Referaatti Pia Viitasen alustuksesta Akaan Wanhojen Tovereiden kerhossa keskiviikkona 15. maaliskuuta.
Olemme viime vuosina eläneet vaikeita aikoja ja nähneet kriisiä toisensa perään. Aivan keskeistä nyt on tehdä työtä ihmisten turvallisen arjen eteen. Ihmisten täytyy pystyä luottamaan siihen, että heillä on toimeentulo, että apua saa sitä tarvitessa, ja että palvelut toimivat.
Arjen turvallisuus on sateenvarjo, jonka alle mahtuu muun muassa palveluiden toimivuus, toimeentulo, harrastusmahdollisuudet, asuinalueiden turvallisuus ja henkisen hyvinvoinnin vahvistaminen panostamalla luovaan talouteen ja kirjastoihin.
Ei olisi viisasta nyt lähteä jättimäiselle leikkauslinjalle. Uskon, että jos kurjistamislinjalle lähdettäisiin, tulisi se muutaman vuoden kuluttua erittäin kalliiksi, kun ongelmat lisääntyisivät, ihmisten toimeentulo ja ostovoima heikkenisivät ja ennaltaehkäisevistä palveluista leikattaisiin. Tästä seuraisi suuria ongelmia, joiden hoito tulisi maksamaan paljon.
On inhimillisesti ja talouspoliittisesti viisasta tasapainottaa taloutta ilman jättileikkauksia, mitä nyt väläytellään. On turha kuvitella, että voisimme esimerkiksi leikata sote-palveluista 1,2 miljardia ilman, että se tuntuisi palveluissa. Ja tällä hetkellä päinvastoin ihmisille hyvin tärkeää on esimerkiksi varmuus siitä, että terveyspalveluja saa tarvittaessa ja ilman jonoja.
Nyt, kun elämisen kustannukset ovat nousseet kriisien myötä, on hyvin tärkeää, että voimme tehdä päätöksiä, jotka tulevat ihmisten avuksi näinä aikoina. Monet pientä työeläkettä saavat, lapsiperheet, pienituloiset yksin elävät ihmiset tarvitsevat ratkaisuja, jotka tuovat helpotusta arkeen.
Vaikeiden aikojen maksumiehiksi ja -naisiksi ei saa laittaa pieni- ja keskituloisia ihmisiä. Nyt ei pidä ajaa leikkauksia sosiaaliturvaan eikä sosiaali- ja terveyspalveluihin. Päin vastoin, ostovoimaa tarvitaan, ja jokaisella on oltava oikeus hyviin palveluihin rahapussista.
Yhtään helpommaksi ei tilanne tulisi, jos esimerkiksi paljon otsikoissa ollut EU:ssa valmisteltava energiatehokkuusdirektiivi etenisi sellaisenaan. On viisasta parantaa energiatehokkuutta, mutta tie, joka ”pakottaisi” ennenaikaisiin remontteihin irrallaan muusta tarpeesta olisi kallis tie. Tätä on Suomen vastustettava, ja on tärkeää, että edunvalvonnassa nyt ollaan tiukkana.
Paikataan hyvinvointivelkaa
Tulevan kauden yksi tärkeimmistä haasteita on korjata pandemian ja kriisien synnyttämää hoito- ja hyvinvointivelkaa.
Koronapandemian aikaan tehtiin nopeita päätöksiä yritysten konkurssien välttämiseksi, kuntien ja kulttuurialan tukemiseksi ja ihmisten toimeentulon turvaamiseksi. Myös Ukrainan sotatilanteen sytyttyä tehtiin pikaisia päätöksiä Suomen huoltovarmuuden ja turvallisuuden puolesta. Nämä olivat välttämättömiä ja tärkeitä toimia.
Silti meille jäi paljon paikattavaa, ja se edellyttää edelleen satauksia esimerkiksi mielenterveyspalveluihin, oppilaiden tukeen kouluissa ja harrastusmahdollisuuksiin. Niitä tehtiin jo tällä kaudella, mutta lisää tarvitaan.
Oli myös merkittävää, että tällä kaudella saatiin aikaan paljon hyvää vaikeista tilanteista huolimatta. Tärkeitä päätöksiä olivat muun muassa sitova hoitajamitoitus ja hoitotakuun parantaminen. Myös historiallinen päätös oppivelvollisuusiän nostosta ja maksuttomasta toisesta asteesta oli merkittävä.
Aarre Nord
