Pysähdy hetkeksi: Nouseeko seuraava Whitney Houston Akaan seurakunnan treenikämpästä?

Profile Image of Akaan Seutu

Musiikki ja kirkko ovat liittyneet aina yhteen, jopa vanhan testamentin aikaan. Tutkimusten mukaan jo psalmeja laulettiin ja lauluja säestettiin tuon ajan soittimilla. Valitettavasti jälkipolville ei ole säilynyt tietoa sävelkuluista, tai rytmeistä. Myös alkuseurakunnassa laulettiin psalmeja ja kiitosvirsiä. Nykymuotoisen, tai nykymuotoon muokkaantuneen kirkkomusiikin sanotaan saaneen alkunsa Roomassa 300 jKr. Perussävelkulut ovat tutkimuksien mukaan noudattaneet hyvinkin nykyvirsien kaltaista kaavaa. Reformaation jälkeen luterilaisen uruilla soitetun kirkkomusiikin mullistajaksi sanotaan Johan Sebastian Bachia.

Paljon on virsiä laulettu ja urkuja soitettu, että päästään tähän päivään. USA:ssa 1940-luvulla ja Suomessa 1960-luvulla uudenlainen lähestymistapa hengelliseen musiikkiin sai jalansijaa. Tuo uusi musiikki ammensi vaikutteita populaarikulttuurista, muun muassa jazzista, rock`n rollista, countrysta. Tuo uusi tyylisuunta nimettiin gospeliksi. Nykyisin gospel-musiikkia esitetään aivan kaikissa musiikin tyylisuunnissa – vain taivas on rajana. Gospel on tuottanut sekä maailmalle että maahamme lukuisia huippuartisteja. Joidenkin artistien gospeltausta saattaa tulla yllätyksenä.

Meillä Akaan seurakunnassa on niin kirkkomusiikin kuin muunkin hengellisen musiikin kanssa upea tilanne. Meillä on kolme todella taitavaa kanttoria, joiden osaamisalat täydentävät upeasti toisiaan. Papistossamme on tunnettua ja tunnustettua musiikillista osaamista. Myös seurakunnan muissa työntekijöissä on musiikillisesti hyvinkin aktiivisia osaajia. Meillä on useita erilaisia kuoroja kaiken ikäisille ja kaiken tasoisille.  Seurakunnan tilaisuuksiin on pystytty luomaan erilaisia kokoonpanoja kulloisenkin tarpeen mukaan. Erinomaisena esimerkkinä tästä on kanttori Marja Karhun seurakunnan 540-vuotisjuhlien kansanlaulujumalanpalvelukseen loihtima, seurakuntalaisista koostunut kvartetti, jota täydensi lauluryhmä. Kiitos Marja, kiitos soittajat.

Gospelkuoron ohella tuon musiikkigenren esittäjiin olemme saaneet oman nuorista koostuvan gospel-bändin. Tuo bändi sai alkunsa vuosi sitten syksyllä, kun aloimme järjestää Riparilaulu-iltoja. Nuorisotyönohjaaja Jani Myllylä keräsi laulutilaisuuksia säestämään innostuneita nuoria ja kanttori Juha Salmesvuori harjoitutti porukan esiintymiskuntoon. Noista tilaisuuksista sai alkunsa Musapallerot-gospelbändi, jolla on ollut jo muutamia keikkoja ja lisää on tulossa. Toki orkesteri on vielä alkutaipaleella ja moni asia odottaa paikalleen loksahtamista, mutta olemme hyvässä alussa. Miten on, saataisiinko aikaiseksi myös aikuisten bändi, siis Majataloiltojen house-bändin lisäksi? Nouseeko seuraava Juha Tapio, Mikko Kuustonen tai peräti Whitney Houston Akaan seurakunnan treenikämpästä?

Musiikin harrastaminen on mukavaa, sosiaalista ja kehittävää. Seurakunnan näkökulmasta musiikin kautta pystytään julistamaan, kiittämään ja kunnioittamaan niin, että se tavoittaa väkeä erittäin monipuolisesti.

Siunattua syksyä kaikille!

Usko, toivo ja rakkaus, mutta suurin niistä on rakkaus!

Pasi Kylmälä

Kirjoittaja on kirkkovaltuutettu Akaan seurakunnassa.