Koulun alku yllätti – Vanhemmat tarvitsevat toimivat koulukuljetukset ja tietoa niistä

Koulukyyditykset eivät menneet niin sanotusti putkeen, kun koulut alkoivat Akaassa 9. elokuuta. Akaan Seutuun yhteyttä ottaneiden, pääasiassa erityislasten vanhempien mukaan suurin ongelma on ollut tiedon puute. Sitäkin vanhemmat ovat ihmetelleet, miten koulukuljetusten järjestäminen tuntuu takkuavan joka vuosi. Useamman kokemuksistaan kertoneen vanhemman mukaan vaikutti siltä, että kaupungille tuli yllätyksenä, että koulu alkoi keskiviikkona 9. elokuuta.

Yksikään Akaan Seudulle kokemuksistaan kertoneista vanhemmista ei toistaiseksi ole suostunut haastateltavaksi asian tiimoilta. Kritiikkiä on esitetty muun muassa viestinnän onnistumisen osalta. Akaan Seutuun yhteyttä ottaneet vanhemmat ovat kertoneet olleensa vielä koulujen alkua edeltävänä päivänä epätietoisia siitä, miten heidän lapsensa koulukuljetus on tarkoitus toteuttaa. Tätä puutetta on yritetty korjata tiistain ja keskiviikon välisenä yönä koteihin lähetetyllä viestillä sekä keskiviikkoaamuna saapuneella viestillä.

Eräs Akaan Seutuun yhteyttä ottanut vanhempi kertoi jääneensä pois töistä ja kyydinneensä lapsensa kouluun itse.

Kaupunki kertoo ongelmien taustalla olevan muun muassa kesällä päättynyt kilpailutus. Pulmia on ilmennyt myös kahden eri kuljetusmuodon reittien yhdistämisessä koulukuljetuksen sekä joukkoliikenteen yhdistämisen myötä.

Ovatko kilpailutuksen pelisäännöt koulukuljetusten tarpeeseen sopivat? Pitäisikö koulukuljetusten ja varsinkin erityislasten koulukuljetusten olla sellainen asia, jossa hinta ei saisi olla niin merkitsevä? Pitäisikö osaamisella olla asiassa suurempi painoarvo? Osaamista varmasti löytyy, koska lapset on aiemminkin onnistuttu kouluihin kuljettamaan. Tätä osaamista on edelleen koulukuljetuksissa käytössä, mutta kyyteihin liittyvä viestintä saa silti pyyhkeitä vanhemmilta.

Viestinnässä yksi tärkeimmistä asioista lienee tiedon antaminen ajoissa. Vaikka viestijällä ei vielä olisi tarjota kaikkia vastauksiakaan, kannattaa yleisöön silti olla ajoissa yhteydessä ja vaikkapa vain kertoa, missä vaiheessa valmistelu menee. Kaikki viestintä on omiaan poistamaan epävarmuutta. Usein vastaanottaja on tyytyväinen siihenkin, jos viestijä kertoo, ettei kaikkia vastauksia vielä ole olemassa.

Toinenkin asia, josta kaupunki voisi tuoreen koulukuljetuskokemuksensa valossa ehkä ottaa oppia, liittyy aikaan. Olisiko mainittu kilpailutus voitu järjestää aiemmin niin, että kiirettä ei olisi syntynyt ja viestintäkin olisi ehditty ajoissa hoitaa? Vai onko aikataulun takana joitain selittäviä syitä, joita olisi hyvä avata yleisölle?

Osassa Akaan Seudun saamista yhteydenotoista mainitaan lisäksi, että koulukuljetuksissa on ollut hankaluuksia aiemminkin. Eräs äiti muistuttaa, että etenkin erityislapsen vanhemmalle huoli lapsen turvallisesta matkasta kouluun on jo itsessään suuri henkinen taakka. Kerran toimivaksi saadun kuljetuksen muutokset lisäävät tuota taakkaa entisestään.