Näin varmistat hauvan ja vauvan toimeentulon keskenään – Koiraa kannattaa totuttaa muutoksiin jo ennen uutta perheenjäsenen saapumista

Pirkanmaan Palveluskoiraharrastajien puheenjohtaja, urjalalainen Katri Kurtti on tuttu näky Akaassa. Hän pitää Akaassa paljon kursseja koirien omistajille. Kuva Katri Kurtin kotialbumi.

Pirkanmaan Palveluskoiraharrastajien puheenjohtaja, urjalalainen Katri Kurtti on tuttu näky Akaassa. Hän pitää nyt elokuussakin Nauriskujalla palveluskoiraharrastajien kentällä kurssin pentukoirien omistajille. Kurtilla on oma koirakoulu nimeltä HuippuHurtta. Sen kursseilla koiranomistajia opastetaan kouluttamaan koiraa oikein. Kysyimme häneltä vinkkejä, miten koiraa kannattaa kouluttaa siihen, että perheeseen syntyy vauva. Katri Kurtti tähdentää, että valmistelut pitää aloittaa jo hyvissä ajoin.

– Koira kannattaa opettaa uusiin asioihin jo ennen vauvan tuloa. Esimerkiksi ulkoiluun on hyvä totutella tyhjien lastenvaunujen kanssa. Se on helpompaa, kun ei tarvitse miettiä vauvaa vaunussa, Kurtti toteaa.

On myös hyvä, että koiralla on säännöt ja niitä noudatetaan samalla lailla ennen ja jälkeen vauvan syntymän. Säännöt luovat koiralle turvaa ja helpottavat elämää, Kurtti opastaa.

Hän toteaa, että jos säännöt ovat hukassa, nyt on viimeinen aika luoda niitä. Koira ei voi enää hoitaa vauvan virkaa, kun oikea vauva tulee. Kannattaa myös käydä paikoissa, joissa on koiriin tottuneita lapsia. Jos esimerkiksi tuttavien vauvaan pääsee tutustumaan, voi jo arvella, pitääkö koira lapsista.

Tuleeko koirasta mustasukkainen?

Tuleeko koira mustasukkaiseksi, jos jää vauvan tultua vähemmälle huomiolle kuin ennen ja miten se tilanne hoidetaan? Tähänkin Katri Kurtilla on antaa vinkkejä.

– Riippuu koirasta ja sen luonteesta, kuinka se tilanteeseen reagoi. Koira saattaa tuntea jäävänsä vaille niitä asioita, joita se on saanut ennen vauvan tuloa, kuten olla omistajansa sängyssä tai maata sohvalla, kun katsotaan televisiota.

Kurtti neuvoo, että kannattaa jo etukäteen miettiä, miten koiran arki tulee muuttumaan vauvan tulon jälkeen. Koiralle voi opettaa oman paikan, jos sellaista ei vielä ole. Jos koira täytyy joskus rajata tilasta pois koiraportilla, kannattaa opetella sekin ennakkoon. Muuten koira voi yhdistää tilasta pois laittamisen vauvan tuloon.

Kannattaa myös antaa mahdollisuuksien mukaan omaa huomiota koiralle, vaikka vauvanhoitokin vie aikaa. Sen ei tarvitse olla tunteja, vaan pieni hetki jotakin yhteistä puuhaa jossakin välissä. Jos itsellä ei jaksaminen riitä, voi joku muukin viettää aikaa koiran kanssa. Koiralle voi hankkia ulkoiluttajan, joka jaksaa touhuta sen kanssa.

Miten turvallisuus varmistetaan?

Miten sitten varmistetaan, ettei koira tee vauvalle tai taaperolle mitään? Kurtti sanoo, että koiraa ei saa jättää vauvan tai taaperoikäisen kanssa koskaan yksin. Taaperoikäisten kanssa kannattaa myös huolehtia, että koiralla on paikka, johon se pääsee turvaan liikkuvalta ja vielä ymmärtämättömältä pieneltä lapselta.

– On tärkeää osata huomioida koiran antamat signaalit eli lukea sitä. Koira kyllä näyttää, koska se on ahdistunut ja tarvitsee tilaa tai haluaa pois tilanteesta, hän sanoo.

Koirakouluttaja Katri Kurtti muistuttaa sääntöjen tärkeydestä.

– Tärkeää on, että koiralla on säännöt ja se osaa noudattaa niitä. Koiraa voi opettaa käyttämällä koulutuksessa apuna nukkea. Kun käytösmalli on selvillä omistajalle ja koiralle, on luonnollisestakin tilanteesta helpompi selvitä.

Yleensä koira on utelias eläin ja aika helposti hyväksyy laumaan uuden jäsenen. Joskus kuitenkin vauva saattaa olla koiralle niin outo, että sille pitää antaa aikaa tutustua hajuihin, ääniin ja vauvan olemassaoloon. On tärkeää, että tilanne on rento. Koiraa ei saa pakottaa tilanteeseen. Useimmiten vauva-aika menee Kurtin mukaan hyvin, mutta ongelmia saattaa tulla, kun vauva alkaa liikkua. Sen takia tutustuminen liikkumaan opetteleviin vauvoihin onkin tärkeää, jos siihen on mahdollisuus.

Entä jos lapsi tulee ensin?

Entä jos tilanne on toisinpäin, lapsi on jo talossa ja sitten tulee koira? Kurtti sanoo, että tilanne on aika samanlainen.

– Lapselle pitää opettaa koiran käsittelyä jo ennen koiran tuloa. On aina aikuisen vastuulla, kuinka lapsi koiraa käsittelee. Monet lapset pitävät koirista, mutta esimerkiksi uhmaikäiset voivat kiusata koiraa, eivätkä ymmärrä kiusaamisen haittoja.

Noin 4–5-vuotias lapsi alkaa jo ottaa huomioon koiratulokkaan ja ymmärtää, ettei koiraa saa kiusata ja mikä koirasta tuntuu pahalta. Parhaassa tapauksessa lapsen ja koiran kumppanuus kestää koiran eliniän, Kurtti muistuttaa. Hän toteaa, että koulutuksesta on apua, jos tuntee epävarmuutta lapsen ja koiran tulevasta yhteiselosta. Ongelmia on järkevämpää ehkäistä kuin hoitaa sitten, kun tilanne on jo päällä, vaikka totta kai silloinkin on apua saatavissa.

Kultainennoutaja Olga on oikea lapsiperheen unelma. Pelkkää iloa ja ystävällisyyttä ja läheisyydenkaipuuta. Kuva Pekka Mustonen.

Olga ja Sven ovat lasten ystäviä

Kultainennoutaja on monen lapsiperheen suosikkikoira. Iloinen, avoin ja ystävällinen luonne tekee siitä luotettavan laumanjäsenen. Sellainen on myös akaalaisten Miia ja Ville Riikosen Olga-koira. Suloinen Olga on valmis ottamaan vastaan vaikka kuinka paljon huomiota.

– Olga makaa mielellään lasten keskellä ja ottaa vastaan rapsutuksia. Sellaista tilannetta ei tule, että se kyllästyisi. Ennemmin lasten kädet väsyvät, Miia Riikonen naurahtaa.

Riikosilla on viisi omaa koiraa, joista Olga on ainoa noutaja. Neljä muuta ovat tiibetinspanieleita. Riikosten mukaan myös tiibetinspanieli on erinomainen perhekoira, joka tykkää olla mukana perheen yhteisissä touhuissa.

– Meidän Sven on yleensä kylään tulleiden lasten suosikki. Se kun katselee kauniisti silmillään, lapset ovat ihan myytyjä ja se mahtuu hyvin syliinkin, Ville Riikonen sanoo.

Riikosilla on viisi omaa koiraa. Tässä kaverikuvassa kaikilla on oma paikkansa. Kuva Pekka Mustonen.

Ei koskaan kaksin vauvan kanssa

Miia Riikonen toteaa, että kun koiraperheeseen tulee vauva, tärkeintä on totuttaa koira vauvan tuloon kaikessa rauhassa.

– Se on koirallekin iso mullistus. Vaikka vauva muuttaa perheen arkea, koiran näkökulmasta se tarvitsee edelleen sitä huomiota, mitä se on tottunut saamaan. Se tarkoittaa jokaisen koiran kohdalla vähän eri asioita, riippuen koiran persoonasta.

Samantapaista totuttelua vaatii sekin tilanne, kun koiralaumaan tulee pentukoira. Yhtäkään laumanjäsenistä ei voi jättää ilman omaa tuttua huomiota tai spesiaalihetkeä vain siksi, että pentukoira tuntuu yhtäkkiä vievän kaiken ajan.

– Itse en jättäisi koiraa vauvan tai taaperon kanssa hetkeksikään kaksin. Koira voi tehdä jotakin ilman, että se tarkoittaa mitään pahaa. Se voi vaikka istua vauvan päälle ymmärtämättä vaaraa, Miia Riikonen sanoo.

Miia ja Ville Riikonen kasvattavat kultaisianoutajia ja tiibetinspanieleita. Molemmat rodut sopivat hyvin lapsiperheisiin. Kuva Pekka Mustonen.