Useimmat koirat nauttivat vesileikeistä, mutta runsas uiminen voi aiheuttaa karvakaverille terveysongelmia – ”Kaikki eivät osaa omaehtoisesti pitää taukoja”

Runsas uiminen voi altistaa koiran sinileväiselle vedelle, vesihännälle ja ihotulehdukselle. Kuva: Agria.

Uiminen on hyvä tapa viilentää koiraa helteellä, ja useimmat niistä nauttivatkin vesileikeistä. Kohtuus kannattaa kuitenkin muistaa, sillä runsas uiminen voi aiheuttaa koiralle ikäviä ongelmia.

– Kaikki koirat eivät osaa omaehtoisesti pitää taukoja, joten uimisen määrää kannattaa rajoittaa ongelmien ennaltaehkäisemiseksi, neuvoo Agria Eläinvakuutus tiedotteessaan.

Runsas uiminen voi altistaa koiran sinileväiselle vedelle, vesihännälle ja ihotulehdukselle. Sinilevä on koirille myrkyllistä, ja Agrian mukaan siihen liittyvät riskit ovatkin useimpien koiranomistajien tiedossa.

Vesihäntä on yleinen vaiva paljon uivilla koirilla

Vesihäntä on hännänjuuren hermojen tulehdus, joka aiheutuu koiran takaosan altistuessa pitkään kylmälle. Vesihäntä onkin yleinen koiraroduilla, jotka rakastavat uimista, kuten esimerkiksi noutajat ja spanielit.

Vesihäntä on koiralle kivulias.

– Koiran häntä ja takapää ovat kosketusarkoja, ja koiran voi olla vaikea istuutua alas. Narttukoiran voi olla tulehduksen vuoksi vaikea virtsata. Häntä roikkuu yleensä velttona alaspäin, tiedotteessa kuvaillaan.

Vesihäntä häviää useimmiten itsestään muutamassa päivässä, kun koiran antaa levätä ja kun koira ja erityisesti sen takapää pidetään lämpimänä ja kuivana. Jos koiralla on kovia kipuja, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Vesihäntä uusiutuu helposti. Sitä voi ehkäistä kuivaamalla koira kunnolla aina pitkän sadelenkin tai uimisen jälkeen ja pitämällä se lämpimänä. Koiran uittamista kylmässä vedessä pitkiä aikoja kannattaa välttää.

Jatkuvasti märkä turkki altistaa ihotulehdukselle

Hot spot eli kostea ja märkivä ihotulehdus on yleinen vaiva erityisesti runsasturkkisilla roduilla. Lievä hot spot voidaan hoitaa kotona, mutta useimmiten koira kannattaa viedä eläinlääkäriin.

Hot spot -ihotulehdus ilmestyy usein hyvin äkillisesti ja on yleisin kesällä, kun vedestä pitävät koirat viettävät paljon aikaa vedessä eikä turkki pääse välillä kuivumaan.

Hot spotin yleisin oire on jatkuva tietyn kohdan raapiminen tai nuoleminen. Tulehtunut kohta voi myös olla kosketusarka, jopa kivulias. Hot spotia epäiltäessä turkki tulee leikata tulehtuneelta alueelta ja sen ympäriltä, jotta saadaan selville, kuinka laajalle alueelle mahdollinen tulehdus on levinnyt.

– Tulehtunut ihoalue kannattaa ensi alkuun puhdistaa vedellä, taputella varovasti kuivaksi ja desinfioida kirvelemättömällä paikallisantiseptilla. Tämän jälkeen koira kannattaa viedä eläinlääkäriin. Koira ei saa raapia tai nuolla tulehtunutta ihoaluetta, joten tulehduskohta on hyvä suojata, Agriasta ohjeistetaan.

Myös hot spot uusiutuu helposti, ja koiran turkki tulisikin aina huuhdella epäpuhtauksista rantapäivien jälkeen. Sen lisäksi pitäisi huolehtia siitä, että koiran turkki ei ole jatkuvasti kostea.

Lue lisää aiheesta:

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?