Kokeneiden viranhaltijoiden lähtemisen voisi estää – Akaan kaupungin taakseen jättänyt Jaana Koota jäi kaipaamaan keskustelua

01.03.2023 08:00

Akaan kaupungin palveluksesta poistuneiden viranhaltijoiden määrä kasvoi tiistaina yhdellä, kun tekninen johtaja Jaana Koota oli viimeistä päivää kaupungin palveluksessa. Akaan Seudulle antamassaan haastattelussa Koota kertoo lähtevänsä oman hyvinvointinsa vuoksi. Hyvinvointia on Kootan mukaan verottanut varsinkin työn liian suuri määrä tilanteissa, joissa hänen tehtäväkseen on langennut kaupungin palveluksesta poistuneiden henkilöiden tehtäviä.

Jos viranhaltijan lähdön syynä ovat sellaiset eri tavoin mitattavissa olevat syyt kuten työkuorma, työnantajalla olisi oletettavasti ollut käytettävissään keinoja tilanteen tunnistamiseen. Jos työkuorman mittaaminen on hankalaa, yksi tapa on luottaa siihen, kun henkilö itse kertoo, että työkuorma on liian kova.

Koska Akaan kaupungin palveluksesta poistuu tiheään tahtiin työntekijöitä ja  jopa johtavia viranhaltijoita lähtee silloin tällöin, lähti Akaan Seutu kesällä 2021 selvittämään, voisiko kaupungin työyhteisön työhyvinvoinnista löytyä selitystä sille, miksi näin tapahtuu. Kutsuimme saman pöydän ääreen keskustelemaan Jytyn pääluottamusmies Satu Karin, työsuojeluvaltuutettu Jutta Kuitusen, Jukon pääluottamusmies Raimo Hietalan, JHL:n pääluottamusmies Päivi Lehmusvirran sekä SuPerin pääluottamusmies Sari Peltomäen. Tässä tapaamisessa tuli esiin muun muassa näkemys, että Akaan kaupungin organisaatio on liian matala kaikilla hallinnonaloilla.

Organisaation heikkenemisen nähtiin alkaneen Kylmäkoski-liitoksesta. Silloin tehtiin päätökset, joiden mukaan hallinnon henkilöstömäärä tiputetaan liitoksen jälkeen liitosta edeltäneeseen määrään. Asetettu tavoite on siinä mielessä ymmärrettävä, että haastavassa taloudellisessa tilanteessa pitkään olleen kaupungin hallintoa ei haluttu paisuttaa. Vaikka taloustilanne olisi miten hyvä, ei hallinnon paisuttaminen olisi silloinkaan järkevää. Mutta onko realistista yrittää hallinnoida suurempaa kaupunkia samalla tai jopa vähäisemmällä hallintohenkilöstön määrällä, kuin pienempää kaupunkia? Yleensä suuremman massan liikuttamiseen tarvitaan enemmän tehoa.

Akaan kaupunginvaltuuston kokouksessa 22. helmikuuta poliitikot kiittelivät Jaana Kootan tuomaa panosta Akaan kaupungin kehittämiseen. Jos poliitikot tosiaan ovat tätä mieltä, eikö olisi jatkossa järkevää huolehtia siitä, että poliitikkojen keskuudessa arvostusta nauttivat viranhaltijat jaksaisivat tehdä työnsä ja jatkaisivat tuota arvostettua työtään kaupungin hyväksi?

Entä jos kyse ei olekaan työssä jaksamisesta? Jaana Koota kertoi törmänneensä Akaassa myös operatiiviseen toimintaan puuttumiseen ja mikromanageeraamiseen. Viranhaltija ei siis kokenut saaneensa työrauhaa tehdä sitä työtä, jota moni poliitikko kuului arvostavan. Koota myös totesi, etteivät nämä asiat olleet varsinaisesti lisänneet työssäjaksamista ja Akaan kaupungin palveluksessa viihtymistä.

Voisivatko luottamushenkilöt niin halutessaan vaikuttaa myös näihin muihin Kootan kokemiin epäkohtiin? Akaan Seudulle antamassaan lähtöhaastattelussa Koota itse ehdottaa näiden epäkohtien ratkaisemiseksi keskustelun lisäämistä viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välillä. Keskustelun lisääminen yleensä tarkoittaa myös tiedon määrän lisääntymistä. Sitä ei luulisi yhdenkään luottamushenkilön eikä viranhaltijankaan vastustavan. Työn pitäisi helpottua, kun molemmin puolin pöytää tiedetään paremmin, missä mennään.

Kommentointi on suljettu.