Maallemuutto kiinnostaa ihmisiä. Myös etätöiden vakiintuminen on lisännyt maaseudun vetovoimaa.
Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n, Suomen kylät ry:n ja Maaseudun tulevaisuuden tekemän tutkimuksen mukaan lähes miljoona suomalaista haaveilee maallemuutosta. Samalla 200 000 pientaloa lojuu tyhjillään ympäri Suomea.
MTK:n mukaan moni kiinteistön omistaja kuitenkin olisi valmiita antamaan tyhjillään olevan talon asumiskäyttöön, jopa ilman, että raha vaihtaa omistajaa. Kunhan joku vastaisi kiinteistön ylläpidosta. Tähän tarpeeseen kehitettiin Talo maalta -palvelu.
Talo maalta syntyi MTK:n autiotalot ja hiljaiset kiinteistöt hyötykäyttöön -hankkeen pohjalta. Sen tarkoitus oli kehittää verkkopalvelu, jonka avulla saataisiin maaseudun tyhjillään olevia kiinteistöjä hyötykäyttöön, MTK:n Talo maalta -hankkeen projektipäällikkö Janne Tyynismaa kertoo.
Kuin Tinderiä selaisi
Talo maalta -hanke haluaa asuttaa taloja maallemuutosta haaveilevilla kaupunkilaisilla. Palvelun nopealla selaamisella vastaa tulee paljon täysin asumiskuntoisia ja peräti sisustettuja kohteita.
Potentiaalisia omiin hakukriteereihin sopivia kohteita tai asukkaita selataan deittisovellustyyliin. Toisistaan tykänneille avautuu mahdollisuus yhteydenpitoon.
Palvelun käyttö aloitetaan luomalla ensin profiili, jossa kerrotaan asumistarpeestaan tai omasta talosta. Talon voi vuokrata tai myydä, mutta myös käyttöoikeussopimuksiin kannustetaan. Tässä tapauksessa asuminen korvataan omistajalle talon ja pihan normaaleilla ylläpitotoimilla.
– Jo muutaman kylmän vuoden jälkeen taloon tulee sellaisia haittoja, että rakennuksen purku voi olla seuraava askel. Paljon on vaikkapa vanhoja sukutiloja, joista perikunta ei halua luopua, muttei myöskään pysty itse asuttamaan ja ylläpitämään, Tyynismaa sanoo.
Varsinaista dataa MTK:lla ei ole, kuinka moni talo on saatu asutettua palvelun kautta.
– Ihmiset kohtaavat toisensa palvelussa ja neuvottelevat jatkosta keskenään. Tarkoitus on lähteä katsomaan, mitä kesän aikana on tapahtunut. Toivomme tietenkin, että mahdollisimman moni talo on löytänyt uudet asukkaat, mutta tarkkoja lukuja meillä ei ole, Tyynismaa sanoo.
Pirkanmaa yksi suosituimmista hakukohteista
Palveluun on rekisteröitynyt reilu 8500 käyttäjää, joista ilmoituksen jättäneitä niin asunnon tarjoamis- tai hakemismielessä on noin 3000. Asuntokohteita palveluun on ilmoitettu 190.
Tyynismaan mukaan Pirkanmaa on ollut palvelun yksi suosituimmista hakutoiveista. Yli 400 palvelun käyttäjää toivoisi löytävänsä uuden asunnon Pirkanmaalta. Elo- ja syyskuun taitteessa Pirkanmaalta oli ilmoitettu 18 kohdetta muun muassa Tampereelta, Ikaalisista, Orivedeltä ja Ylöjärveltä.
Sekä sosiaalisessa että perinteisessä mediassa maaseudun elämä on vahvasti esillä. Youtubea selaamalla löytää paljon jopa suomenkielistä sisältöä ihmisten maallemuuttokokemuksistaan.
– Ihmiset ovat alkaneet haaveilemaan aikaisempaa enemmän, voisiko elämää ja samalla jonkin talon historiaa jatkaa maaseudulla, Tyynismaa kertoo.
Maallemuuttoa harkitessa täytyy varautua, ettei joukkoliikenne kulje yhtä hyvin kuin kaupungissa. Välimatkat ovat pitkiä, joten oma auto voi olla välttämättömyys. Kohtalaiset käsityötaidot ovat myös suuresti avuksi maatalon sisä- ja ulkotöissä, joissa suuri osa vapaa-ajasta tulee kulumaan.
Palvelussa myös orivesiläisiä käyttäjiä
Kristian Knape myy Talo maalta -palvelussa vuonna 1890 rakennettua ”mummonmökkiä” Orivedeltä Lyytikkälän kylästä.
– Talo sopii aktiivisille ja toimeliaille ihmisille ympärivuotiseen asumiseen tai ihan vaan mökkeilyyn, Knape kertoo ilmoituksessaan.
Orivedeltä oli elo- syyskuun taitteessa kolme asumiskohdetta. Knapen talo on ollu myynnissä noin vuoden verran.
– Talo maalta -palvelu tuli netissä vastaan ja päätin koittaa sitäkin kanavaa talon myymiseen. Sehän on käytännössä talotinder, Knape sutkauttaa.
Knapen talo on saanut palvelussa kaksi tykkäystä, mutta kumpikaan ei ole ainakaan vielä ottanut häneen yhteyttä. Hän kertoo tykkääjien olevan noin 30-vuotiaita kaupunkilaisasukkeja.
– Olen laittanut heille itse sähköpostia, mutta vastausta ei ole kuulunut, hän harmittelee.
Hän kertoo selanneensa jonkin verran maalle haluavien ihmisten ilmoituksia palvelussa, mutta pääasiallisesti Knape kertoo käyttäneensä Tori.fi-kauppapaikkaa.
Maalla asuminen sopii pitkässä juoksussa vain harvoille, Knape kertoo. Oman talonsa ylläpitoon kuluvaa aikaa hän ei kuitenkaan pidä merkittävänä.
– Ympärivuotiseen asumiseen vaaditaan jo omatoimisuutta. Se käy urheilusta. Monet kokeilevat asua maalla vuoden, jonka jälkeen huomaavat, että kaupungissa on kivempaa.
Artturi Siromaa