Hakeeko vai eikö hae – Kumpaa jännittää enemmän, kaupunginjohtajaa vai Akaan valtuutettuja?

Akaan kaupunginhallitus päätti 16. toukokuuta ehdottaa valtuustolle, että kaupunginjohtajan virka täytetään toistaiseksi voimassa olevana. Jatkossa siis Akaan kaupunginjohtaja ei ole pätkätyöläinen vaan vakituisessa virassa.

Tällä hetkellä kaupunginjohtajan virka on Akaassa täytetty viiden vuoden määräajaksi, joka päättyy 31.3.2024. Aikaa viran auki laittamiseen ja sopivan kaupunginjohtajan valitsemiseen siis vielä on, mutta tehokasta peliaikaa lienee noin seitsemän kuukautta, sillä ihan vielä ei päästä hakuilmoituksia julkaisemaan.

Valtuusto käsittelee kaupunginhallituksen esitystä kesäkuussa. Jos päätös on hallituksen toiveen mukainen, viran julistaa kuitenkin haettavaksi kaupunginhallitus. Tarvitaan siis vielä hieman kokoustamista, jotta asiassa päästään eteenpäin.

Vuonna 2017 päätöstä Akaan kaupunginjohtajan viran määräaikaisuudesta perusteltiin kaupunginjohtajalle asetettujen tavoitteiden toteutumisen arvioinnilla ja näin ollen mahdollisuudella virkasuhteen jatkosta päättämiseen viiden vuoden määräajan jälkeen. Haluttiin siis helppo tapa osoittaa ovea, jos tulisi valituksi väärä henkilö.

Nyt ehdotuksen viran täyttämisestä toistaiseksi voimassa olevana teki kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sami Rajala. Hänen mukaansa ne syyt, joiden vuoksi aikanaan päätettiin määräaikainen kaupunginjohtaja palkata, ovat poistuneet. Näin varmasti onkin, ja Akaassakin voidaan vuosien poikkeustilanteen jälkeen palata normaaliin.

Tosin hakuprosessin osalta ei ehkä sittenkään palata aivan normaaliin. Valtuustoryhmät pyysivät huhtikuussa Akaan nykyistä kaupunginjohtajaa hakemaan kaupunginjohtajan virkaa sitten, kun se tulee avoimeksi. Tässä ei liene mitään tavatonta, mutta sillä kuitenkin lähetetään muille hakijoille melko vahva viesti. Muut hakijat voivat toki toimittaa hakemuksensa, mutta niiden menestymisen puolesta ei kannata lyödä paljon vetoa.

Miksi muiden hakemusten pitäisikään menestyä? Koska kaupunginjohtajan luona vierailleeseen delegaatioon saatiin mukaan edustus jokaisesta valtuustoryhmästä, ovat valtuutetut selkeästi tyytyväisiä nykyiseen kaupunginjohtajaansa. Sehän ei ole nykyisen kaupunginjohtajan vika, jos hän tuli valituksi Akaaseen poikkeuksellisen ajanjakson jälkeen tilanteessa, jossa valtuusto ei ollut valmis valitsemaan häntä eikä ketään muutakaan kaupungin uudeksi kaupunginjohtajaksi toistaiseksi vaan ainoastaan määräajaksi.

Eikö ole aivan oikein, että vuosia sitten poikkeuksellisen päätöksen tekemään joutunut valtuusto antaa näin vahvaa tukea mieleisekseen kokemansa kaupunginjohtajan jatkolle?

Akaan valtuutetut ovat tällä hetkellä melko mainiossa tilanteessa. Valtuutetuilla on kuluneiden runsaan neljän vuoden aikana ollut todella perusteellisesti testattu kaupunginjohtaja, jonka moni valtuutetuista toivoo hakevan kaupunginjohtajan paikkaa sitten, kun se auki tulee. Samalla Suomessa on voimassa laki, jonka mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä.

Valtuutetut eivät siis voi tehdä muuta kuin katsoa, mitä muuta olisi tarjolla, ja jos ihmeentekijä ei satu kaupunginjohtajan paikkaa hakemaan, voidaan aina jatkaa hyväksi havaitulla vaihtoehdolla.

Siis siinä tapauksessa, että Antti Peltola päättää vielä hakea Akaan kaupunginjohtajan paikkaa.