Pirkanmaan hyvinvointialue näivettää monet kunnat ja unohtaa ihmiset

Hyvinvointialueita ei tehty keskittäjien leikkikentäksi. Uudistus tehtiin, jotta kaikilla olisi mahdollisuus saada hyviä palveluita. Ja se tehtiin siksi, että suora demokratia toteutuisi. Nyt tilanne on kuitenkin Pirkanmaan hyvinvointialueella aivan päivänvastainen. Viestintä tökkii, aikataulut ovat liian tiukkoja, kunnat eivät saa informaatiota ja keskittämisen kylmää kyytiä näyttää olevan luvassa.

Viime viikon keskiviikkona 16.8. Pirkanmaan hyvinvointialue julkaisi aluehallitukseen menevän esityksen karsittavista palveluista ympäri maakunnan. Viikko sitten maanantaina 14.8. aluevaltuusto päätti palveluverkon kehittämisen periaatteista eli isoista linjoista viiden tunnin kokouksen jälkeen.

Kyseinen kokous tuntui olevan täysin turha. Hukkaan heitettyä aikaa. Maanantain kokouksessa puhuttiin ylätasosta, ei mitään konkretiaa. Ei lakkautuslistaa valtuutetuille tiedoksi. Keskiviikkona kuitenkin julkaistiin lista palveluista, jotka ovat lakkautusuhan alla.

Keskittäjien vimma näyttää olevan hyvinvointialueella nyt aivan valtava, eikä se tullut sinänsä yllätyksenä. Yllätyksenä tuli kuitenkin se, että karsimislista on näinkin karu ja surullista luettavaa. Kylmää kyytiä näyttää olevan, mikäli karsimislistan kommenttikierroksen avulla ei saada listaan muutoksia. Ja varsinkin pelottaa, mitä vielä on luvassa.

Tällainen toimintatapa ja leikkauslista on katastrofi ja herättää päässä valtavan määrän kysymyksiä. Miten käy kuntien elinvoiman? Missä ihmiset jatkossa käyvät lääkärissä? Mitä hyvää valtavalla palveluiden karsimisella saadaan aikaan?

On käsittämätöntä ja kestämätöntä, että palveluita keskitetään voimakkaasti. Tuntuu siltä, ettei valtuutettuja ole kuunneltu tai kuntia etukäteen informoitu. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kuitenkin myös suuri elinvoimatekijä kunnissa.

Uudistuksia, toimintatapojen muutoksia ja säästöjä pitää tehdä, muttei näin, että kunnat näivetetään ja ihmiset unohdetaan. Hyvinvointialueuudistuksen tavoitteena oli, että kaikki, ihan jokainen pirkanmaalainen, saa paremmat palvelut. Näin ei kuitenkaan näytä tapahtuvan, mikäli selkeää suunnanmuutosta ei tapahdu.

 

Linda Lähdeniemi
aluevaltuutettu (kesk)
Punkalaidun