Akaalainen Leomuovi on yhtenä Suomen suurimmista muovialan yrityksistä myös merkittävä kesätyöllistäjä. Aikaisemmin sen on ollut mahdollista tarjota töitä Viialassa jopa reilulle 30 nuorelle per kesä, mutta täksi kesäksi palkattiin huomattavasti varovaisemmin.
– Haastavan maailmantilanteen vuoksi kesätyöntekijöitä on nyt 16. Heistä yksi on kesäkymppi, joka tekee vähän niin kuin esimiestyötä ja on johtohahmo kesätyöntekijöille, kertoo Leomuovin HR- ja viestintäassistentti Marika Kaartinen.
Kesäpestiin Leomuoville voi päästä jo 13-vuotiaana, kunhan 14 vuotta tulee mittariin saman kalenterivuoden aikana. Vanhimmat kesätyöntekijät ovat parikymppisiä.
Kesätyöhakemuksia saapui kasapäin.
– Parisataa hakemusta tuli eli todella paljon. Yleisestikin olemme suosittu kesätyökohde, mutta nyt joutui ikävästi ja ankaralla kädellä rankkaamaan porukkaa. Kiitämme isosti kaikkia hakijoita ja toivomme, että kukaan ei-valittu ei lannistuisi, Kaartinen tsemppaa.
Tällä kertaa Leomuovin kesätyöntekijöiksi pääsivät muun muassa Jussi-Matti Laukkanen, 15, Elias Taura, 17, ja Juulia Ahlfors, 19.
Kesäkymppi teki vaikutuksen
Viime vuonna Tampereen klassillisesta lukiosta valmistunut ja siitä eteenpäin välivuodella ollut Juulia Ahlfors ahkeroi Leomuovilla toista peräkkäistä kesää. Vaikka työpaikka on tuttu, nykyinen rupeama eroaa edellisestä niin, että nyt Juulialle napsahti edellä esitetyt kesäkympin tehtävät.
– Tämä on sellainen tunnettu kesätyöpaikka, johon ovat aina monet hakeneet, niin sitä kautta tuli itsekin haettua. Kesäkymppipaikkaa en varsinaisesti hakenut, mutta sitten täältä kysyttiin, haluanko ottaa sellaisen vastaan.
– Kesäkymppipaikan tarjoaminen tarkoittaa, että Juulia on tehnyt viime kesänä vaikutuksen. Kesäkymppejä on ollut Leomuovilla nyt kymmenen vuotta, ja nuorten hyödyntämisestä tällaisina opastajina ja ohjaajina on tullut yritykselle paljon kiitosta, lisää Marika Kaartinen.
Yliopisto kutsuu Juuliaa
Juulian työt alkoivat jo huhtikuussa, ja päättyä niiden pitäisi suunnilleen elokuun puolivälissä. Niillä main Juulialla on edessä muutto pois kotoa Toijalasta, sillä hän aloittaa luokanopettajaopinnot Itä-Suomen yliopistossa.
Tämän kesän tehtävät antavat Juulian mielestä hyvää pohjaa luokanopettajan työhön, sillä kumpaankin kuuluu olennaisesti ohjausvastuuta.
– Välillä tuntuu vähän kaoottiselta ja kiireiseltä, mutta se on vain hyvää kokemusta sekä itsensä ja taitojensa kehittämistä, Juulia kuvaa työarkeaan.
Hyödyllistä osaamista on karttunut myös Juulian aikaisemmista töistä koulunkäynninohjaajana ja MLL:n Toijalan yhdistyksen leikkikenttäohjaajana.
Kesäkymppinä Juulia on osoittanut hommia muiden muassa Jussi-Matti Laukkaselle ja Elias Tauralle. Jussi-Matti on Leomuovilla ensimmäistä kertaa ja Elias puolestaan toista. Molemmat ovat kotoisin Toijalasta.
Kesätyörahat ehkä kevariin
Akaan lukiossa opiskelevalla Eliaksella on aikaisempaa työkokemusta Leomuovin lisäksi Toijalan sataman Elämyspuisto GoParkista tältä kesältä. Leomuovilla hänellä vierähtää nyt kaksi viikkoa, joista jälkimmäinen on tämä kuluva viikko.
– Työtehtäviin kuuluu esimerkiksi valulaitteiden vahtimista sekä pakkailua ja kunnossapitoa. Se, kuluvatko työpäivät nopeasti, riippuu paljon siitä mitä tekee, ja muutamakin eri työvaihe tuo jo heti mukavaa vaihtelua. Mitään loppuelämän työtä en tästä miellä, mutta kesätyönä voin todellakin suositella, analysoi liikuntapedagogiikkaan liittyviä jatko-opintoja suunnitteleva Elias.
Tänä kesänä myös Kylmäkosken hautausmaalla pari viikkoa töissä olleella Jussi-Matilla sujui Leomuovilla mallikkaasti, sillä hän sai kaksiviikkoisen työjaksonsa päälle vielä viikon verran lisätöitä tuntityöntekijänä. Haastattelu osui juuri tälle lisäviikolle, ja tulevan Akaan lukion opiskelijan työt ovatkin siis jo paketissa.
– Kiltisti tein aina kaikki hommat, ja voisin kyllä muinakin kesinä tulla tänne. Kesätyörahat säästän varmaan kevariin, Jussi-Matti tuumaa.
Täällä minä olen kesätöissä on Akaan Seudun juttusarja, jossa esitellään akaalaisia kesätyöpaikkoja ja kesätyöntekijöitä.