Aikaa elää – Akaan Seudun kesälehti Heili kokoaa jälleen yhteen Akaan kesään kuuluvia elonmerkkejä

Jos talvi on aikaa. jolloin kaikki aktiivisuus ja elämä tuntuu jähmettyvän ja pysähtyvän, on kesä luonteeltaan jotain aivan päinvastaista. Kesä on aikaa, johon kaikki aktiviteetit tuntuvat kasaantuvan. Akaan tapahtumakalenteria katsoessa tuntuu, että kesällä Akaa elää.

Pitäisikö niin olla, haluammeko elää kiihkeästi muutaman lämpimän kuukauden vuodesta ja horrostaa talvikaudella? Emme varmastikaan, ja tuskin talvellakaan on aivan niin pysähtynyttä kuin pitkinä ja pimeinä talviviikkoina ja -kuukausina saattaa tuntua. Näin kesällä tärkeintä on kuitenkin se, että kesä on nyt ja täällä. Syksyllä ja talvella voimme taas ajatella sitä, miten onnistuisimme pysymään aktiivisina ja eläväisinä kahden kesän väliset kuukaudet, mutta juuri nyt sitä ei tarvitse miettiä. Nyt on kesä, vuoden paras aika ja Akaassa on aikaa elää.

Akaan Seudun kesälehti Heili kokoaa jälleen yhteen Akaan kesään kuuluvia elonmerkkejä. Lehdessä on tapahtumakalenteri, johon on listattu kaupungissa järjestettäviä kesätapahtumia. Jutuissa esitellään monenlaisia aktiviteetteja, joista lukija voi itsekin innostua ja löytää näin lisää elämää omaan kesäänsä. Jutuista voi lukea esimerkiksi sen, mitkä ovat muutamien tunnettujen akaalaisten lempipaikkoja kaupungissamme. Joko olet käynyt niissä kaikissa? Jos et, olisiko näin kesällä aikaa?

Työelämän käydessä nopeasti yhä kiireisemmäksi saattaa kesän paras asia olla juuri se aika. Ei ehkä ole niin väliä, paistaako tai tuleeko sateinen kesä. Ehkä vapaus on nyt ja tulevaisuudessa kesän tärkein ominaisuus. Ehkä emme kohta enää kysele, millaiset lomasäät kaverin lomalle osuivat, vaan olemme kiinnostuneempia siitä, oliko lomalla riittävästi vapaa-aikaa. Kesällä toivottavasti on aikaa pysähtyä vetämään henkeä ja miettimään, mitä edellisen pysähtymisen jälkeen on ehtinytkään tapahtua. Vaikka Akaa tarjoaa monenlaista kesätekemistä, ei omaa lomakalenteria kannata laittaa liian täyteen. Ensin kalenteriin voisikin merkitä sopivasti vapaata ja katsoa vasta sitten, millaisia kesätapahtumia ja muita aktiviteetteja sinne vapaatuntien väliin saa sijoittumaan, jos saa.

Oman kalenterin väljyydestä huolehtiminen on vasta hyvä alku. Seuraavaksi pitää varmistua siitä, että sitä vapaata löytyy myös läheisten kalentereista. Kolmanneksi pitää synkronoida lomakalenterit niin, että omat vapaatuntimme ja -päivämme osuvat samoihin hetkiin heidän kanssaan. Tosin siitäkin kannattaa huolehtia, että ihan kaikki vapaahetket eivät kulu toisten seurassa. Joskus oma vapaahetki on parasta, mitä loma voi tarjota.

Sitten kun se vapaahetki koittaa, kannattaa vielä muistaa laittaa kännykkä kiinni. Miten paljon levollisempi vain itselle varattu lomapäivä voikaan olla, jos sen viettää omassa seurassaan eikä seuraten viimeisimpiä uutisotsikoita tai sosiaalisen median päivityksiä. Ilman informaatiotulvaa vietetty päivä todennäköisesti tuntuu huomattavasti pidemmältä kuin digitaalisilla ärsykkeillä täytetty. Ja eikö loma olekin sitä parempi, mitä pidempään se tuntuu jatkuvan? Omalla valinnallamme voimme tarjota itsellemme lisää juuri sitä aikaa, joka ehkä on kesässä ja lomassa tärkeintä.

Vapaa-ajan maksimoinnissa auttaa vanha kikka, jossa työasiat kirjoitetaan ylös loman lähestyessä. Näin oma henkinen kovalevy saadaan tyhjennettyä eivätkä työasiat risteile liikaa mielessä kesällä. Tällä tavalla saamme lisää sitä aikaa, jonka voimme viettää vapaalla, vaikka Akaan tarjoamiin lähimatkailun mahdollisuuksiin tutustuen.