Toijalan Urheiluampujat tarjoaa tytöille ja naisille helpon tavan aloittaa ampumaharrastus

Kiira Korhonen (vas.) ja Jenna Koskela esittelivät liikkuvaan maaliin ampumista Toijalan Urheiluampujien sisäampumaradalla. Kuva Jarno Keskinen.

Toijalan Urheiluampujat ry käynnistää uuden, naisille ja yli 14-vuotiaille tytöille suunnatun harrastusryhmän. Ideana on tarjota tytöille ja naisille matalan kynnyksen tapa aloittaa ampumaharrastus.

– Harrastajan ei tarvitse hankkia itse mitään välineitä kuten asetta aloittaakseen ampumaharrastuksen. Pelkkä halu harrastaa ammuntaa riittää, Toijalan Urheiluampujien jäsen Rainer Hirvonen kertoo.

Idea uudesta tavasta aloittaa ampumaharrastus lähti liikkeelle siitä tiedosta, että ammunta on aina ollut hyvin miesvaltainen laji. Se kuitenkin sopisi erinomaisesti myös tytöille ja naisille.

– Yritämme laskea harrastamisen kynnystä silläkin, että uudessa ryhmässä tytöt ja naiset pääsevät aloittamana harrastuksen ilman että täällä on paikalla näitä karvanaamaisia miehiä, ikään kuin vertaisryhmässä, Hirvonen lisää.

Toijalasta mallia muulle Suomelle

Idea on keksitty Toijalassa. Sitten sitä tarjottiin Ampumaurheiluliitolle. Seuraavaksi malli saattaa levitä liiton kautta muuallekin Suomeen.

– Liitossa todettiin, että tämähän on aivan erinomainen hanke ja saimme siihen vähän tukeakin. Todennäköisesti tätä mallia ryhdytään liiton kautta laajemminkin levittämään. Tämä on siis pilottihanke myös, Hirvonen kertoo.

Hankkeessa ammunnan harrastaminen aloitetaan aivan alkeista. Alkuun ammutaan sisäradalla ilma-aseilla, mutta kokemuksen karttuessa mikään ei tietenkään estä harrastajaa siirtymästä ruutiaseisiin. Ensimmäiset tutustumiskerrat järjestetään torstaisin 14. ja 21. syyskuuta urheiluampujien sisäampumaradalla osoitteessa Sontulantie 3. Tulevista tutustumiskerroista tiedotetaan muun muassa MeNyt-palstalla Akaan Seudussa.

– Tähän voi tulla mukaan pitkin syksyä. Ensimmäisen tutustumispäivän ei tarvitse sopia ammunnan aloittamisesta kiinnostuneen omaan kalenteriin. Ammuntaan voi myös käydä rauhassa muutaman kerran tutustumassa, Toijalan Urheiluampujien sihteeri ja rahastonhoitaja Elina Vaittinen kertoo.

Aiempaa kokemusta ei tarvita, eikä aseen hallintaakaan tarvitse jännittää. Luvassa on pehmeä lasku lajiin.

– Vasta-alkajat ampuvat aina ensin kiinteältä tuelta ja istuen, jolloin aseen hallinta on helpompaa. Kun taidot ja lihasvoima karttuvat, noustaan pystyyn ja ammutaan pystyasennosta, Hirvonen kertoo.

Ampumaharrastajan kymmenen käskyä. Kuva Jarno Keskinen.

Tarjolla kolme kehityslinjaa

Hankkeen tarkoitus on luoda harrastajille pohjaa, jotta he pääsevät kiinni ammunnan itsenäiseen harrastamiseen. 18-vuotiaat voivat käydä radalla itsenäisesti harrastamassa sitten, kun taitotaso esimerkiksi turvallisuusasioista on riittävä. Harrastuksen edetessäkin ammuntaa voi harrastaa oman halunsa mukaan. Hirvonen erottelee ampumaharrastuksesta kolme erilaista vaihtoehtoa.

– Voi harrastaa, harrastaa kilpaillen tai pyrkiä huipulle. Tälläkin hetkellä meillä on 14-vuotias juniori Kiira Korhonen, joka on Ampumaurheiluliiton valmennuksen tehoryhmässä mukana ja pyrkii huipulle, Hirvonen sanoo.

Hirvonen listaa ampumaharrastuksen hyvien puolien listaan myös harrastuksen edullisuuden. Nyt käynnistyvässä ryhmässä harrastus maksaa 80 euroa kaudessa. Toijalan Urheiluampujilla on satakunta jäsentä. Kilpailutoiminta on aktiivista pistooli- ja kiväärilajeissa.