My Foodin robotit leikkaavat 370 kilon tangon siivuiksi kymmenessä tunnissa – Akaassa valmistetaan kebabia sadoille asiakkaille ympäri Suomea, myös kolme paikallista ravintolaa ja pirkanmaalaiset kaupat myyvät tätä lähituotetta

Sefa Baysal aloitti työt isänsä Abbas Baysalin perustamassa My Foodissa ammattikoulun jälkeen vuonna 2018. Pari vuotta sitten hän siirtyi yrityksen toimitusjohtajaksi. Sefa asuu nykyään Lempäälässä ja hänen vanhempansa edelleen Akaassa. Kuva: Mikko Peltoniemi

Abbas Baysal perusti kebab-tuotteita valmistavan My Food Oy:n Pieksämäellä vuonna 2007, ja vuonna 2012 yritys muutti Akaaseen, Viialan Ruususentielle. Abbasin poika Sefa Baysal aloitti työt yrityksessä vuonna 2018 valmistuttuaan ammattikoulusta.

– Opiskelin ajoneuvoasentajaksi, koska autot ovat olleet minulle elämäntapa. Minua tarvittiin kuitenkin täällä muun muassa yrityksen tilojen laajennukseen ja tuotteiden saamiseen kauppoihin. Autot ovat jääneet harrastukseksi, Baysal kertoo.

Nykyisin hän on My Foodin toimitusjohtaja. Yrityksen liikevaihto ja tulos ovat viime vuosina kasvaneet tasaisesti.

– Se on ihan kaunista katseltavaa. Yrittäjyys on kivaa, Baysal sanoo.

Vuonna 2018 liikevaihto oli 2,5 miljoonaa ja tulos 240 000 euroa. Vuonna 2022 luvut olivat 4,5 miljoonaa ja 141 000.

– Siinä tuli vähän käytettyä rahaa laajennukseen, Baysal toteaa tuloksesta, joka vuonna 2021 oli 470 000 euroa.

Tässä huoneessa My Food valmistaa 370 kilon painoisia kebab-tankoja. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kotimaista nautaa ostettaisiin enemmänkin

Vuoteen 2021 saakka My Food möi joko valmista kebabia tai 16–25 kilon tankoja vain ravintoloille, joita on asiakkaana 300–400. Parin viime vuoden ajan pakastettua kebabia on viety myös Viroon sekä myyty Suomessa kauppoihin. Tällä hetkellä sitä saa Pirkanmaan Osuuskaupan myymälöistä.

– Kaupoissa oli se murhe, ettei sieltä saanut aitoa kebabia. Nyt saa, Sefa Baysal iloitsee.

My Food valmistaa kebabia, kana-döneriä ja vega-kebabia, joiden raaka-aineista suurin osa tulee Suomesta ja osa Tanskasta. Suomesta ostetaan naudanlihaa ja mausteita, ja nautaa ostettaisiin Sefa Baysalin mukaan enemmänkin, jos sitä vain saisi.

Vegaaninen kebab syntyy vehnägluteenista ja mausteista.

– Olemme kokeilleet muutakin, mutta asiakkaat haluavat tällaista.

Omien tuotteiden lisäksi yritys myy esimerkiksi muualla valmistettuja kanafileitä ja kanakuutiota. Vielä tämän vuoden aikana tarkoitus on saada kauppoihin myös Akaassa omalla tehtaalla valmistettuja tuoreannoksia kuten kebabia riisillä ja kebabpastaa.

– Meillä on tavoitteena myydä mahdollisimman paljon omia tuotteita. Sushiakin kokeilimme, mutta sitä ei ole myynnissä, Sefa Baysal sanoo ja näyttää kuvaa, jossa riisi ja muut täytteet on kääritty kebabsiivuun.

My Foodin vanhemmissa tiloissa ja vuonna 2022 valmistuneessa kaksikerroksisessa laajennusosassa on neliöitä yhteensä noin 800. Työntekijöitä on kuljettajat mukaan luettuna 15, ja Akaa on ollut yritykselle paikkana erinomainen.

– Tämä on keskellä sitä toiminta-aluetta, minne me myymme. Pohjoisin asiakas on Rovaniemellä, ja Helsingin alueelle toimitamme kebabia kuusi kertaa viikossa.

Robotit leikkaavat 370 kilon painoista kebab-tankoa siivuiksi noin kymmenen tuntia. Tässä vaiheessa kanakebab-tangot oli lähes kokonaan leikattu. Kuva: Mikko Peltoniemi

370 kilon tanko on yli viikon pakastimessa

Sefa Baysalin mukaan hyvä kebab on aitoa grillattua kebabia, jonka lihapitoisuus on korkea, koska naudan pitää maistua. Myös ohut siivutus on tärkeä.

Ravintoloille myytävät kebab-tangot valmistuvat My Foodilla kahdessa päivässä, kun taas isosta, 370 kilon tangosta syntyvään valmiiseen kebabiin menee kaksi viikkoa.

– Ensin tehdään tanko, joka menee pikapakastimeen 24–48 tunniksi ja sen jälkeen normipakastimeen 7–10 päiväksi. Sitten se leikataan ja sitten taas pikapakastetaan, Sefa Baysal kertoo.

Akaalaisista ravintoloista Star Kebab ostaa My Foodilta kebab-tankoja ja Oskari ja Ali Baba valmista kebabia.

Saman alan kilpailijoita ei Sefa Baysalin mukaan aluksi Suomessa ollut, mutta viime aikoina niitä on ilmestynyt.