Oliko Priima priimaa? Entä miten tunnetuimmat merkit pärjäsivät? – Taavi, Tiina, Iida ja Elina sokkotestasivat hedelmäiset ja marjaisat kivennäisvedet

Taavi Heinonen, Tiina Maja (toinen vas.), Iida Miekka ja Elina Vaittinen ottivat kesän kynnyksellä urakalla selvää maustettujen kivennäisvesien paremmuudesta. Testattavia tuotteita oli 14, ja niistä jokainen oli maustettu yhdellä marja- tai hedelmämaulla. Kuva: Oona Eskeli.

Kivennäisvedet menevät helteillä tunnetusti kuin kuumille kiville, ja kauppojen hyllyillä on kesäisin ilahduttavan monipuolisesti vaihtoehtoja klassisen maustamattoman kivennäisveden kaverina.

Ainakin neljä akaalaista on tutustunut tähän valikoimaan vastikään oikein toden teolla, kun Akaan Maatalousnaisten aktiivit Iida Miekka, Elina Vaittinen ja Tiina Maja sekä Tiinan 9-vuotias poika Taavi Heinonen muodostivat raadin, joka maisteli yhteensä neljäätoista erilaista makukivennäisvettä.

Kuplavesiä testattiin sokkona ja kolmessa kategoriassa. Ensimmäisessä ryhmässä arvioitiin viittä sitruunanmakuista tuotetta, toisessa viittä marjaisaa kivennäisvettä ja viimeisenä neljän juoman verran muita hedelmämakuja.

Arvioissaan raatilaiset keskittyivät makuihin, tuoksuihin ja hiilihappoisuuksiin. Näin ollen esimerkiksi tuotteiden hinnat eivät vaikuttaneet arviointipäätöksiin.

Ryhmä 1: Sitruuna

Pirkka sitruunanmakuinen kivennäisvesi. Kuva: Oona Eskeli.

Sijalla 1: Pirkka sitruunanmakuinen (19,5/20 p)

Raadin mielestä Pirkan sitruunanmakuisessa kivennäisvedessä oli täydellisyyttä hipovassa tasapainossa mukavaa sitruunaista makua, hyvä hiilihapon taso ja miellyttävä tuoksu.

Pisteiden jakautuminen:

Iida: 5/5.

Elina: 5/5.

Tiina: 5/5.

Taavi: 4,5/5.

Olvi KevytOlo sitruunakivennäisvesi. Kuva: Oona Eskeli.

Sijalla 2: Olvi KevytOlo sitruuna (15/20 p)

Olvin sitruunakivennäisvedestä raati huomioi ensimmäiseksi miedohkon tuoksun. Tuotteen maussa sitruuna pääsi raadin mukaan kuitenkin hienosti esille, ja lopulta tuote sai kiitettävän korkeat pisteet.

Pisteiden jakautuminen:

Iida: 3/5.

Elina: 3/5.

Tiina: 4/5.

Taavi: 5/5.

Kotimaista sitruunakivennäisvesi. Kuva: Oona Eskeli.

Sijalla 3: Kotimaista sitruuna (12/20 p)

Kotimaista sitruunakivennäisvesi oli raadin makuun lempeä ja matalahiilihappoinen. Sitruunan kehuttiin maistuvan selkeästi.

Pisteiden jakautuminen:

Iida: 3/5.

Elina: 4/5.

Tiina: 3/5.

Taavi: 2/5.

Hartwall Novelle Citronelle -sitruunakivennäisvesi. Kuva: Oona Eskeli.

Sijalla 4: Hartwall Novelle Citronelle (7,5/20 p)

Luultavasti testin nimekkäin sitruunakivennäisvesi, Novelle Citronelle, ei saanut sokkotestissä suopeaa vastaanottoa raadilta. Tuotteen makua kuvailtiin pääasiallisesti laimeaksi ja teolliseksi, ja se sai raadissa aikaan jopa muutamia ”hyi”-reaktioita. Yhdelle raadin jäsenelle juomasta tuli mieleen makeuttamaton sitruunatäysmehu.

Pisteiden jakautuminen:

Iida: 1/5.

Elina: 2/5.

Tiina: 2/5.

Taavi: 2,5/5.

Priima sitruunakivennäisvesi. Kuva: Oona Eskeli.

Sijalla 5: Priima sitruuna (5/20 p)

Priima-merkkinen sitruunakivennäisvesi ei raatimme mielestä ollut nimensä veroista – se leimattiin aivan yksiselitteisesti hajuttomaksi ja mauttomaksi.

Pisteiden jakautuminen:

Iida: 1/5.

Elina: 2/5.

Tiina: 1/5.

Taavi: 1/5.

Ryhmä 2: Marjat

Bonaqua Villivadelma -kivennäisvesi. Kuva: Oona Eskeli.

Sijalla 1: Bonaqua Villivadelma (17,5/20 p)

Tämä nimekkään Bonaqua-merkin kivennäisvesi sijoittui korkealle sokkona maisteltuna. Raati kiitteli erityisesti juoman vahvaa vadelman makua ja tuoksua.

Pisteiden jakautuminen:

Iida: 4/5.

Elina: 4/5.

Tiina: 5/5.

Taavi: 4,5/5.

Kotimaista karpalokivennäisvesi. Kuva: Oona Eskeli.

Sijalla 2: Kotimaista karpalo (11/20 p)

Kotimaista karpalokivennäisvesi hämmensi raatia maullaan ja tuoksullaan sen verran, että koko porukka oletti juovansa vadelmanmakuista kivennäisvettä. Vaikka käytetty marja-aromi oli vaikea tunnistaa, juoma maistui raadille ihan hyvin.

Pisteiden jakautuminen:

Iida: 3/5.

Elina: 3/5.

Tiina: 3/5.

Taavi: 2/5.

Pirkka metsämansikanmakuinen kivennäisvesi. Kuva: Oona Eskeli.

Sijalla 3: Pirkka metsämansikanmakuinen (10,5/20 p)

Pirkan metsämansikanmakuinen kivennäisvesi sai raadilta kehuja selkeästä mansikan mausta ja tuoksusta.

Pisteiden jakautuminen:

Iida: 3/5.

Elina: 3/5.

Tiina: 3/5.

Taavi: 1,5/5.

Pirkka mustikanmakuinen kivennäisvesi. Kuva: Oona Eskeli.

Sijalla 4: Pirkka mustikanmakuinen (7/20 p)

Pirkan mustikanmakuista kivennäisvettä ei otettu raadissa innolla vastaan. Sen makumaailmaa pidettiin jännänä ja teollisena, joskin yksi raatilainen osasikin hetken tuumailtuaan nimetä käytetyn aromin mustikaksi.

Pisteiden jakautuminen:

Iida: 2/5.

Elina: 2/5.

Tiina: 2/5.

Taavi: 1/5.

Priima karpalokivennäisvesi. Kuva: Oona Eskeli.

Sijalla 5: Priima karpalo (3/20 p)

Priiman karpalokivennäisvesi sai raadilta täystyrmäyksen useiden ”hyi”-reaktioiden siivittämänä. Tuoksu tuotteessa oli raatilaisten mielestä liki olematon, ja mausta heille jäi mieleen lähinnä karvaaksi ja rautaiseksi luonnehdittu jälkimaku.

Pisteiden jakautuminen:

Iida: 1/5.

Elina: 1/5.

Tiina: 1/5.

Taavi: 0/5.

Ryhmä 3: Muut hedelmät

Olvi Vichy päärynäkivennäisvesi. Kuva: Oona Eskeli.

Sijalla 1: Olvi Vichy päärynä (14/20 p)

Olvin päärynäinen juoma, joka vissyyn viittaavasta etiketistään huolimatta on kivennäisvesi, hurmasi melkein koko raadin selkeillä ja raikkailla päärynän mauilla ja tuoksuilla.

Pisteiden jakautuminen:

Iida: 5/5.

Elina: 4/5.

Tiina: 5/5.

Taavi: 0/5.

Pirkka appelsiininmakuinen kivennäisvesi. Kuva: Oona Eskeli.

Sijalla 2: Pirkka appelsiininmakuinen (11/20 p)

Pirkan appelsiininmakuisen kivennäisveden makua pidettiin makeahkona ja jopa persikkaisena. Appelsiinin mausta ei sokkona aivan saatu kiinni. Sen sijaan raati yhdisti juoman maun mandariiniin.

Pisteiden jakautuminen:

Iida: 2/5.

Elina: 2/5.

Tiina: 3/5.

Taavi: 4/5.

Olvi KevytOlo greippikivennäisvesi. Kuva: Oona Eskeli.

Sijalla 3: Olvi KevytOlo greippi (9/20 p)

Olvin greippikivennäisvedestä raati oli melko yksituumainen: greipin tuoksu oli vahva mutta maussa greippi ei juurikaan tullut esille.

Pisteiden jakautuminen:

Iida: 3/5.

Elina: 2/5.

Tiina: 2/5.

Taavi: 2/5.

Olvi Vichy ananaskivennäisvesi. Kuva: Oona Eskeli.

Sijalla 4: Olvi Vichy ananas (8/20 p)

Olvin ananaskivennäisvedessä hyvä piirre raadin mukaan oli sen helposti havaittavissa oleva maku. Juoma ei kuitenkaan hätyytellyt kärkisijoituksia, sillä ananaksen maku ei miellyttänyt paria raatilaista oikeastaan yhtään.

Pisteiden jakautuminen:

Iida: 1/5.

Elina: 3/5.

Tiina: 4/5.

Taavi: 0/5.

Tuotemaistelu toteutettiin sokkotestinä, jossa raatilaiset eivät tienneet etukäteen, mitä juomaa laseista kulloinkin löytyi. Kuva: Oona Eskeli.
Sontulassa asuvat Tiina Maja ja Taavi Heinonen kertoivat ennen testin alkua, että kivennäisvedet maistuvat heille hyvin. Tiina pitää erityisesti vadelmanmakuisista kuplavesistä, ja Taavin makuun ovat yleensä sitruunaiset versiot. Kuva: Oona Eskeli.
Tiina ja Taavi testailun tuoksinassa. Kuva: Oona Eskeli.
Elina Vaittinen ostaa kivennäisvesiä melko harvoin. Hänen mielestään maustamattomat ja suoloja sisältävät perusvissyt ovat kuitenkin tiettyihin tilanteisiin oikein oivia juomia. Vaittinen on juonut niitä esimerkiksi moottoripyöräreissuillaan. Kuva: Oona Eskeli.
Iida Miekka (vas.) kantaa maustettuja kivennäisvesiä kaupasta kotiin tasaiseen tahtiin. Kuvassa maistelemassa myös Elina Vaittinen. Kuva: Oona Eskeli.
Kivennäisvesien maistelu sai Taavi Heinosen hymyilytuulelle. Kuva: Oona Eskeli.
Kolmessa eri kategoriassa testattujen juomien parhaiksi valittiin Pirkka sitruunanmakuinen kivennäisvesi, Bonaqua Villivadelma ja Olvi Vichy päärynäkivennäisvesi. Kuva: Oona Eskeli.