14-vuotias Fanni Rautiainen hurmasi vammaispalvelutalon asiakkaat pianonsoitollaan – Musiikkihetken toivottiin jatkuvan yöhön

14-vuotias Fanni Rautiainen on nyt ensimmäisessä kesätyössään. Työpaikka löytyi Tampereen Validia-talosta. Tässä kuvassa Fanni ulkoilee Memmun kanssa. Kuva: Validia.

Toijalassa asuva 14-vuotias Fanni Rautiainen on parhaillaan ensimmäistä kertaa kesätöissä. Useasta hakemuksesta huolimatta töitä ei irronnut kotikaupungista, mutta Fannin onneksi kääntyminen Tampereen tarjonnan puoleen poiki kaivatun kesäpestin.

Fannin työpaikka on Tampereen Validia-talo lähellä TAYSia. Kolmen rakennuksen kokonaisuus tarjoaa vammaisille monimuotoisia asumispalveluita, ja saman katon alta löytyvät myös päivätoiminta, ateriapalvelu ja kuntoutus.

Sille, että nuori akaalainen päätyi kirjoittamaan työhakemuksen juuri Validialle, löytyy taustatekijä kotoa.

– Äitini suositteli sinne hakemista. Hän on töissä Validialla mutta ei Tampereen Validia-talossa, Fanni avaa.

Fanni on nauttinut kesätyöjaksostaan, joka kestää vielä tämän viikon. Fannin mukaan talon asukkaat ovat tykänneet nuoresta työntekijästä. Kuva: Oona Eskeli.

Asukkaat arvuuttelevat ikää

Fannin kesätyöjakso alkoi 17. heinäkuuta, ja se on kahden viikon mittainen. Tampereella kuluu siis vielä tämä viikko.

Seitsemäntuntiset työpäivät alkavat aamukymmeneltä ja päättyvät kello 17. Vaikka töihin matkaaminen junalla ja ratikalla edellyttää Fannilta melko aikaista liikkeelle lähtöä, ei hänelle olisi mikään ongelma aloittaa työpäiviä tarvittaessa aikaisemminkin.

– Olen aamuvirkku ja herään kesällä usein viiden kuuden aikaan. Siksi aamulla lähtemiset sopivat minulle, Fanni valottaa.

Fannin mukaan töissä on ollut tosi kivaa, työpäivät ovat kuluneet nopeasti ja hänet on otettu talolla hyvin vastaan.

– Asukkaat ovat olleet tosi tykkääväisiä. Lisäksi he aina arvuuttelevat ikääni, ja nyt arviona on jotain 22, Fanni nauraa.

Fannin työpäiviin on kuulunut esimerkiksi lautapelien pelailua. Tässä kuvassa Fanni pelaa Kimbleä Jarin kanssa. Fannin mukaan sitä ja korttipelejä on pelattu usein. Kuva: Validia.

Musiikkihetkelle tuli heti jatkoa

Validia-talossa Fannin työhön on kuulunut monenlaista arjen apuna ja ilona toimimista.

– Olen vaihtanut lakanoita, siivonnut vaatekaappeja, pelannut lautapelejä, lukenut sanomalehtiä ja ollut apuna hakemassa ruokaa ruokalasta. Ulkonakin on oltu paljon metsälenkeillä, Fanni antaa esimerkkejä.

Erityisen merkittävässä roolissa Fannin toimenkuvassa on ollut pianonsoitto. Fanni on soittanut pianoa 8-vuotiaasta. Hänen ensimmäisellä työviikollaan pitämä musiikkihetki oli niin kova hitti, että tälle viikolle tuli uusintakeikka.

– Asukkaat eivät olisi päästäneet minua ollenkaan pois, kun musiikkihetki olisi kuulemma voinut jatkua yöhön!

Millaisia kappaleita töissä on ollut soitossa?

– Kuuntelijat ovat tykänneet lastenlauluista, kun niitä he muistavat hyvin. Sitten on ollut esimerkiksi vanhoja valsseja, Jukka Kuoppamäen Sinistä ja valkoista ja elokuvamusiikkia, kuten Lintu-kappale Bellestä ja Sebastianista.

Fanni on viettänyt kesätyössään runsaasti aikaa pianon äärellä. Hän on soittanut pianoa 8-vuotiaasta. Hänen pitämästään musiikkihetkestä tykättiin niin kovasti, että Fanni järjestää tällä viikolla uuden keikan. Kuva: Validia.

Akaassa vapaaehtoistyötä

Kesätyöjakson lisäksi Fannin kesään on kuulunut vapaaehtoistöiden aloittaminen SPR Akaan osaston ulkoilutustoiminnassa. Fanni on mukana Mäntymäessä Toijalassa viikoittain käyvässä porukassa.

– Sekin on ollut tosi kivaa hommaa. Moni ihminen ei osaa ajatellakaan, että se ei vaadi paljoa ja silti sillä saa toiset tosi tyytyväisiksi, Fanni arvioi.

Tekemistä ovat tarjonneet myös hoivakoteihin Akaassa ja Hämeenlinnassa tehdyt pianokeikat.

– Alun perin minun piti mennä soittamaan vain muutaman kerran, mutta idea alkoi laajentua. Nyt olen käynyt jo monessa hoivakodissa, ja toivebiisejä on kertynyt monta A4:sta.

Tulevaisuuden ammatilliset suunnitelmatkin ovat Fannilla pitkälti musiikkiin liittyviä.

– Musiikkiammatti on aika vahva haave. Lisäksi kun tykkään pienistä lapsista, niin ehkä muskariopettajaksi tai jonkinlaiseksi lastenhoitajaksi.

Kesätöiden lisäksi Fanni Rautiaisen kesään on kuulunut vapaaehtoistöiden aloittaminen SPR Akaan osaston ulkoilutustoiminnassa sekä pianokeikkoja hoivakodeissa. Kuva: Oona Eskeli.

Täällä minä olen kesätöissä on Akaan Seudun juttusarja, jossa esitellään akaalaisia kesätyöpaikkoja ja kesätyöntekijöitä.