Ukulelet raikasivat Viialassa vasta-alkajien ja virtuoosien soittamina

15.06.2023 12:00

Akaa Ukulele Piknik alkoi Viialan Luttusen rannalla. Kuva: Sanna Kähkönen

Luttusen uimarannan nurmialueet Viialassa täyttyivät vilteistä ja piknik-koreista sunnuntaina 11. kesäkuuta, kun perheet ja ukulele-harrastajat ympäri Suomen saapuivat rannalle viihtymään Akaa Ukulele Piknik -tapahtumaan. Tapahtuman järjestivät Viialan Kulttuuriklubi ja Akaan kaupungin kulttuuripalvelut.

Tapahtuman avasi hyvän tuulen ja vaihtuvien esiintyjien ulkoilmakonsertti. Tampereen Ukuleleorkesterin viialalainen perustaja Outi Koivuniemi veti yleisölle ensin piknik-työpajan, jotta yleisö pääsi soittamaan mukana konsertissa. Myös ukulelen soittoon hurahtanut Popeda-kitaristi Costello Hautamäki sekä Akaan tapahtuma- ja kulttuurikoordinaattori Jarmo Julkunen alias UkuleleJarmo vetivät osallistavan ohjelmanumeron.

Tämän jälkeen Tampereen Ukuleleorkesteri järjesti hittikimaran ja sai yleisön ottamaan tanssiaskelia Luttusen nurmella. Rannalla riitti vilskettä, ja rohkeimmat kävivät Jumusen 16-asteisessa vedessä viilentymässä.

Costello Hautamäki, Merja Saarenpää ja Veronika Sailo kesätunnelmissa. Kuva: Hanna Siponen

Ukulele on kiitollinen soitin

Merja Saarenpää ja Veronika Sailo saapuivat Luttusen rannalle ukulele-kärpäsen puremina omalla autolla aina Itä-Suomesta asti. Pitkä ajomatka palkittiin yhteiskuvalla Costellon kanssa. Kolmikko kehui ja kiitteli kilvan luonnonkaunista Luttusta ja sen hyvin hoidettua ympäristöä.

– Eihän tällasii oo missään, fasiliteetit on kohdillaan, kolmikko tiivisti ennen kuin jatkoivat muiden mukana iltaklubille Viialan Sampolaan.

Costello kuvaili Viialan Luttusta myös “Suomen Hawajiksi”.

Viialan Sampolassa klubikonsertin avasi Jarmo Julkunen. Sen jälkeen ilta jatkui hilpeän leppävirtalaisen UkeVirtaset-orkesterin tahdittamana. Outi Koivuniemen mukaan Leppävirta on kunnostautunut ukulele-paikkakuntana viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Koivuniemi kertoo ukulelen olevan kiitollinen soitin, koska sitä voivat soittaa yhdessä kaikki vasta-alkajista virtuooseihin. Muutamassa minuutissa satapäinen osallistujajoukko oppi tuosta vain soittamaan kolme kappaletta.

– Millä muulla soittimella tällainen olisi mahdollista? Koivuniemi kysyy.

Tampereen Ukuleleorkesteri esiintyy. Kuva: Hanna Siponen

Mig Martins toi terveiset Brasiliasta

Sampolan ilta huipentui maailmanluokan virtuoosimaisiin taidonnäytteisiin, kun brasilialainen Mig Martins saapui suoraan Helsingin Espan lavalta Viialaan ja soitti soolosetin uudelta 7.6. ilmestyneeltä albumiltaan Roots Of Brazilian Ukulele.

Yleisö koki sellaisen annoksen ukulele-kulttuuria, jollaista ei varmasti ole ennen koettu Viialassa. Tämän jälkeen umpimusikaalinen kaksikko Visa Haarala & Mig Martins piti Sampolaa taianomaisessa otteessaan.

Visa Haarala on ulkomailla kasvanut multi-instrumentalisti, Kymi Sinfoniettastakin tuttu trumpetinsoittaja, joka tällä kertaa briljeerasi nauhattomalla bassolla, sooloili trumpetilla ja myös lauloi. Myös Mig Martins näytti kyntensä ukulelen lisäksi basson, koskettimien ja rytmisoittimien saralla.

Ilta päättyi kaikille avoimiin jameihin, jonka avasivat Viialan oma Hessu Ahonen, Jarmo Julkunen, Vesa Tompuri, Visa Haarala ja Mig Martins. Lava oli avoin kaikille osallistujille, ja sooloiluun osallistuivatkin muun muassa Ukrainasta Viialaan muuttanut Alexandra Loktionova ja viialalaiset muusikot Pauli Jeromaa, TTMäkinen ja Hanna Hysch!

Viialan Kulttuuriklubi harkitsee positiivisen palautteen ja Jarmo Julkusen kanssa tehdyn onnistuneen yhteistyön kannustamana vakavasti muiden ukulele-toimijoiden kanssa uusintaa onnistuneesta piknik-tapahtumasta ehkä jo tälle tai viimeistään ensi kesälle.

Jarmo Julkusen arvion mukaan Luttusissa oli enimmillään yhtäaikaisesti 250–300 ja Sampolassa noin 70 ihmistä.

 

Hanna Siponen

UkeVirtaset iltaklubilla Viialan Sampolassa. Kuva: Hanna Siponen
Visa Haaralan ja Mig Martinsin taiturimainen vuoropuhelu musiikin välityksellä. Kuva: Hanna Siponen