Vankilapalaverissa esitetty pyyntö sai idean alulle – Mia Joen ja hänen kuuden lapsensa ensimmäinen yhteisnäyttely koristaa Viialan kirjastoa kaksi kuukautta

Toijalassa asuvan Joen perheen taidenäyttely on esillä Viialan kirjastossa heinäkuun loppuun. Näyttelyn töistä vastaavat Mia-äiti sekä lapset Olivia, 19, Rosalin, 16, Daniel, 15, Ancelin, 11, Adelaine, 8, ja Lumina, 6. Harri-isän hommaksi on jäänyt muun muassa teosten kehystäminen. Kuvasta puuttuu Rosalin, joka ei ehtinyt mukaan näyttelyn pystytykseen 1. kesäkuuta. Kuva: Oona Eskeli.

Viialan kirjasto Vilkun näyttelytila on nyt kahden kuukauden ajan pullollaan taidetta, kun siellä 2. kesäkuuta avautunut Tapahtukoon Sinun tahtosi -näyttely tarjoaa ihasteltavaa jopa 60 teoksen verran 31. heinäkuuta asti.

Näyttelyn työt ovat tehneet Toijalassa 27 vuotta asunut gospel-muusikko ja taiteilija Mia Joki sekä hänen lapsensa Olivia, 19, Rosalin, 16, Daniel, 15, Ancelin, 11, Adelaine, 8, ja Lumina, 6. Perheen Harri-isäkin on osallistunut projektiin muun muassa ottamalla päävastuun teosten kehystämisestä.

– Olen aikoinaan ollut neljä vuotta töissä kehystysliikkeessä Tampereella, mutta tässä kohtaa sanoin Harrille, että ota sinä tämä rasti, niin me muut maalaamme. Kehyksistä suurin osa on isältäni eli taiteilija Olli Joelta jääneitä, Mia Joki kertoo.

Tapahtukoon Sinun tahtosi on Mia Joen ja hänen lastensa ensimmäinen yhteisnäyttely. Viiala on kiertävän näyttelyn toinen etappi, sillä ensimmäiseksi se oli esillä Tampereen ydinkeskustassa Seurakuntien talolla 3.–31. toukokuuta. Tällä tietoa näyttely jatkaa matkaa ainakin Akaan pääkirjastoon Toijalaan syyskuussa ja Urjalan kirjastoon lokakuussa.

Taiteilijan lapsena taide on kuulunut Mia Joen elämään aina. Viime aikoina hän on päässyt toteuttamaan harrastustaan yhdessä koko perheen kanssa. Kuva: Oona Eskeli.

Monipuolisuus teemana

Vaikka sekä Mia Joki että lapset ovat olleet pienestä pitäen ”suti kädessä”, yhteisnäyttely keksittiin aivan vastikään. Idea syntyi sen jälkeen, kun tamperelainen diakoni Mari Paija esitti Mialle pyynnön vankilapalaverissa Kylmäkoskella.

– Olemme Harrin kanssa tehneet kohta 20 vuotta vankilatyötä, jota Marikin tekee, ja palaverissa hän kysyi, voisinko tehdä näyttelyn Seurakuntien talolle. Palaverista kotiin mentyäni näin lapset jälleen kerran keittiön pöydän ääressä piirtelemässä ja sillä hetkellä sain ajatuksen, että mitäpä jos tekisinkin näyttelyn lasten kanssa. Sekä Mari että lapset innostuivat ja lähtivät heti mukaan, Mia taustoittaa.

Näyttelyn kantavana teemana on varsin luontevasti monipuolisuus.

– Jokainen on tuonut teoksiinsa omaa persoonaansa ja tyyliänsä. Esimerkiksi Danielilla on selvästi muista töistä poikkeavia tuotoksia pelihahmoineen ja Olivialla puolestaan klassisempaa linjaa ja muotokuvia. Minun töissäni näkyy aina vahvasti hengellisyys, kuten enkeleitä. Toivottavasti jokainen kävijä löytäisi täältä oman lempparityylinsä tai -työnsä, Mia kuvaa.

Kevään tuore ylioppilas Olivia Joki rakastaa sekä kuvataidetta että musiikkia. Hän haaveilee luovasta työstä, vaikka hakikin lukemaan politiikan tutkimusta. Kuvassa teos nimeltä Voiton merkki. Kuva: Oona Eskeli.

Perhepotrettikin mukana

Nykyisin Tampereella asuva ja tänä keväänä Hatanpään lukion musiikkilinjalta ylioppilaaksi kirjoittanut Olivia täydentää äitinsä edellä antamaa kuvausta sanomalla pitävänsä esittävistä töistä ja lämpimistä sävyistä. Hänelle mieluisin tekniikka on akryylimaalaus.

Puuväreillä ja tusseilla omat työnsä tehnyt Daniel toteaa olevansa luovan työn suhteen kovin kausittainen tekijä.

– Teen tosi epätasaisesti, eli joskus kun innostun, teen paljon lyhyessä ajassa, mutta sitten voi tulla taas pitkä tauko. Esimerkiksi juuri nyt en piirrä paljon mitään, mutta näyttelytöiden lisäksi kotoa löytyy silti varmaan yli 50 piirrostani.

Ancelin puolestaan kertoo tehneensä taidetta ”jo aika pitkään”, ja hänellä on kuviinsa selvä lempiaihe.

– Tykkään piirtää kukkia paljon.

Adelaine ja Lumina päättivät sanallisen kuvailun sijasta näyttää pari valikoitua työtään toimittajalle. Adelaine valitsi esiteltäväkseen muun muassa paksurunkoista omenapuuta kuvaavan Elämän puu -teoksen ja Lumina perheestään tekemänsä potretin.

– Maalaaminen on yleensä kivaa, ja en kauheasti katso, kauanko siinä kestää, Adelaine tokaisi esittelyn lopuksi.

Daniel Joen työt erottuvat näyttelyn muusta tarjonnasta veikeillä hahmoillaan. Kuvassa teos Enhän mä vaan häiritse. Kuva: Oona Eskeli.

Pimeät illat kuuluvat taiteelle

Kuvataide yhteisnäyttelyineen on Joen perheelle ainakin toistaiseksi harrastus, ja leipä tulee pöytään muualta.

– Musiikki on se isompi siivu taloudellisesti, Mia Joki summaa.

Perheen esikoinen on vuosien saatossa kuitenkin ehtinyt innostua luovasta työstä siinä määrin, että hän haaveilee ammatista, jossa hän voisi hyödyntää rakkauttaan taiteeseen ja myös musiikkiin.

– Tosin hain nyt lukemaan politiikan tutkimusta, koska luovalla työllä on valitettavan haasteellista elättää itsensä, Olivia näkee.

Vaikuttavan teospaljouden äärellä on vielä lopuksi kysyttävä, että onko tällaiselle koko perheen harrastukselle helppoa löytää aikaa arjesta?

– Erityisen hyviä hetkiä ovat sellaiset pimeät illat, kun pihalla on tosi kylmää ja kun ei ole vielä ulko- tai puutarhatöitä. Lisäksi lasten ruutuajalla minulle tulee sopivia taukoja. Lapset taas yleensä koulusta tultuaan ottavat kynät ja maalit esille, Mia selvittää hymyillen.

11-vuotiaan Ancelin Joen lempiaihe kuvataiteessa on kukat. Kuva: Oona Eskeli.
Adelaine Joen mielestä maalaaminen on yleensä kivaa ja sen tuoksinassa katoaa välillä ajantaju. Kuva: Oona Eskeli.
Joen perheen nuorinkin lapsi Lumina on päässyt luovan työn makuun. Kuvassa näkyvän Hyvä paimen -työn lisäksi hän on tehnyt muun muassa perhepotretin. Kuva: Oona Eskeli.
Rosalin Joen teos nimeltä Ole rohkea ja luja. Kuva: Oona Eskeli.
Näyttelytilasta löytyvät lappuset paljastavat paitsi kunkin työn ja tekijän nimet myös taiteilijan iän työn valmistumisen aikaan. Kuva: Oona Eskeli.
Danielin origamitkin pääsivät taulujen kanssa mukaan näyttelyyn. Kuva: Oona Eskeli.
Hengellisyys on monipuolisuuden lisäksi näyttelyssä läsnä oleva teema. Kuva: Oona Eskeli.
Danielin 13-vuotiaana tekemä Vauhtia ja vaarallisia tilanteita -työ. Kuva: Joen perheen kotialbumi.
Ancelinin tekemä Slava Ukraini -teos. Kuva: Joen perheen kotialbumi.
Olivian nelisen vuotta vanha työ nimeltä Missä olet Aadam? Kuva: Joen perheen kotialbumi.
Adelainen Elämän puu. Kuva: Joen perheen kotialbumi.
Näyttely pystytettiin Viialaan 1. kesäkuuta eli käytännössä suorilta perheen Tampereen-näyttelyn jälkeen. Kuva: Oona Eskeli.
Koko Joen perhe. Kuva: Joen perheen kotialbumi.