”Haluaisin äänestää, mutta en tiedä ketä” – 18-vuotias Miila Salonen etsii vielä sopivaa puoluetta ja ehdokasta

Kokiksi opiskeleva Miila Salonen suorittaa harjoitteluaan ravintola Leskirouvassa Toijalassa. Nuori äänestäjä ei halua äänestää ainakaan sellaisia puolueita, joiden edustajat lyttäävät toisia ehdokkaita kampanjatyössään. Kuva Jarno Keskinen.

Akaalainen Miila Salonen täytti 18 vuotta joulukuussa. Meneillään olevat eduskuntavaalit ovat siis ensimmäiset, joissa hänellä on äänioikeus.

Miilan mummu Jutta Kuitunen vastasi juuri päättyneen eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen aikana Viialan ennakkoäänestyspisteen toiminnasta. Onko mummulta tullut ohjausta äänestämiseen?

– Ei ole tullut, mutta itselläni on kyllä kiinnostus äänestämistä kohtaan. En ole superpaljon perehtynyt puolueisiin ja edustajiin. Haluaisin kyllä äänestää mutta en tiedä ketä, Miila kertoo.

Hän aikoo vielä tutustua ehdokkaisiin ja heidän ajatuksiinsa. Työkaluina ovat uutiset ja some.

– Olen ajatellut lukea nettiä ja uutisia ja somea ja selvittää ehdokkaiden omia aatteita ja sen pohjalta katsoa, kuka olisi minulle sopivin ehdokas, Miila kaavailee.

Miila etsii sopivaa ehdokasta myös poissulkumenetelmällä. Sen hän tietää, ketä ei aio äänestää.

– Puolueista vasemmistoliittoa ja vihreitä olen miettinyt, mutta pitää ottaa vielä paremmin selvää niistä, Miila pohtii.

Hän on kiinnittänyt vaalien alla huomiota siihen, miten eri puolueet ovat mollanneet toisia puolueita.

– Puhutaan pahaa toisista. Pitäisi olla avoin kaikille ideoille. Olen huomannut että on sanaharkkaa ja kinastelua, toisten lyttäämistä. Sellaisia puolueita en halua tukea.

Ääni ei jää käyttämättä

Miila toivoo vielä löytävänsä sellaisen ehdokkaan, jonka kanssa hänen ajatuksensa kävisivät kokonaisuutena hyvin yhteen. Jos sellaista ei löydy, ei ääni jää silti käyttämättä.

– En ole paljon lukenut ehdokkaiden omista aatteista, mutta jos ei sellaista henkilöä löydy, jolla olisi ihan samat aatteet kuin itselläni, äänestän sitten vaan mieleistäni puoluetta, Miila suunnittelee.

Äänestämistä on pohdittu myös Miilan kaveriporukassa. Nuorten ajatukset äänestämisen merkityksestä ovat jakautuneet. Osa on Miilan kanssa samassa tilanteessa ja pohtii, ketä pitäisi äänestää.

– Osalla ei periaatteessa ole motivaatiota keksiä ketä äänestää ja he jättävät sitten äänestämättä.

Miilan perheessä ainakin äiti äänestää aktiivisesti. Isän kanssa asiasta ei ole keskusteltu, joten hänen äänestysaktiivisuudestaan Miila ei tiedä.

”Äänestäminen on myös velvollisuus”

Miila kertoo ajatelleensa kohta koittavaa äänioikeuttaan jo ennen kuin täytti 18 vuotta.

– Ennen syntymäpäivää mietin, että oioi, nyt pitää muistaa alkaa äänestellä. Minun mielestäni äänestäminen on paitsi oikeus myös velvollisuus, koska äänestämisellä voi vaikuttaa omaan tulevaisuuteen, Miila toteaa.

Mitä mieltä äänestyspäätöstään harkitseva nuori on Suomen tilanteesta?

– Suomessa asiat voisi olla paljon paremminkin, varsinkin talousasiat. Kaupassa huomaa, miten radikaalisti kaikki on kallistunut. Myös verot ovat korkealla. Ei kaikki ole mennyt huonompaan suuntaan, mutta paremminkin voisi mennä, Miila kokee.

Ongelmakohtien tunnistaminen nostaa Miilan äänestysmotivaatiota entisestään. Hän uskoo, että äänestämällä voi vaikuttaa.

– Vaikka olen vain yksi ihminen ja yksi ääni, ainakin oman osuuteni pystyn vaikuttamaan, Miila päättää.