Toijalassa vuodesta 1930 alkaen tapettia valmistaneen Pihlgren ja Ritola -tapettitehtaan vaihtuvateemainen kesänäyttely toteutetaan nyt viidettä kesää. Tällä kerralla näyttely kantaa nimeä Pääroolissa tapetti – Pihlgren ja Ritola -tapetteja kuvissa, ruudulla ja valkokankaalla.
Akaan kirkon vieressä sijaitsevaa näyttelytilaa eli tehtaan toimitusjohtajan lapsuudenkotia koristaakin elokuulle asti reilu valikoima elokuvissa sekä tv:n sarjoissa ja mainoksissa näkyneitä tapettimalleja.
Paikan päältä näyttelystä saatavilla olevassa esittelytekstissä kerrotaan, että Pihlgren ja Ritola -tapetit ovat olleet jo pitkään lavastajien ja elokuvantekijöiden suosiossa ja että niitä on nähty laajalla skaalalla pienistä harrastetuotannoista aina Hollywood-elokuviin asti.
– Meiltä menee tuotantoihin tapetteja yhteistöinä esimerkiksi niin, että me sponsoroimme ne, mutta paljon on sitäkin, että emme ole olleet tapettien käytöstä tietoisia ja että me sitten itse niitä bongaamme tai niistä vinkataan meille, lisää Johanna Koivuniemi tehtaan konttorilta.
Koivuniemi ja niin ikään konttorilla työskentelevä Anne Linna arvioivat, että valkokangas- ja ruutunäkyvyyteen liittyviä yhteistyökuvioita mahtuu vuoteen keskimäärin kymmenkunta.
– Syksyllä julkaistavaan Spede-elokuvaan on mennyt yhteistyössä kolmea tapettia, kaksikko antaa ajankohtaisen esimerkin.
Tapetit antavat ilmettä
Koivuniemen mukaan Pihlgren ja Ritola -tapettien suosiota elokuva- ja tv-tuotannoissa selittää se, että niillä saa luotua hyvin ajan henkeä.
– Koska seinät ovat aina aika isossa osassa lavasteissa, tapeteillamme saa todellakin ilmettä luotua, Koivuniemi kiteyttää.
Tehtaan tapetteja on käytetty erityisesti historiallisissa elokuvissa ja sarjoissa, mutta nykyaikaisempiakin käyttökohteita riittää kerrottavaksi.
– Fenix-lintua oli muutama vuosi sitten näkyvästi Aku Ankan mainoksessa, ja sitten esimerkiksi Risto Räppääjä– ja Onneli ja Anneli -elokuvissa on ollut tapettejamme. Lisäksi Sini Sabotagen yhdellä musiikkivideolla on koko huone lattiasta kattoon peitetty mustan ja kullan värisellä Lilja-tapetillamme, listaa Anne Linna.
Näyttelytapeteista osan yhteyteen on askarreltu QR-koodeja, joita käyttämällä kävijät voivat todentaa tapettien näkymistä eri kohteissa – vaikkapa juuri Sabotagen musiikkivideolla. Lisäksi tilan televisioruuduilla pyörii esimerkiksi elokuvien trailereita, joista näyttelyn tapetteja voi myös bongailla.
Rajaamista tarvittiin paljon
Koivuniemi ja Linna kertovat, että johtoajatuksena näyttelyyn tapetteja valikoitaessa on ollut saada esille ainakin sellaisia malleja, joiden tiedetään varmuudella esiintyneen monessa eri elokuvassa ja sarjassa. Rajaamista on siltikin täytynyt tehdä paljon.
Esimerkiksi Huvila ja huussi ja Suomen kaunein koti -tyyppisistä yksityishenkilöiden kodeissa kuvatuista ohjelmista voisi Koivuniemen mukaan ammentaa vaikka kuinka paljon, mutta näyttelystä jätettiin tietoisesti pois tällaiset tv-sarjat.
Tapettitehtaan tietojen mukaan heidän malleistaan käytetyimpiä valkokankaalla ja sarjoissa ovat Kaneli ja Wiener-Jugend, ja niistä molemmat ovat luonnollisesti esillä näyttelyssä.
Kanelissa on aitoa vanhaa tunnelmaa
Kaneli on tehtaan tällä hetkellä tuotannossa olevista malleista vanhin ja ainoa reunallinen tapetti. Se on pysynyt muuttumattomana näihin päiviin asti.
– Sitä menee tosi paljon Hollantiin ja Saksaan, ja brittiläisissäkin tuotannoissa sitä on nähty, valottaa näyttelyopas Veera Linna.
– Kaneli kiinnostaa juuri alkuperäisyytensä vuoksi. Siitä välittyy aito vanha tunnelma, ja samanlaisia vaihtoehtoja ei kauhean paljoa löydy, jatkaa Johanna Koivuniemi.
Mainiota ajankuvaa tarjoaa myös Ritva Kronlundin suunnittelema 70-luvun Rock ’n roll -tapetti, joka esiintyy näyttävyytensä ansiosta näyttelyn mainosmateriaaleissakin.
– Suuri ja värikäs – kuin 1970-luku itse! luonnehditaan näyttelyn esittelytekstissä tätä Tyhjiö-elokuvassa ja Pöllötöllö-telkkarisarjassa esillä ollutta kookaskuvioista ilostuttajaa.
Pääroolissa tapetti – Pihlgren ja Ritola -tapetteja kuvissa, ruudulla ja valkokankaalla -näyttely on avoinna Toijalassa osoitteessa Kalevantie 10 arkisin kello 10–17 ja lauantaisin kello 10–14 elokuun viidenteen päivään asti.
Sen jälkeen näyttely avautuu vielä kertaalleen Hunajahulinat-viikon kunniaksi Hunajatori-tapahtuman yhteydessä lauantaina 19. elokuuta.
Info
Akaalainen Pihlgren ja Ritola Oy on hyödyntänyt samaa, pintapainoon perustuvaa rotaatiopainomenetelmää perustamisestaan lähtien. Tapetinvalmistus tapahtuu vuonna 1937 valmistuneessa punatiilisessä tehdasrakennuksessa Satamatiellä Toijalassa.
Kaikki Pihlgren ja Ritola -tapetit painetaan 1950-luvulta peräisin olevilla vanhoilla rotaatiokoneilla sekä käyttäen perinteisiä liimavärejä ja aitoa luonnollisesti hengittävää tapettipaperia, jota työstetään usein jopa kahden kilometrin pituisissa osissa.
Tapetin kuviokokonaisuus syntyy, kun jokainen kuviotela painaa vuorollaan oman erillisen kuvionsa ja värinsä pohjapainetulle tapettipaperille. Painoerät ovat uniikkeja pienine sävyvaihteluineen.
Tällaista painomenetelmää käyttää enää vain kourallinen tapetinvalmistajia Euroopassa, ja perinteistä paperitapettia painaa vielä harvempi.
Kyseessä on siis melkoisen ainutlaatuinen toimija ei ainoastaan Pirkanmaan ja Suomen vaan myös Euroopan ja koko maailmankin mittakaavassa.
Lähteet: Tapettinäyttelyn esittelyteksti ja tehtaan esitteet