”Oli päästävä kotoa pois usein” – Kristian Leppänen eli turvattoman lapsuuden ja kerää nyt hyväntekeväisyyspilateksella rahaa Viialan nuorisotyöhön

Kristian Leppänen viihtyi lapsuudessaan ja nuoruudessaan paljon Rasin koulun nuorisotilalla ja bändikämpällä. Kuva: Mikko Peltoniemi

Viialasta kotoisin oleva ja siellä tälläkin hetkellä asuva Kristian Leppänen järjesti vapunaattona 2022 Metsälinnan tanssilavalla hyväntekeväisyysjumpan. Kaikki jumpasta kertyneet varat käytettiin Akaassa ukrainalaisten kotouttamistoimintaan paikallisen Turvapaikanhakijoiden Tukiverkoston kautta.

Tänä keväänä nuoriso-, liikunta- ja musiikkialan moniosaaja Leppänen on päättänyt kerätä rahaa paikalliseen nuorisotyöhön hyväntekeväisyyspilateksella. Se järjestetään Metsälinnassa lauantaina 20.5. kello 13–13.45.

– Koko tuotto lahjoitetaan vapaaehtoistyöhön. Sillä kehitetään Viialan alueen nuorisotoimintaa, johon jokainen akaalainen nuori voi osallistua, Leppänen kertoo.

Hän sanoo eläneensä itse turvattoman lapsuuden, jonka yksi henkireikä oli muun muassa Viialan nuorisotoiminta.

– Oli päästävä kotoa pois usein, ja sen mahdollistivat rakkaat ystävät, heidän vanhempansa ja juurikin alueen nuorisotoiminta. Olin ahkera seurakunnan leiriläinen ja osallistuin kunnan nuorisotoimen järjestämiin tapahtumiin niin usein kuin mahdollista, Leppänen kertoo.

Rasin koulun nuorisotila oli hänelle kuin toinen koti, jossa hän sai viettää aikaa turvallisessa ympäristössä ystävien ja osaavien nuoriso-ohjaajien kanssa.

– Meidän bändikämppä oli myös vuosia Rasin koulun rakennuksessa. Sen mahdollisti Viialan kunta, ja sieltä se muusikon polkukin alkoi, josta on lämpimiä muistoja ja lukuisia vhs-taltiointeja ja bändidemoja.

Viialasta Lempäälän nuorisopäälliköksi

Omat kokemukset ja halu auttaa nuoria ajoivat Kristian Leppäsen nuorisoalalle. Sitä työtä hän on tehnyt kohta 20 vuotta.

– Polku alkoi Viialasta, jossa toimin muun muassa kouluavustajana, kerho-ohjaajana ja nuorisotyöntekijänä. Parin mutkan ja lukuisten opiskeluiden kautta päädyin nykyiseen työhöni, joka on Lempäälän kunnan nuorisopäällikkö.

Vaikka nykyinen työ on Lempäälässä, se ei Leppäsen mukaan tarkoita, ettei hän voisi auttaa omalla panoksellaan myös kotikuntansa Akaan nuorisoa.

– Yhteistyössä on voimaa, ja haastan kaikki aikuiset osallistumaan talkoisiin. Käytetään jatkuvan somevalitusten sijaan voimia nuorisotoiminnan kehittämiseen.

Leppäsen mukaan vapaaehtoistyö ja kaupungin nuorisotyö luovat pohjan turvallisiin kohtaamisiin.

– Akaa on aivan loistava kaupunki, ja nuorisotyötä tekevät raudanlujat ammattilaiset, mutta resurssit ovat rajalliset. Korostan, että nuorisotyö ei ole vain kunnan tai kaupungin tehtävä, vaan vastuu kuuluu meille kaikille. Lempäälässä nuorison hyväksi tehtävä työ kukoistaa. Yhteistyö eri palvelualueiden sekä sektoreiden kanssa toimii saumattomasti, ja yhä useampi kantaa kortensa kekoon.

Leppäsen mukaan nuorisotyötä tehdään Lempäälässä laajasti kouluilla sekä vapaa-ajalla. Viime keväänä alkoi myös jalkautuva nuorisotyö eli saapastoiminta, joka on saanut positiivista palautetta nuorilta sekä kuntalaisilta.

– Viikonloppuisin ja loma-aikoina Saappaan koulutetut aikuiset menevät sinne, missä nuoret ovat. Näistä syntyy aitoja ja turvallisia kohtaamisia. Lempäälän nuorisopäällikkönä lupaan, että tulemme käymään myös Akaassa Lempäälän yhteisöbussilla. Tämä Lempi-bussi toimii muun muassa liikkuvana nuorisotilana, johon akaalaisetkin voivat tutustua.