Asemakaavamuutoksesta tehty valitus pidensi Nahkialan koulun käyttöikää vähintään vuodella – ”Se oli isku vasten kasvoja”

Juuri ennen koulujen alkua käyttökieltoon asetetussa Nahkialan koulun juhlasalissa kuvattu rehtori Bjarne Illman kokee, että koulussa on hyvä tunnelma, vaikka puitteet ympärillä ovat loppuun kuluneet. Kuva Jarno Keskinen.

Akaan valtuuston kesäkuussa hyväksymästä Pohjois-Toijalan alakoulun asemakaavamuutoksesta on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Koulukaavasta valittaneen henkilön mukaan asemakaavan mukainen toteutus ei täytä lain edellytyksiä koskien opetuksen järjestämistä, liikkumisen turvallisuutta tai maakuntakaavan mukaista kaavoitusta. Akaan kaupunkikehitysjohtaja Lasse Silvánin mukaan valitus lykkää vanhan terveysaseman purkamista ja koulun rakentamisen aloittamista vähintään vuodella.

Valituksen vuoksi viivästyvästä uuden koulun rakentamisesta kärsivät ainakin Nahkialan koulun lapset ja koulun henkilökunta, joiden pitää sen myötä tulla toimeen vanhassa koulussaan suunniteltua pidempään. Vieläkö Nahkialassa jaksetaan sinnitellä yksi ylimääräinenkin vuosi?

Rehtori Bjarne Illman kertoo, että tieto tehdystä valituksesta otettiin koulussa vastaan raskaasti.

– Se oli isku vasten kasvoja. Me täällä Nahkialan koululla vähän jo eletään sen mukaan, että sitten kun se uusi koulu tulee. Nyt meillä oli jo selkeä vuosimäärä, joka täällä vanhassa pitää vielä olla. Joka paikassa on puhuttu, että aikataulu tulee pitämään, koska Nahkialan koulu on niin huonossa kunnossa. No nyt se aikataulu ei sitten pidä, Illman toteaa.

Illman kuvaa Nahkialan tilannetta elämiseksi päivästä päivään uuden odotuksessa.

– Ja nyt laitetaan odotukseen näinkin pitkä aika lisää. On se aika kova juttu.

Paikka ei ole tärkeä, aika on

Illman kertoo, että sillä, minne uusi koulu tarkalleen rakennetaan, ei ole Nahkialan koulun väelle niin suurta merkitystä. Koulun valmistumisen aikataulu on paljon tärkeämpi.

– Olen ymmärtänyt myös oppilaiden vanhemmilta, että he pitävät Nahkialan nykyisen koulun tontille rakentamista aivan yhtä hyvänä vaihtoehtona kuin terveysaseman tontille rakentamista, kunhan vaan saataisiin se uusi tila.

Illman muistuttaa, että valittajalla on valituksen tekemiseen täysi oikeus, mutta pohtii samalla, onko muut keinot käytetty ensin.

– Ymmärtääkseni Akaassa on juuri nimitetty sivistyslautakunnan alaisuuteen työryhmä, jonka tehtävä on tutkia koulumatkaturvallisuutta Akaassa. Se työ ei ole vielä edes päässyt käyntiin. Onko valitus ennenaikainen tässä vaiheessa. Tuntuu tiukalta ymmärtää, mitä tällä haetaan, Illman pohtii.

Rehtori kertoo havainneensa kouluverkkoselvityksen aikana, että Akaassa halutaan koulu lähelle, mutta ei niin viereen, että se häiritsee.

– En sitten tiedä, miten se voisi onnistua esimerkiksi niin, että uusi koulu olisi esimerkiksi lähellä Ketunpesiä ja Junkkaria samaan aikaan. Nyt kannattaisi selvittää kaikki vaihtoehdot, esimerkiksi se, voisivatko Junkkarin lapset mennäkin Sontulan kouluun, rehtori pohtii.

Nahkialan koulussa on nyt 166 lasta ja 25 aikuista.

– Tuntuu aika hurjalta, että heidän asiansa ovat nyt vaakalaudalla siksi, että jonkun mielestä hänen lapsensa koulumatka ei ole hyvä.

Nahkialan rapistuneessa koulussa koettiin viimeisin takaisku vain päivää ennen koulujen alkua, kun koulun sali asetettiin käyttökieltoon lattian rikkouduttua sisäilman korkean suhteellisen kosteuden seurauksena.

– Onneksi meiltä nyt hajosi vain salin lattia eikä esimerkiksi putket, sähköt tai ilmanvaihto. Ne kaikki huolestuttavat, koska ne ovat vanhoja ja kovilla. Se on aina se pelko, että esimerkiksi vesiputki katkeaa tuolla paksun seinän sisällä, Illman pohtii väkensä selviämistä.

Vanhassa talossa on haasteensa, mutta koulun henkeä rehtori kehuu.

– Meillä on hyvä tunnelma talossa, kukaan ei esimerkiksi halua lähteä täältä pois. Me vaan pidetään peukkuja ja toivotaan, Illman päättää.