”Miks me hävittäis?” – Toijalan Pallon tyttöfutiksen tilanne on valoisa, katso hyväntuulinen kuvapläjäys Lastumäen tekonurmelta

Reilu viikko sitten päättyneiden jalkapallon naisten MM-kisojen on uutisoitu innostaneen ennätyksellisen paljon katselijoita paitsi tv-lähetysten äärelle myös varsinaisille kisa-areenoille.

Arvokisojen suosio kertoo varmasti osaltaan naisjalkapallon alati kasvavasta kiinnostavuudesta ja arvostuksesta. Toinen varteenotettava mittari on harrastajien määrä, ja Akaassa tilanne näyttää Toijalan Pallon osalta juuri nyt valoisalta, toteaa P2013-joukkueen joukkueenjohtaja ja T2011–2013-joukkueen Instagram-vastaava Tuuli Talvitie.

– Suhteessa kylän kokoon meillä on yleisestikin tosi paljon junioripelaajia. Tyttöjoukkueiden kesken meikäläiset pärjäävät todella hyvin lähiseuroihin nähden, ja vaikkapa rakkaan naapurimme Valkeakosken Hakan voitamme tyttöjoukkueella lähes aina, hän täydentää.

Talvitien mukaan menestykseen tuo hienoa lisäarvoa se, että Akaassa ei ole mahdollista treenata jalkapalloa talviaikaan.

– Kun ottaa huomioon sen, että lähialueen joukkueet kuten Haka, LeKi ja Ilves treenaavat talvisin lämmitetyllä tekonurmella tai hallissa, niin onhan siinä meillä vähän takamatkaa. Täällä harjoitellaan pääasiassa futsalia, mikä on kuitenkin ihan eri laji.

Toijalan Pallon T2011–2013-joukkueen päävalmentaja Pasi Lammi ja Instagram-vastaava Tuuli Talvitie iloitsevat siitä, että seuran tyttöfutistoiminta on laajentunut viime vuosina. Heidän mukaansa akaalaiset tyttöfutarit myös menestyvät peleissään hyvin. Kuva: Oona Eskeli.

Superinnokasta ja -energistä

Talvitien arvion mukaan tyttöjalkapalloilu on kasvattanut suosiotaan Topassa hyvin merkittävästi viime vuosina.

– Joskus kolme kesää sitten seura perusti tämän ikäisille tytöille sellaisen sunnuntai-illan tyttöfutisvuoron, ja siitä on kasvettu nykyiseen tilanteeseen, jossa tyttöjä on ikäluokissa T9–T11 neljä joukkueellista.

T2011–2013-joukkueen päävalmentaja Pasi Lammi uskoo vahvasti siihen, että MM-kisojen kaltaisista spektaakkeleista tulee lajille vielä lisää nostetta.

– Jos laji on ollut aiemmin vähänkin arveluissa, niin varmasti voi kisojen myötä lähteä monella tytöllä innostus lisääntymään.

Akaan Seutu poikkesi seuraamaan edellä mainitun T2011–2013-poppoon vakuuttavia otteita, kun se voitti sekä Ylöjärven Ilveksen että Tampereen Ilves Vihreän lukemin 4–0 Lastumäen tekonurmikentällä tiistaina 22. elokuuta.

Tuuli Talvitie kuvaa tätä kolmesta eri ikäluokasta tulevia futareita yhdistävää joukkuetta superinnokkaaksi ja -energiseksi sekä tosi hyvin menestyneeksi. Joukkueen tytöistä lähes kaikki pelaavat oman porukkansa lisäksi samanikäisten poikien kanssa.

Toijalan Pallon innokkaat ja energiset 2011–2013-tytöt kulkevat käytännössä voitosta voittoon. Tässä heistä poseeraavat ylärivistä alkaen Emilia Puha (vas.), Sofia Hakonen, Veera Nikanto, Annukka Ikkala, Elviira Anttila, Vilja Pohjonen, Emilia Jaakkola (maalivahdin paidassa), Elli Liukko, Helga Smått, Minea Kaukojärvi, Katarina Lammi ja Sini Kirkkomäki (edessä makuulla). Kuva: Oona Eskeli.

Hattutemput ovat tuttuja Minealle

Illan ensimmäisen eli Ylöjärven Ilveksen kaatoon päättyneen matsin jälkeen haastatteluun saapuivat joukkueesta Emilia ”Pentti” Puha, Minea ”Kalevi” Kaukojärvi, Sofia ”Jussi” Hakonen, Sini ”Simo” Kirkkomäki, Katarina ”Pera” Lammi, Veera ”Verneri” Nikanto, Helga ”Heikki” Smått, Annukka ”Antti” Ikkala ja Elli ”Pertsa” Liukko.

Kieli poskessa keksittyjen ”poikalempinimien” nauruntäyteisen esittelyn jälkeen varsinaisesta ottelusta analysoitiin muun muassa 10-vuotiaan Minean tekemää hattutemppua. Onko se kuinka harvinaista herkkua?

– Kyllä mä yleensä teen peleissä maaleja, ja hattutempuistakin on paljon kokemusta. Meillä on pari pelaajaa, jotka tekevät maaleja aika usein, Minea summasi joukkuekavereiden kompatessa.

Lisäksi hyväntuuliset pelaajat raportoivat, että vaikka heille on poikien kanssa pelatessa tullut vastaan häviöitäkin, tällä porukalla heillä ei ole tapana otteluita hävitä.

– Miks me hävittäis? he ihmettelivät tyhjentävästi.

Kuvagalleria pelistä  TP-49–Ylöjärven Ilves:

Akaan Seudun verkkolehdessä oheisen gallerian kuvat saa isommiksi klikkaamalla niitä. Vielä isommiksi kuvat saa avaamalla ne uudessa välilehdessä.

Tietokoneella uudessa välilehdessä avaaminen onnistuu klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella jo kertaalleen isommaksi avatun kuvan päältä ja valitsemalla ’Avaa kuva uudessa välilehdessä’.

Puhelimella samanlainen valikko aukeaa painamalla sormella hetken aikaa jo kertaalleen isommaksi avatun kuvan päältä suunnilleen kuvan keskikohdan tuntumassa. Jos olet avannut jutun Facebookin kautta, huomioithan, että jutun tulee olla avattuna vielä erikseen selaimen kautta, jotta kuvien avaaminen uudessa välilehdessä onnistuu.

Akaan Seudun sovelluksessa kuvia ei valitettavasti saa suurennettua.