Hornet-kuohunta keskustelutti Akaassa ministeri Tytti Tuppuraisen vierailulla – ”Olisin itse vastannut aivan samalla tavalla”

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on itsekin pyrkimässä neljättä kertaa eduskuntaan Oulun vaalipiiristä. Kuva Pekka Mustonen.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vieraili Akaassa lauantaina puolueensa vaalitilaisuudessa. Toijalassa Metsola-salissa ja sen edustalla järjestetyn tilaisuuden ykköspuheenaiheeksi nousi vastaus, jonka pääministeri Sanna Marin (sd.) antoi Hornet-kysymykseen Ukrainassa perjantaina. Tiedotustilaisuudessa Marin vastasi STT:n toimittajan kysymykseen näkevänsä, että hävittäjistä varmasti tullaan keskustelemaan ja että hänen mielestään myös Suomessa tätä keskustelua voidaan käydä. Marin jatkoi, että mitään päätöksiä asiasta ei ole tehty. Kommentista nousi kuitenkin kohu, sillä julkisuudessa sitä on tulkittu Marinin ehdotukseksi.

Akaassa vieraillut Tytti Tuppurainen korosti, että Sanna Marin vastasi vain toimittajan kysymykseen eikä ole tehnyt keskustelunavausta eikä esitystä Hornetien toimittamisesta Ukrainaan.

– Se ei ollut mikään ulkopoliittinen linjaus. Se oli vastaus toimittajan kysymykseen siitä, voisiko käytöstä poistuvia Horneteja toimittaa sen jälkeen, kun Suomi on saanut F35-hävittäjät. Olisin itse vastannut aivan samalla tavalla. Se oli kypsä ja hyvä vastaus toimittajan kysymykseen, Tuppurainen totesi Akaassa.

Tuppuraisen mielestä vastauksesta noussut kohu on osoitus vaalitaistelusta.

– Kohu osoittaa vain sen, että SDP on menossa kohti vaalivoittoa ja kaikki, mitä puolue tekee, tullaan kiistämään, haastamaan ja vähättelemään. Oikeistolainen Suomi pyrkii tekemään kaikkensa estääkseen sen, että ei tule Marin kakkosta, Tuppurainen totesi omalle puolueväelleen Metsola-salissa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) Hornet-vastauksesta noussutta kohua pidettiin Akaassa eduskuntavaaleihin liittyvänä kohinana. Ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) oli samaa mieltä. Kuva Pekka Mustonen.

Akaalainen kansanedustajaehdokas Hannu Järvinen (sd.) totesi, että kohtasi vaalitilaisuudessa Tampereella Tammelassa kärkkäitä kommentoijia yleisön joukosta, mitä Hornet-keskusteluun tulee.

– Siellä oli hyvinkin aggressiivista porukkaa ja oli paha paikka vastata heidän kommentteihinsa, Järvinen sanoi.

”Maatalous tarvitsee ulkomaisia työntekijöitä”

Metsola-saliin kokoontunutta väkeä puhutti myös maahanmuutto. Kansanedustajaehdokas Tuula Petäkoski-Hult (sd.) otti esiin, kuinka Lempäälässä Ideaparkin tilaisuudessa yleisön joukosta oli toivottu maahanmuuton estämistä.

– Jotkut yleisössä olleet ehdottivat jopa, että poistetaan kaikki maahanmuuttajataustaiset Suomesta, Tuula Petäkoski-Hult totesi järkyttyneenä.

Ministeri Tytti Tuppurainen alleviivasi omalle väelleen, että maahanmuutto on välttämätöntä jo yksin työvoimapulan vuoksi.

– Meillä ei olisi suomalaista kotimaista ruokaa, jos meillä ei olisi ulkomaista työvoimaa sadonkorjuuseen, peltojen kyntämiseen ja ihan kaikkeen, mitä maataloudessa tehdään, hän sanoi.

– Koronapandemian aikana osoitettiin, kun rajat pantiin kiinni, että jos ei olisi saatu poikkeussopimuksella työntekijöitä muun muassa Ukrainasta, meiltä olisi loppunut suomalainen ruoka, hän jatkoi.

Akaalainen Salme Järvinen jututti eduskuntavaaliehdokas Tuula Petäkoski-Hultia (sd.) ja ministeri Tytti Tuppuraista (sd.) lauantaina iltapäivällä Toijalassa. Kuva Pekka Mustonen.

Tuppurainen tähdensi, että samaan aikaan on pidettävä huolta heistä, jotka jo ovat Suomessa.

– Työvoimapula on niin suuri, että sitä ei voida paikata pelkästään ulkomailta tulevilla ulkomaisilla työntekijöillä. Samaan aikaan kaikki muutkin maat taistelevat työntekijöistä, hän sanoi.

Tuppuraisen mukaan tulevissa vaaleissa on kyse linjavalinnasta etenkin Suomen EU-jäsenyyden ja Suomen talouspolitiikan suhteen.

– Perussuomalaisten poliittinen tavoite on ero EU:sta. Jos puolue pääsee kokoomuksen kanssa hallitukseen, asia tuskin tulisi hallitusohjelmaan heti, mutta se vaikuttaisi kaikkiin päätöksiin, joita tehdään. Toinen linjavalinta on talouspolitiikka. Valitaanko kapeakatseisten leikkausten tie vai kestävän kasvun tie, Tuppurainen sanoi.