Ensin oli hevonen, sitten tuli tanssikoulu. Nyt koulu on jo 30-vuotias, ja oppilaita ensimmäisten vuosien viiden sijasta on ollut parhaimmillaan 150. Petite Ballerina on toiminut monen akaalaisen nuoren ensimmäisenä kosketuksena tanssin saloihin, ja oppilaiden riveistä on noussut kisaajia suomenmestaruustasolle saakka.
Tiistaina taivalta oli aika juhlia. Toijalan monitoimihallilla järjestetyssä Petite Ballerinan 30-vuotisjuhlanäytöksessä nähtiin yhteensä 21 esitystä. Tänä vuonna kevätnäytöksen teemana oli tanssikoulun ja sen perustajan Mirjam Airio–Murolan historia. Illan aikana nähtiin toisintoja vanhoista tansseista, uudistettuja versioita sekä oppilaiden itsetekemiä koreografioita. Ajan henkeä tuotiin tansseihin myös musiikin ja puvustuksen keinoin.
Juhlavuoden kunniaksi lavashow oli aikaisempia vuosia prameampi. Valoa ja ääntä oli enemmän ja lavan taustalla oli musta taustaverho.
Kolmekymmenvuotiselle taipaleelle on mahtunut yhtä ja toista. Tanssikoulun perustaja Mirjam Airio-Murola muutti Helsingistä Lintumaalle hevosen perässä. Tanssiminen ei kuitenkaan jäänyt Etelä-Suomeen, vaan vuonna 1992 Petite Ballerina avasi ovensa. Koulu on toiminut monitoimihallin pommisuojassa, Sampolassa ja koulujen liikuntasaleissa, ja nykyään se on K-Supermarket Akaan alakerrassa, jossa on juuri tehty pieni pintaremontti. Salin kasvojenkohotus toi mukanaan muun muassa toisen pukuhuoneen, joustolattian, lisää peilitilaa sekä uutuuttaan loistavat balettitangot.
Pallerobaletti alkoi uudelleen
Koronavuodet pudottivat oppilasmäärät kahteen kolmasosaan.
– Pandemian aikana tapahtui muutos, kun äitimme [Mirjam Airio-Murola] jäi eläkkeelle. Mietimme jo, laitammeko pillit pussiin, mutta Anton oli vahvasti sitä mieltä, että hän haluaa tarjota edelleen harrastusmahdollisuuksia nuorille, Airio-Murolan tytär Natasha Sihvonen kertoo.
Sihvonen on toiminut veljensä Anton Murolan ja tämän puolison Helka Murolan kanssa tanssikoulun johdossa nyt äitinsä eläkkeelle jäännistä saakka. Sihvonen oli juuri äitiysvapaalla, ja hän otti Muroloiden kanssa kopin tanssikoulusta.
Vaikka pandemia oli synkkää aikaa tanssikoululle, näkevät sisarukset Sihvonen ja Murola tunnelin päässä valoa. Vanhoja tunteja, kuten pallerobaletti, on herätetty henkiin muutaman vuoden tauon jälkeen, ja aikuistoimintaakin on lisätty. Kevätnäytösiltana nähtiin upeat näytökset niin pallero- kuin aikuisten showjazztanssistakin.
– Kesän jälkeen se nähdään. Ensi kausi kertoo varmasti paljon siitä, miten lähdemme jatkamaan, Sihvonen kertoo.
Murola vihjaa uudistuksista tunteihin, ehkä uusia tanssilajeja, ehkä workshop-tyylisiä muutaman kerran kursseja. Tulevan lauantain Tiktok-tanssitunti täyttyi hetkessä.
Kuin toinen perhe
Myöskään vanhat perinteet eivät ole unohtumassa. Kisaryhmiä on Petite Ballerinalla ollut jo 15 vuotta, ja kisaryhmät ovat tanssineet jopa SM-matoilla asti. Kisaaminen ei kuitenkaan tapahdu veren maku suussa.
– Petite Ballerina on kuin toinen perhe. Siellä oppii helposti paikan tavoille, kisaryhmässä tanssiva Liinu Kommio kertoo.
Kommio on yksi niistä, joille tanssikoulun monipuolinen tarjonta maistuu. Hän tanssii nykytanssia, showjazzia, balettia sekä kisaryhmässä ja kisaryhmän duossa.
– On otettava pieneltä paikkakunnalta tuleminen vahvuutena. Perheellisyys ja yhteisöllisyys on täällä aitoa. Me olemme tiimi, ja se on voimavara, kisaryhmien opettaja Nina Lassinen kertoo.