Sirkka Salminen on nähnyt lamavuodet, koronan ja muuttuvan Akaan – Toijalan Kuntokeskus juhli 40-vuotista taivaltaan

Sirkka Salminen on viihtynyt työssään koko yrittäjyytensä ajan. – Kertaakaan ei ole tullut fiilis, että löisin hanskat tiskiin. Mukana kulkee asiakkaan kommentti: ”Kiva, että olette olemassa.” Kuva: Kukka Salmiovirta

Toijalan Kuntokeskus on toiminut 40 vuotta. Sirkka Salminen aloitti yrityksen Toijalassa helmikuussa 1983.

– Kertaakaan tänä aikana ei ole tullut tilannetta, että olisin halunnut laittaa hanskat tiskiin, Salminen naurahtaa.

Päinvastoin – Salmisen mukaan matkan varrella on kertynyt paljon hauskoja ja ihania kokemuksia sekä mukavia asiakastapaamisia ja yrittäjyyttä.

Salmisen yritys on taivaltanut läpi lamavuosien, koronan ja muuttuvan Akaan.

– Yhdeksänkymmentäluvun laman aikana mieheni jäi kotiin lastemme kanssa, sillä lama osui rankemmin rakennusalaan. Kuntokeskuksella se ei niinkään näkynyt, fysioterapiapalveluita tarvittiin enemmän ja vähemmän lamankin aikana. Missään vaiheessa en ole ollut yrityksestä pois, vaikka välillä opiskelinkin, Salminen kertoo.

Salminen laskeskeli joskus, että asiakkaita oli kertynyt vuosien varrella jo yli kolme tuhatta.

– Kun juhlimme Kuntokeskuksen 40-vuotistaivalta, eräs asiakas huomautti, että olen tehnyt hänen kanssaan töitä vielä kauemmin – nimittäin jo 42 vuotta. Olin ollut nuorena opiskelijana sijaistamassa Hakalehdon vanhainkodissa fysioterapeutti Seija Ruusuvuorta vuonna 1981, ja yhteistyö tämän asiakkaan kanssa on peräisin sieltä asti.

Korona ja Kela vaikuttivat

Toijalan Kuntokeskus toimi ensimmäisen vuoden Valtatiellä ravintolan yläkerrassa.

– Sittemmin muutettiin Valtatie 20:een, ja siinä toimimme aina vuoteen 2001. Vuodesta 2002 olemme olleet tässä Kurkelantiellä. Olen niin iloinen, että asiakkaamme ovat aina löytäneet myös uuteen paikkaan, Salminen pohtii tyytyväisenä.

Koronavuodet veivät hetkellisesti iäkkäät asiakkaat, kun he jäivät kotiin. Toisaalta työikäisten käynnit lisääntyivät etätyön kasvun myötä.

– Selvästi näkyi, että ihmisten työergonomia ei kotityöpisteissä ollut kohdallaan, ja se lisäsi tarvetta fysioterapeutin vastaanotoille, kertoo AnnaMaria Piittisjärvi.

Piittisjärvi työskentelee Kuntokeskuksessa yhdessä Sirkka Salmisen ja Arttu Salmisen kanssa. Alkuvuosi on jo näyttänyt, että myös Kela-korvauksen poistuminen on vaikuttanut asiakkaisiin.

– Kela-korvausta ei enää saa muutoin kuin erikoishammaslääkärin lähetteellä purentaan liittyvistä vaivoista tai psykiatrin lähetteellä. Kaikki muut asiakkaat ovat Kela-korvausta vailla. Aika harmillista heille, Piittisjärvi kertoo.

Helmikuun 10. päivä Kuntokeskuksella juhlittiin 40-vuotista taivalta. Arpavoittoja oli joka vuodelle yksi, joten onni suosi neljääkymmentä kävijää. Kehonkoostumusmittaukset olivat juhlan kunniaksi ilmaisia, ja niitä tehtiin myös yli neljäkymmentä. Päivän aikana kävijöitä oli reilut 130.

– Saimme tosi paljon palautetta ihan kirjallisena, ja niistä kyllä tuli tunne, että jotain olemme oikein osanneet, Salminen kiittää.

Pitkän työuran tehnyt Sirkka Salminen on rauhoittanut työtahtia. Hän tekee kolme päivää viikossa töitä ja loput on eläkkeellä. Kuva: Kukka Salmiovirta

Sukupolvenvaihdos tulossa

Nyt Salminen on jo rauhoittanut työtahtia. Hän tekee enää kolme päivää viikossa töitä ja loput on eläkkeellä.

– Fysioterapiavastaanotot ja kotikäynnit olen jättänyt nuorisolle, Salminen sanoo tarkoittaen Piittisjärveä ja poikaansa Arttu Salmista.

Salminen keskittyy itse hieronta-asiakkaisiin.

– Hierontapuolelta minulla on opettajan pätevyys sekä näyttötutkintojen mestarikoulutus. Tässä kohtaa keskittyminen hierontapuoleen on luontevaa, toteaa Salminen.

Kunhan aika on kypsä, tapahtuu Kuntokeskuksella sukupolvenvaihdos. Salmisen poika, fysioterapeutti Arttu Salminen jatkaa äitinsä jalanjäljissä.

– Aika aikaisessa vaiheessa Arttu jo tiesi, että hän haluaa tälle alalle, vaikka koitin kaikkea muuta myös ehdottaa. Tulevaisuus on Artun harteilla, kun aika on hänelle oikea. Minä painan mieleeni lauseen, jonka sain asiakkaalta: ”Hyvä, että olette olemassa.”, Salminen hymyilee.

Kukka Salmiovirta