Lilja Uusitupa raottaa päiväkirjaansa hänelle rakkaassa ja nostalgisessa paikassa

Akaassa kasvanut ja nykyisin Lappeenrannassa kuvataidetta opiskeleva 23-vuotias Lilja Uusitupa koosti Akaan pääkirjastoon ensimmäisen soolonäyttelynsä. Näyttelyn vesivärityöt ovat Uusituvan päiväkirjamerkintöjä ja muistoja. Kuva: Oona Eskeli.

Toijalassa varttuneella, nykyisin Lappeenrannassa asuvalla ja siellä kuvataidetta opiskelevalla 23-vuotiaalla Lilja Uusituvalla on 14. elokuuta alkaen ollut näytillä liki 40 vesiväriteosta Akaan pääkirjastossa.

Uusitupa kutsuu esillä olevia töitä päiväkirjamerkinnöikseen ja muistoikseen, ja niistä koostettu Elämää, tunnetiloja ja toilailuja – eli kakskytjotainvuotiaan päähänpistoja -näyttely on hänen ensimmäinen soolonäyttelynsä.

– Olen ollut parissa kouluni järjestämässä ryhmänäyttelyssä, mutta tämä on ensimmäinen itse yksin järjestämäni näyttely. Seuraavaksi olen ystävieni kanssa työstämässä ryhmänäyttelyä Lappeenrantaan, nuori taiteilija kertoo.

Lilja Uusitupa tavoittelee ammattitaiteilijuutta. Kuva: Lilja Uusituvan arkisto.

Haaveena taiteella toimeentulo

Lilja Uusitupa kuvailee olleensa aina kiinnostunut taiteesta.

– Suuri osa lapsuudestani meni piirtäen tai värittäen. Ihastelin myös aina satukirjojen kuvituksia ja olin sarjakuvien suurkuluttaja.

Yläasteen paikkeilla hänen taideinnostuksensa sai vielä lisää tuulta alleen, ja sittemmin Uusituvan unelmana on ollut saada taiteesta toimeentuloa.

– Työstänkin kovasti siihen suuntaan. Pitää katsoa mihin elämä vie, pian kolmannen vuotensa LAB-ammattikorkeakoulun kuvataidelinjalla aloittava Uusitupa tuumaa.

LAB:iin Uusitupa suuntasi Akaassa suoritettujen lukio-opintojen ja kahden välivuoden jälkeen. Niistä jälkimmäisellä Uusitupa hankki jo alan oppia Ahlmanin opiston kuvataidelinjalta.

Näyttelyn teokset ovat kaikki melko uusia, ja tämän työn Lilja Uusitupa teki päivää ennen näyttelyn kokoamista. Kuva: Lilja Uusituvan arkisto.

Tuoreita teoksia

Pääkirjaston näyttelyn materiaali on kauttaaltaan hyvin tuoretta, sillä vanhimmat teokset ovat loppukeväältä.

– Viimeisen työn, Tästä löyty hius, tein päivää ennen näyttelyn kokoamista, Uusitupa paljastaa.

Työt edustavat Uusituvan mukaan hänen taiteensa sarjakuvia ja satukirjoja rakastavaa osaa.

– Tyyli on myös se millä teen, kun haluan rentoutua. Olen kyllä saanut kommenttia, että näyttely ”näyttää minulta”.

Lilja Uusitupa esittelee osaamistaan lähes 40 teoksen voimin. Kuva: Oona Eskeli.

”Yritän pitää itseni avoimena”

Yleisesti ottaen Uusitupa määrittelee itsensä taiteilijana eniten piirtäjäksi ja maalariksi. Käytössä ovat joustavasti paitsi akvarellit myös akryyli- ja öljymaalit, ja lisäksi hän on aivan viime aikoina tykästynyt saven työstöön.

– LAB:issakin on päässyt kokeilemaan erilaisia asioita ja tekniikoita, joten yritän pitää itseni avoimena suhteessa siihen mikä minä olen ja mitä teen.

Kaiken kaikkiaan Uusitupa toi ensinäyttelynsä vanhoille kotikonnuilleen oikein mielellään.

– Pääkirjasto on minulle rakas ja nostalginen paikka, joten ajatus pitää päiväkirja-aiheinen näyttely siellä tuntui todella sopivalta.

Syyskuun ensimmäiseen päivään asti auki oleva näyttely on tutustuttavissa pääkirjaston palveluaikoina eli maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin kello 12–19 sekä keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 10–16.

Työt nimeltä Mun mangomeloni ja Auton turvassa on helppo pälättää. Kuva: Oona Eskeli.
Auton turvassa on helppo pälättää. Kuva: Oona Eskeli.
”Hei tarviitko apua?” …. kiitos. Kuva: Oona Eskeli.
Olet tärkeä. Kuva: Oona Eskeli.
Lähellä maaliviivaa. Kuva: Oona Eskeli.