Katso laaja kuvakooste: Petite Ballerina juhli tanssien 30-vuotista taivaltaan – Koronavuodet olivat synkkää aikaa koululle

23.05.2023 15:00

Hip hop -ryhmä, esityksen nimi Empire State of mind. Tästä esityksestä ei taitoa ja meininkiä puutu. Hip hop -tuntejakin on Petitellä ollut jo useita vuosia. Kuvat: Lumi Anttila

Ensin oli hevonen, sitten tuli tanssikoulu. Nyt koulu on jo 30-vuotias, ja oppilaita ensimmäisten vuosien viiden sijasta on ollut parhaimmillaan 150. Petite Ballerina on toiminut monen akaalaisen nuoren ensimmäisenä kosketuksena tanssin saloihin, ja oppilaiden riveistä on noussut kisaajia suomenmestaruustasolle saakka.

Tiistaina taivalta oli aika juhlia. Toijalan monitoimihallilla järjestetyssä Petite Ballerinan 30-vuotisjuhlanäytöksessä nähtiin yhteensä 21 esitystä. Tänä vuonna kevätnäytöksen teemana oli tanssikoulun ja sen perustajan Mirjam AirioMurolan historia. Illan aikana nähtiin toisintoja vanhoista tansseista, uudistettuja versioita sekä oppilaiden itsetekemiä koreografioita. Ajan henkeä tuotiin tansseihin myös musiikin ja puvustuksen keinoin.

Juhlavuoden kunniaksi lavashow oli aikaisempia vuosia prameampi. Valoa ja ääntä oli enemmän ja lavan taustalla oli musta taustaverho.

Kolmekymmenvuotiselle taipaleelle on mahtunut yhtä ja toista. Tanssikoulun perustaja Mirjam Airio-Murola muutti Helsingistä Lintumaalle hevosen perässä. Tanssiminen ei kuitenkaan jäänyt Etelä-Suomeen, vaan vuonna 1992 Petite Ballerina avasi ovensa. Koulu on toiminut monitoimihallin pommisuojassa, Sampolassa ja koulujen liikuntasaleissa, ja nykyään se on K-Supermarket Akaan alakerrassa, jossa on juuri tehty pieni pintaremontti. Salin kasvojenkohotus toi mukanaan muun muassa toisen pukuhuoneen, joustolattian, lisää peilitilaa sekä uutuuttaan loistavat balettitangot.

Showjazz I, esityksen nimi Petite Disco/Pieni discohetki. Hyväntuulinen ja energinen esitys on pieni maistiainen Petite Ballerinan showjazz-ryhmien taidosta ja hyvästä meiningistä.

Pallerobaletti alkoi uudelleen

Koronavuodet pudottivat oppilasmäärät kahteen kolmasosaan.

– Pandemian aikana tapahtui muutos, kun äitimme [Mirjam Airio-Murola] jäi eläkkeelle. Mietimme jo, laitammeko pillit pussiin, mutta Anton oli vahvasti sitä mieltä, että hän haluaa tarjota edelleen harrastusmahdollisuuksia nuorille, Airio-Murolan tytär Natasha Sihvonen kertoo.

Sihvonen on toiminut veljensä Anton Murolan ja tämän puolison Helka Murolan kanssa tanssikoulun johdossa nyt äitinsä eläkkeelle jäännistä saakka. Sihvonen oli juuri äitiysvapaalla, ja hän otti Muroloiden kanssa kopin tanssikoulusta.

Vaikka pandemia oli synkkää aikaa tanssikoululle, näkevät sisarukset Sihvonen ja Murola tunnelin päässä valoa. Vanhoja tunteja, kuten pallerobaletti, on herätetty henkiin muutaman vuoden tauon jälkeen, ja aikuistoimintaakin on lisätty. Kevätnäytösiltana nähtiin upeat näytökset niin pallero- kuin aikuisten showjazztanssistakin.

– Kesän jälkeen se nähdään. Ensi kausi kertoo varmasti paljon siitä, miten lähdemme jatkamaan, Sihvonen kertoo.

Murola vihjaa uudistuksista tunteihin, ehkä uusia tanssilajeja, ehkä workshop-tyylisiä muutaman kerran kursseja. Tulevan lauantain Tiktok-tanssitunti täyttyi hetkessä.

Siiri Rautiainen ja Ruth Bandara, esityksen nimi Stronger together. Bandara ei valitettavasti päässyt näytökseen, joten Siiri Rautiainen esitti koreografian yksin. Esitys oli vahva, vaikka tanssijat eivät olleetkaan yhdessä.

Kuin toinen perhe

Myöskään vanhat perinteet eivät ole unohtumassa. Kisaryhmiä on Petite Ballerinalla ollut jo 15 vuotta, ja kisaryhmät ovat tanssineet jopa SM-matoilla asti. Kisaaminen ei kuitenkaan tapahdu veren maku suussa.

– Petite Ballerina on kuin toinen perhe. Siellä oppii helposti paikan tavoille, kisaryhmässä tanssiva Liinu Kommio kertoo.

Kommio on yksi niistä, joille tanssikoulun monipuolinen tarjonta maistuu. Hän tanssii nykytanssia, showjazzia, balettia sekä kisaryhmässä ja kisaryhmän duossa.

– On otettava pieneltä paikkakunnalta tuleminen vahvuutena. Perheellisyys ja yhteisöllisyys on täällä aitoa. Me olemme tiimi, ja se on voimavara, kisaryhmien opettaja Nina Lassinen kertoo.

Jatkobaletti, esityksen nimi Itämaiset prinsessat. Esitykseen on otettu inspiraatiota vuoden 2017 kevätnäytöksestä, jonka teema oli Aladdin.
Nykytanssi I, esityksen nimi Kun talvi sulaa kevääksi. Upeat asut ja värit vievät katsojan vuodenaikojen vaihteluun ja kevään riemuun.
Ryhmä on Showjazz II, tanssin nimi Nothing else matters. Koreografian on tehnyt Essi Koivula.
Ryhmä on Showjazz II, tanssin nimi Nothing else matters. Koreografian on tehnyt Essi Koivula.
8-10-vuotiaiden balettiryhmä, esityksen nimi Auringonnousu. Koreografia on uusintaversio Alina Sirénin vuoden 2016 kevätnäytöksen tanssista.
Kisaryhmä Mintut, esitys Ready to Entertain. Esitys sai inspiraationsa vuoden 2015 kevätnäytöksestä, jonka teema oli Rölli ja kultainen avain. Esitys on kuitenkin kokonaan uusi, ei toisinto.
Aliisa Turton ja Emma-Sofia Revontan oma koreografia Stay With Me. Omien koreografioiden tekemisessä parasta on vapaus tehdä mitä itse haluaa.
Nykytanssi II -ryhmä, esitys Kohtaamisia. Nykytanssia Petite Ballerinassa on opetettu jo 15 vuoden ajan. Nykyään nykytanssia on kaksi eri tason ryhmää. Koreografian on tehnyt Olga Lepistö.
Kisaryhmä Sirut, tanssin nimi Spreading Their Wings. Tanssi on uusintaversio kisaryhmien opettaja Nina Lassisen ensimmäisestä Siruille tekemästä koreografiasta.
Kisaryhmä Sirut, Spreading their wings.
Pallerotanssijat, esityksen nimi Kissat. Pallerotanssijoiden ryhmä saatiin tänä vuonna järjestettyä muutaman vuoden tauon jälkeen.
Lopputanssi, koko tanssikoulu mukana
Pallerotanssijat: Kissat.
Edistyneiden ryhmä, esityksen nimi Aallot. Baletti on laji, josta tanssikoulu on saanut alkunsa. Edistyneiden ryhmä on koulun vaativin taso, ja siksi he tanssivat kärkitossuilla.
Edistyneiden ryhmä: Aallot.
Satubaletti, esityksen nimi Salapoliisit. Toisinto vuoden 2014 Alina Sirénin satubalettiryhmän Salapoliisitontut-esityksestä, vain tonttulakit on jätetty pois.
Satubaletti: Salapoliisit.
Satubaletti: Salapoliisit.
Lopputanssi, jossa oli mukana koko tanssikoulu.
Lopputanssi, koko tanssikoulu mukana.
Kisaryhmä Hiput, tanssin nimi Wednesdays. Tanssiin on otettu inspiraatiota uudesta, Wednesday Addamsista kertovasta sarjasta.
Kisaryhmä Hiput: Wednesdays.
Lopputanssi, koko tanssikoulu mukana.
Lopputanssi, koko tanssikoulu mukana.
Kisaryhmäläiset, esityksellään Heal the World. Tähän näyttävään tanssiin liittyi lopulta koko tanssikoulun väki, ja tunnelma lavalla oli koskettava mutta mahtipontinen.
Aikuisten Showjazz, esityksen nimi Elämälle kiitos. Esitys vie katsojan Hankoon, jossa Mirjam Airio-Murola teki tähän lauluun koreografian. Kuvassa etualalla Anton Murola, joka Hangon aikoina esityksen aikana juoksi lavalle kouluikäisenä pikkupoikana, ja kaikki luulivat, että se kuului tanssiin. Nyt hän on lavalla ihan luvan kanssa.