12-vuotias Aleksander näki, kuinka neuvostoviranomaiset kukistivat verisesti mielenosoituksen – Hänestä tuli kenraali, joka pyrki löytämään joka tilanteeseen rauhanomaisen ratkaisun

Profile Image of Akaan Seutu

Juha Salmesvuori.

Ensi pyhän psalmi 98 alkaa sanalla ”cantate”, laulakaa. Pyhän aiheen mukaisesti saavat kristityt Pyhän Hengen johtamina elää jo nyt taivaan kansalaisina maailmassa.

”Laulakaa Herralle uusi laulu!

Hän on tehnyt ihmeellisiä tekoja.

Hänen oikea kätensä, hänen pyhä voimansa

on tuonut voiton. Hän hallitsee maanpiiriä vanhurskaasti,

tuomitsee kansoja oikeuden mukaan.”

”Tuomitsee kansoja oikeuden mukaan”. Moni on varmaan seurannut YK:n turvallisuusneuvoston irvokasta näytelmää, jossa puheenjohtajana toimii kaikin puolin kyseenalainen valtio. Se on vähän sama kuin, jos pyromaani olisi johtamassa palokuntaa. Mutta on myös toisenlainen tarina aivan toisenlaisesta ajattelutavasta.

Olipa kerran Neuvostoliitossa pikkupoika nimeltä Aleksander. Hän joutui 12-vuotiaana kiipeämään veljensä kanssa puuhun suojaan seuraamaan, kuinka neuvostoviranomaiset kukistivat verisesti rauhanomaisen mielenosoituksen. Tapaus jätti pysyvän jäljen hänen mieleensä. Tuosta pikkupojasta tuli lopulta kenraali Aleksander Lebed. Hän tuli tunnetuksi siitä, että pyrki löytämään joka tilanteeseen rauhanomaisen ratkaisun.

Lebed vastusti muun muassa Tsetsenian sotaa. Hän oli kerran todennut, että ”kenraalin ei kannata aloittaa sotaa sellaista maata vastaan, jolla on voimakas itsemääräämis- ja puolustustahto”. Hän mainitsi esimerkkeinä muun muassa Suomen, Tsetsenian ja Afganistanin. Ja hän jatkoi, että ”viisas kenraali ei aloita sotaa talven tullessa ja todella viisas kenraali ei aloita sotaa koskaan”. Pian tämän jälkeen hän kuoli epämääräisissä olosuhteissa helikopteriturmassa Kaukasuksella.

Kuulin vähän aikaa sitten mielenkiintoisen radiohaastattelun, jossa kirjailija Tommy Hellsten totesi Ukrainan sotaan liittyen miettineensä anteeksiannon ja rakkauden eri puolia. Hän oli pohtinut Raamatussakin mainittua toisen posken kääntämistä. Hellsten oli tullut siihen tulokseen, että todellista rakkautta on myös voiman käyttö suurta pahuutta vastaan. Silloin, kun ääretön pahuus ja julmuus kohdistuu viattomiin ja syyttömiin.

Presidentti Volodimir Zelenski on todennut: ”Elämä on korkein arvo. Rauha on korkein arvo. Ja suurin ilkeys on aggressioiden käynnistäminen muita ihmisiä vastaan. Voiko Ukraina lopettaa terroristien hyökkäyksen vastustamisen? Ei, koska silloin menetämme elämämme. Eikä kyse ole vain jostain abstraktista. Ne, joille elämä ei ole minkään arvoista, tulivat maahamme”.

Ensi pyhän Vanhan Testamentin teksti on Jesajan kirjasta, luvusta 32:

Näin on oleva, kunnes meihin tulee korkeudesta henki.

Silloin autiomaa muuttuu hedelmätarhaksi

ja tarhat ovat laajoja kuin metsät.

Silloin autiomaassa asuu oikeus

ja vanhurskaudella on majansa hedelmätarhojen keskellä.

Ja vanhurskauden hedelmänä on oleva rauha.

Siitä kasvaa levollinen luottamus,

turvallisuus, joka kestää iäti.

Juha Salmesvuori

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan kanttori.