syntynyttä lupaavaa pelaajaa, akaalaisen maalivahdin Elias Tauran sekä Tervakosken Padosta siirtyneen Leevi-Eelis Lindbergin.

– Meillä on luonnollisesti vain yksi tavoite, mutta se sama tavoite on muillakin kärkiseuroilla. Meidän täytyy kehittää edelleen arjen vaatimustasoa ja laatua. Täytyy luoda ympäristö, jossa nautitaan prosessista ja pidetään voittaminen tiukasti keskiössä. Sitä kautta tulevat tulokset, päävalmentaja kertoo.

De San Bernabé luotsaa Akaa Futsalia nyt toista kautta. Kuva Tuukka Nyström.

Liigakausi käynnistyy perjantaina

Miesten Futsal-Liiga pyörähtää käyntiin perjantaina 22. syyskuuta. Aikataulu on haastava, sillä Akaa Futsalin maajoukkuenelikko Kasper Kangas, Justus Kunnas sekä Intalan veljekset ovat vielä keskiviikkoiltana Armeniassa pelaamassa MM-karsintoja maajoukkueen mukana.

Kauden avausottelu kuitenkin pelataan Loimaalla perjantaina, ja Akaa Futsalin tavoite on tietenkin käynnistää kausi voittoisasti. Alastaron Urheilijat kaatui jo kertaalleen harjoitusottelussa elokuussa.

Liigakauden ensimmäisen kotiottelun uudistunut joukkue pelaa ensi viikon keskiviikkona 27. syyskuuta, jolloin Akaa Areenalle saadaan vieraita Tampereelta. Silloin sarjanousija Vehmaisten Urheilijat pääsee heti mittaamaan tasoaan kovaan paikkaan, kun se haastaa Akaa Futsalin. De San Bernabén luotsaama akaalaisjoukkue on eittämättä yksi liigan suurimmista mestarisuosikeista.